11 myter om amning

Ja, alla kan amma (men alla kan inte få full mjölkproduktion!) och nej, man fattar inte direkt hur man ska amma. Vi har kollat sanningshalten i några vanliga myter.

”Alla kan amma.
Sant! Alla kvinnor kan amma så till vida att bebisen kan suga på bröstet (under förutsättning att kvinnan har bröst). Men full mjölkproduktion kan inte alla uppnå. Tur att modersmjölksersättning innehåller allt som bebisen behöver. Så länge mamman mår bra av att amma är bröstmjölk det bästa för bebisen.

”Amningen går av sig själv.
Nja. Instinkten att hitta ditt bröst är enormt stark hos bebisen. Men därifrån till att amning­ en ska funka av sig själv är ett stort steg som kan kräva tid och tålamod hos både mamma och bebis.

”Du blir törstig av att amma.
Sant! Ofta blir man rejält törstig precis när bebisen har börjat suga, då mjölken rinner till. När du ammar ökar din ämnesomsättning och du behöver fylla på med vätska.

”Du måste tänka på vad du äter när du ammar.
Nja. Det beror på hur känslig mage din bebis har. Många mammor upplever att deras barn får magknip om de äter till exempel rå lök, dricker mycket kaffe eller äter mjölkprodukter. Andra märker inget alls på sina barn.

”Det kan räcka att en nybliven mamma hör bebisskrik för att det fullkomligt ska spruta mjölk ur brösten.
Sant! Ljudet av spädbarnsskrik kan trigga igång utdrivningsreflexen, det vill säga den funktion som får mjölken att flöda ut ur bröstet. Normalt sätts utdrivningsreflexen igång av bebisens sugande (den kan behöva suga ett tag, utdrivningsreflexen startar inte med en gång).

”Det är viktigt att amma fullt redan från födseln.
Sant! Chansen att amningen ska fly­ ta på friktionsfritt ökar om du ammar ”fullt”, det vill säga enbart ammar och inte samtidigt ger bebisen moders­ mjölksersättning. Amningen funkar nämligen så att mjölkproduktionen ökar successivt. Ju mer du ammar, desto mer mjölk produceras. Men det går att börja amma senare också, även om det kan krävas lite tålamod för att få det att funka.

”Krånglar amningen så kommer amningen alltid att krångla.
Falskt! Börja med att be en barnmorska eller amningsrådgivare att titta hur det ser ut när du ammar. Hur ligger bebisen vid bröstet? Hur ser bebisens tag runt bröstvårtan ut?
Behöver ni akut hjälp? Amningshjälpen finns över hela landet och är en frivillig organisation som besitter stor kunskap. Ring och be om hjälp och stöd.

”Man fattar själv hur man ska amma”
Nja. Att göra något man aldrig gjort förut kräver kunskap. Så varför skulle just amningen gå av sig själv? Be gärna en barnmorska kolla så att du och bebisen fått in ”rätt” teknik. Och om det krånglar när du kommer hem, tveka inte att ringa en amningsmottagning (finns på vissa sjukhus) eller Amningshjälpen.

”Det går att amma fel
Sant! Och ammar du med felaktig teknik kommer du att få ont, och det är onödigt. Titta på din bröstvårta när du har ammat färdigt; den ska se likadan ut som innan du började och inte peka åt ett visst håll eller se klämd ut. Bebisen ska ha ett stort tag om vårtgården och alltså inte enbart suga på bröstvårtan.

”Mjölken kan sina
Sant! ammar du sällan producerar du mindre mjölk. stress och oro kan också påverka mjölkproduktionen, men det brukar räcka att man tar det lugnt ett par dagar och ammar mycket för att produktionen ska öka igen.

”Det kan göra ont att amma
Sant! Den första tiden kan brösten kännas svullna och ömma, och det kan göra ont när bebisen ”suger tag”, de första veckorna. Viktigt att bebisen ammar ”rätt”, annars finns även risk för sår på bröstvårtorna.

Artikeln är från Vi Föräldrar Första året, nr 4, 2012.

Vill du läsa Vi Föräldrar på ett enklare sätt? Bli prenumerant här!


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
NUVARANDE 11 myter om amning
NÄSTA Finska bebislådan – så här funkar den