När börjar barn sova hela nätter? 10 frågor om bebisars sömn

Ska bebisen ligga i egen säng? Sömnmetoder, är det bra? Måste bebisen rapa? Här svarar några av Sveriges främsta experter på frågor om barn och sömn. Läs och sov gott!

1
Hur ska bebisen sova?

Ingela Almqvist, distriktssköterska på bvc:

”En sammanställning av studier i flera länder har visat att samsovning (att bebisen sover med föräldern i förälderns säng, reds anmärkning) med barn under 3 månader medför viss ökad risk för plötslig spädbarnsdöd. För rökare gäller att man inte ska samsova med barn under 6 månader. Det här är också de rekommendationer som Socialstyrelsen ger. När man själv är vaken och till exempel tittar på tv i soffan får bebisen självklart gärna sova på förälderns bröst. Men när både barn och förälder sover för natten sover alltså barn säkrast i egen säng upp till 3 månader. När man själv är vaken, sitter i soffan och tittar på tv, till exempel, får bebisen självklart gärna sova på förälderns bröst, men när både barn och förälder sover för natten sover alltså barn säkrast i egen säng upp till 3 månader. Vill man ändå vara nära sitt barn brukar vi rekommendera att man ställer barnets säng vid sidan av sin egen, så att man enkelt kan nå barnet. Efter 3 månader finns inga forskningsbaserade restriktioner mot att ha barnet i sin egen säng, utan då avgör man själv hur man vill ha det.”

Läs mer om hur man minskar risken för plötslig spädbarnsdöd här och på Socialstyrelsen.se.

Pappa sover med armen om sin lilla bebis.

Bebis sover bäst i egen säng de första tre månaderna.

2
Är det farligt att bebisen andas oregelbundet när den sover?

Steven Lucas, barnhälsovårdsöverläkare:

”Både barn och vuxna andas oregelbundet i perioder när de sover, men det märks särskilt väl hos spädbarn eftersom de andas snabbare. Det är framför allt i den ytliga delen av sömnen, då vi drömmer och ligger nära vakenhet, som andhämtningen kan bli mer oregelbunden. När barnet sover djupt är andningen oftast jämnare och långsammare. Så länge barnet mår bra för övrigt är den oregelbundna andningen under sömnen helt normal.”

Läs också: Barns sömn – en guide till hur du överlever som förälder

3
Sömnmetoder för barn – finns det några som är bra

Eva Lyberg, psykolog, svarar:

”Under första halvåret kan man ändra barnets sovrutiner, men samtidigt ta stor hänsyn till barnets behov av sömn och mat. Både stora och små människor mår bra av rutiner kring insomnandet, det vill säga att man gör på ungefär samma sätt, i samma ordning och på samma tid varje kväll. Att stunden före läggning är lugn och rofylld. Att rummet man ska sova i är rofyllt. Och att man känner sig trygg. För en bebis handlar trygghet om att veta att någon finns där för en om man känner sig rädd. Så snarare än en metod behöver föräldrar tänka ut vad som passar dem själva och det egna barnet bäst när det gäller att somna och sova. Visa barnet vägen genom att skapa rutiner, och hjälp barnet att känna trygghet. Och kom ihåg att barn är olika; det som funkade bra med första barnet kanske inte funkar med nästa. En del barn behöver mycket hjälp för att komma till ro på kvällarna, andra somnar lätt. Och alla barn har krångelperioder kring sömnen, vilket kan bero på att det händer saker på insidan (som utveckling) eller utsidan (som syskon eller förskolestart). Då kan man behöva göra en förändring i rutinerna ett litet tag. Eftersom barn är just individer, något som de så kallade sömnmetoderna inte tar hänsyn till, går det inte att rekommendera någon metod. Om man som förälder behöver stöd för att skapa bättre sovrutiner efter första halvåret, prata med bvc för att få professionell vägledning.”

Läs också: Kvällsoro – därför skriker din bebis på kvällen

Pappa ligger i sängen under täcket med handen på sin 2-åring.

Endel barn behöver mycket hjälp för att komma till ro på kvällarna, andra somnar lätt. Det viktiga är att man utgår från vad ens eget barn behöver.

4
Hur får jag bebisen att sova i egen säng?

Eva Lyberg, psykolog:

”Små barn har ett stort behov av närhet för att känna sig trygga. Hjälp din bebis att känna sig så trygg som möjligt i sin säng. Var lyhörd för vad just ditt barn behöver. För att lära ditt barn att somna på ett nytt sätt eller en ny plats är det viktigt att du själv känner dig säker och trygg i att det här är ett bra sätt för barnet att somna på; då är det enklare att stå emot eventuella protester. Berätta för barnet om det nya som gäller! Det går bäst att genomföra förändringar när det är så stabilt som möjligt i övrigt i vardagslivet.”

5
Måste bebisen rapa innan den somnar?

Gerd Almquist Tangen, barnhälsovårdsutvecklare:

”De flesta barn mår bra av att rapa efter att de ätit, men det gäller givetvis inte alla barn. Jag tror att de flesta föräldrar lär känna sina barn med tiden och lär sig om just den egna bebisen behöver rapa eller inte.”

Marit Olanders, Amningshjälpen:

”Ammade barn behöver sällan rapas. Har barnet ett tillräckligt stort tag om bröstet och läpparna sluter tätt om bröstet sväljer barnet inte luft. Det finns ju ingen luft inne i bröstet. Men ibland kan ett stort, tätt tag vara svårt att få till, och då kanske bebisen rapar återkommande. I de fallen kan man söka hjälp på en amningsmottagning eller liknande för att se om barnets tag går att förbättra eller om det är något med barnets munhåla som gör det svårt att få ett tillräckligt bra tag.”

Läs också: Sömnmetoder – 8 skäl att låta bli

Mamma med nyfödd bebis tryckt mot bröstet. Behöver barnet rapa?

Bebisar måste inte rapa. Efter att man ammat eller flaskat kan man prova och se om det behövs. Det märker man rätt snart. Ammade barn behöver sällan rapa, enligt Marit Olanders på Amningshjälpen.

6
Bebisen vill bara amma sig till sömns – kan man lära sitt barn att somna själv?

Eva Lyberg, psykolog:

”Bröstet är en skön plats att somna in på! Din bebis känner närhet, trygghet och lugn. Har man en liten, ny bebis som somnar vid bröstet kan det vara en god stund även för föräldern att slappna av och vila! Med en större bebis som inte kan somna på något annat sätt kan man behöva ”visa vägen” till andra sätt att somna på. Att ändra sovrutiner är ju inte detsamma som att försöka förändra barnets sömnmönster. Jag tycker att man ska prova att stegvis minska graden av närhet vid insomnandet. Börja med att låta bebisen ligga nära, utan att amma. Sedan kanske du behöver sitta bredvid. Räkna med att det kan bli protester först, att bebisen kan bli arg när du ändrar rutin. Visa då din bebis att du är nära, att du vet att det här sättet att somna på kommer att gå bra. En del bebisar behöver mer närhet för att somna, andra somnar lätt på egen hand. Och alla barn har perioder när det är svårare att somna, till exempel i en utvecklingsfas, och då kan lite mer närhet behövas för somna.”

Läs också: Så somnar bebisen gott

7
Bebis som är vaken sent – när får barn en dygnsrytm?

Ingela Almqvist, distriktssköterska på bvc:

”Sömnen hos ett nyfött barn går inte att styra. Många spädbarn har en ätperiod runt midnatt, och det är inte mycket att göra åt. Det man kan göra är att försöka styra ljuset, så att man skapar de bästa fysiologiska förutsättningarna för en dygnsrytm som liknar föräldrarnas. Det vill säga inte gå omkring med neddragna persienner på förmiddagarna utan släppa in dagsljuset, och att dra ner rullgardinerna när man tycker att det är ”natt”. Från cirka 3 månader börjar barnet bli så socialt att det kan hålla sig vaket om det händer något roligt, och då kan det också stanna uppe för länge och bli övertrött. Så någon gång här kan det vara läge att börja hitta bra rutiner för läggning. De flesta barn har ett läge mellan kanske klockan halv sju och nio på kvällen som passar för läggning, när de blir naturligt trötta. Försök tajma det och inför rutiner som gör att barnet kan skilja den här sömnen från tupplurar under dagen. Kanske ta ett bad, ta på pyjamas, sjunga en sång. Helst ska barnet också somna på samma plats som det ska sova på under natten, så att det kan känna igen sig när det vaknar.”

8
När börjar bebisen sova hela nätter?

Ingela Almqvist, distriktssköterska på bvc:

”Det är en fråga som är omöjlig att besvara, eftersom alla barn är olika. En bebis är en människa med egen vilja och egna behov, och det går inte att förutsäga hur hen kommer att sova på nätterna. Om det är en flexibel liten person som är okänslig för störningar kommer det kanske att gå ganska bra med sömnen. Är det en känslig och kanske lite orolig liten individ blir det förmodligen annorlunda. En del barn behöver mer lugn under dagarna för att få en bra nattsömn, andra klarar bättre att hänga med i föräldrarnas liv utan att det påverkar deras sömn. Det bästa man kan göra som förälder är att sänka sina egna förväntningar och försöka ta det som det kommer. Och försöka sova ikapp på dagen, när bebisen sover, så mycket man nu kan. Släpp kraven på ett välordnat liv – sömnen är så väldigt viktig för att vi ska må okej.”

Läs också: Tassmetoden – den snälla sömnmetoden

9
Hur länge behöver bebisen äta om nätterna?

Gerd Almquist Tangen, barnhälsovårdsutvecklare:

”Om bebisen växer som den ska finns det inga fysiologiska skäl till att ge nattmål efter 6 månaders ålder. Inom barnhälsovården i Halland har vi börjat rekommendera att det sista målet man ger bebisen (6 månader och äldre) på kvällen är gröt, eftersom den har snarlik näringsinnehåll som välling, men är matigare. De föräldrar som tycker att det fungerar bra att ge nattmål genom amning eller ersättning kan givetvis fortsätta att göra det.”

Marit Olanders, Amningshjälpen:

”Amning är svaret på flera behov hos barnet: närhet, trygghet, tröst, hunger, törst, skydd och inte minst som begynnande socialt samspel. Amning är ett sätt att möta dessa behov, men det finns andra sätt att göra det på också. Men det går inte att skilja ut amning som mat och ignorera de andra aspekterna. Slutar man att amma nattetid blir det en lång tidsrymd varje dygn då brösten inte lämnar ifrån sig mjölk, och följaktligen får de en signal om att dra ner på mjölkproduktionen. Då finns risken att man förr eller senare upptäcker att den mjölk man har inte räcker för att mätta sitt barn. Börjar man amma oftare ökar mjölken i mängd igen. Forskning visar också att till exempel delamning ger mindre sömn åt mamman än om hon helammar. Om man istället väljer att ha sitt barn nära under natten kommer man att dela sömncykler. När barnet stiger i vakenhet och vill ammas sover man själv också ytligt. Sedan kan båda somna om på amningshormonerna.

Varken svenska myndigheter eller WHO har några begränsningar vad gäller nattamning i sina amningsrekommendationer.”

Pappa med skägg kysser bebis som sover på rygg

Bebisar ska sova på rygg. När de är gamla nog att vända sig själva till magläge är det viktigt att se till att sovplatsen är fri från tjocka täcken och kuddar som kan förhindra luftvägarna.

10
När kan bebisar sova på mage?

Steven Lucas, barnhälsovårdsöverläkare:

”Ju äldre spädbarnet blir, desto mer kan det röra sig och ändra läge i sömnen. Samtidigt minskar risken för plötslig spädbarnsdöd med barnets mognad. Det viktiga är att sängen är fri från täcken, leksaker och annat som kan lägga sig för barnets ansikte. Barnet ska kunna andas fritt även om det skulle råka vända sig till magläge. Föräldrar ska inte behöva vara vakna nätterna igenom för att säkerställa att barnet inte ligger på magen. Men om man råkar vakna till och märker att barnet sover i magläge kan man försiktigt lägga barnet på rygg igen.”

Här hittar du fler artiklar om:


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
NUVARANDE När börjar barn sova hela nätter? 10 frågor om bebisars sömn
NÄSTA Zika och graviditet – borde man vara orolig för zikavirus som gravid?