4 snälla sömnmetoder (utan gråt!)

Kan man lära sitt barn att somna själv utan att barnet måste ligga och gråta i sängen? Ja, det går! Här är fyra snälla sömnmetoder att prova.

Välj den sömnmetod som passar bäst!
Välj den sömnmetod som passar bäst! Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Vilken sömnmetod är bäst? Finns det sömnmetoder som inte innebär att man lämnar barnet ensamt och gråtande i sängen? JA. Här har vi samlat fyra snälla sömnmetoder:

1. Sömnplanen från Somna utan gråt

Sömnplanen bygger på individuella lösningar för varje familj. Enligt Elizabeth Pantley, författare till boken Somna utan gråt och upphovskvinna till Sömnplanen, behövs minst två veckor innan man kan se resultat.

Så här gör du:

1. Ta reda på hur barnets sömn ser ut genom att skriva en sömnlogg. Hur länge sover barnet? Hur ofta vaknar det på natten och hur länge är det vaket? Hur ser era rutiner ut? Logga även tupplurarna på dagen.

2. Välj lösningar. I boken Somna utan gråt  finns många att välja bland. Skapa en stillsam läggningsrutin som signalerar natt: Använd nyckelord, musik eller andra lugnande ljud, låt inte barnet sova för länge på dagen, ha regelbundna tupplurar, hitta rätt läggningstid på kvällen eller minska på nattamningarna, till exempel.

3. Skriv en sömnplan med lösningarna du valt. Skriv in de nya läggningsrutinerna, läggtider och rutiner för dagsvilan.

4. Följ planen i tio dagar.

5. Skriv ny sömnlogg efter tio dagar. Utvärdera vad som har blivit bättre. Behövs nya ändringar?

6. Följ din reviderade sömnplan i tio dagar och utvärdera. Om det behövs justerar du planen.

2. Tassmetoden

Tassmetoden kommer från Kanada och är populär i Finland. Med en mjuk, tung hand på bebisens kropp hjälper du barnet att komma till ro, precis som vissa djur gör när de lägger en tass på sin unge. Bebisen kan sova i egen säng eller i föräldrarnas. Men det är viktigt att ta bort handen innan barnet somnat, så att det somnar själv.

Så här gör du:

1. Om barnet gråter vid nattning/på natten, tolka gråten. Finns det pauser? Avtar gråten? Om inte – fortsätt till steg 2.

2. Lägg handen stadigt på barnets mage, bröstkorg, sida eller rygg, beroende på hur barnet ligger (tänk på att bebisar upp till 3 månader ska sova på rygg), som för att säga ”jag är här, du kan sova”. Om gråten tystnar håller du kvar handen en stund men lyfter bort den innan barnet somnat. Om gråten inte tystnar, fortsätt till steg 3.

3. Smek barnet över mage, skuldror, rygg eller rumpa. Om gråten tystnar, håll kvar din hand en stund. Ta bort den in­nan barnet somnat. Om gråten fortsätter, gå till steg 4.

4. Lyft upp och vagga barnet. När det lugnar sig lägger du ner det i sängen igen. Behåll handen på barnet en stund.

3. Stanna-kvar-sättet

I Stanna-kvar-sättet är den vuxne kvar i rummet tills barnet har somnat eller accepterar att föräldern går ut.
I Stanna-kvar-sättet är den vuxne kvar i rummet tills barnet har somnat eller accepterar att föräldern går ut. Foto: Shutterstock

”Stanna-kvar-sättet” utgår från tanken att barnet vänjer sig vid att somna i sin säng genom att du bit för bit flyttar dig från barnets säng. Räkna med att det tar åtminstone en vecka innan du kan gå ut ur rummet när barnet har kommit till ro. Ha tålamod och utrusta dig med något bra att läsa. Tillvägagångssättet beskrivs av brittiska psykologen Penelope Leach i boken The essential first year.

Så här gör du:

1. Lägg barnet när det är vaket, men sömnigt, i dess säng. Säg godnatt och sätt dig på en stol intill barnets säng. Sitt där tills barnet somnat. Om barnet protesterar kan du smeka det lite eller vyssja lugnande, men börja inte prata. Ta inte upp barnet ur sängen.

2. Sitt intill sängen ett par kvällar i rad. Sedan flyttar du stolen en bit bort, men så att barnet fortfarande kan se dig. Om barnet gråter lugnar du det med din röst.

3. Öka avståndet lite för varje kväll. Ha inte för bråttom, låt det ta sin tid. Behöver du flytta stolen närmare igen, gör det. När barnet kan slappna av och börja somna medan du är en bit bort, kan du gå runt i rummet och plocka lite. Ni är i mål när du kan gå ut ur rummet och ditt barn somnar på egen hand.

4. Titta-till-sättet

”Gå-ut-ur-rummet-sättet” har som mål att barnet ska låta dig gå ut ur rummet på kvällen. Du överger inte barnet utan visar att du alltid kommer om hon eller han behöver dig (läs: ­skriker/gnyr/gråter), men du lyfter inte upp det. Enligt ­psykologen Penelope Leach, som har skrivit om tillvägagångssättet i sin bok The essential first year, somnar barnet ofta i sin säng efter två–tre dagar. Om det inte känns bra kan du alltid byta till ”Stanna kvar-sättet” (se här intill).

Så här gör du:

1. Lägg barnet i dess säng, pussa det godnatt och gå lugnt ut ur rummet. Om barnet gråter går du in igen och försäkrar det om att du finns i närheten. Säg bara ”godnatt” igen och gå. Ta inte upp barnet.

2. Gör om detta så länge det behövs, tills barnet kommit till ro.

HÄR kan du läsa mer om barn, sömn och "snälla" sömnmetoder

Artikeln publicerades i mars 2016.