Visa upp sitt barn i sociala medier – är det kränkande?

Att visa sitt barn i sociala medier är självklart för vissa och otänkbart för andra. Och en del ändrar sitt beslut – som journalisten Emanuel Karlsten. Min fru började lägga ut närbilder, och då tänkte vi att "vi kör", säger han.

Ä

lskar att ta bilder på Melkergrisens sömndregel.

Så skriver en mamma på Instagram under en bild på sin sovande 2-åring. Barnet ligger i sängen, lugnt sovande med munnen öppen, utan att ana att hans mamma förevigar och publicerar honom för världen.

Melkers mamma är långt ifrån ensam. Sociala medier är vårt moderna andningshål och de flesta av oss publicerar privata bilder på våra barn. Vi är stolta, vill visa dem för världen. Ibland få sympatier vid sjukdomar eller raseriutbrott.

Idag blir många barn en del av den digitala världen från den stund de syns på de första ultraljudsbilderna. Föräldrar publicerar söta bilder och filmer – men också tokroliga statusuppdateringar om bajs, trotsutbrott och andra kanske mindre smickrande sidor av barnens beteende. Det är lätt att skratta igenkännande.

Kan det vara negativt för barnet att det syns i sociala medier?

Frågan är ännu så ny att det inte finns någon erfarenhet kring de eventuella konsekvenser som pinsamma bilder och Facebookstatusar kan innebära för barnen i framtiden. Liv Svirsky är psykolog, psykoterapeut och författare. Hon tror att de flesta föräldrar tänker på de här sakerna och tar ställning mer eller mindre aktivt med sitt barns bästa för ögonen.

– Man måste fundera på för vems skull man lägger ut saker om sina barn – för sin egen eller för barnets skull? Om det är för din egen skull, är du då säker på att det är i barnets intresse? Om inte – kan du tillgodose dina behov på något annat sätt, kanske på ett privat Instagramkonto eller i en låst blogg med lösenord som bara är till för människor som bryr sig om barnet och står det nära?, säger hon.

Att dela såväl positiva som negativa saker med vänner kan vara viktigt och välgörande

Att dela såväl positiva som negativa saker med vänner kan vara viktigt och välgörande. Vi behöver ofta stöd av folk som står oss nära, särskilt om vi får problem av något slag. Så har vi gjort länge, ofta i sällskap av vänner.

– Men i sociala medier kan hundratals människor få veta i samma sekund och sedan sprida det vidare samtidigt som spridningen kan vara svår att kontrollera. Om man som barn omnämns i positiva ordalag och får mycket återkoppling kan det kanske kännas bra, men om föräldern har beklagat sig över bråk, stök och stress kanske det känns svårt för barnet att läsa. Men det handlar ju självklart om individen; även ett barn som omnämnts i positiva ordalag kan ju ifrågasätta varför man var med i ett medium man själv inte kunde påverka, säger Liv Svirsky.

Idag kan forskare se att föräldrar använder sina barn för att visa upp sitt eget föräldraskap. Det har Anne-Li Lindgren, lärare och forskare vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet, studerat i sitt arbete med hur föräldrar bloggar om sina barn när de besökt olika platser för barnkultur. I sitt material kunde hon se två tendenser.

– En är att vuxna använder ironi för att visa fram sitt föräldraskap; man tar avstånd från det gulliga genom att skämta om vad barnen gör eller hur de gör något. Ett annat är raka motsatsen – att visa upp det idylliska med traditioner och söta bilder.

Anne-Li Lindgren ser i sina studier att en del föräldrar inte uppfattar att barn har samma behov av integritet som vuxna. Många bilder är närgångna och utlämnande på olika sätt. Och det är inte ovanligt med inlägg från barn på sjukhus eller bilder på barn som sover.

– Jag har svårt att tänka mig att man skulle göra så mot en vuxen.

Anne-Li Lindgren anser att barn idag växer upp i en barndom som innebär att man ska vara beredd på att tittas på av omvärlden. Och särskilt av vuxna.

Är det rätt eller fel att exponera barnen i sociala medier?

– Man brukar ju ofta säga att ungdomar är värst när det gäller att publicera bilder, men vuxna verkar ha mindre känsla för integritet i förhållande till sina barn.

Det går inte att säga vad som är rätt eller fel, men barn som växer upp idag får en ny sorts barndom genom föräldrars dokumenterande och kommunicerande, anser Anne-Li Lindgren.

Det var min fru som började

Emanuel Karlsten är journalist och sociala medier-expert och själv tvåbarnspappa. Han har både flyttat fram – och tillbaka – sina egna gränser för hur mycket han exponerar sina barn i sociala medier.

– Innan vi fick barn visste jag bara att jag inte ville bli en av de jobbiga föräldrarna som bara instagrammar bilder på mitt barn, medan min fru Julia hade starka åsikter om att inte posta något publikt om vår dotter alls. I början fotade vi alltid vår förstfödda dotter på håll, men sedan var det faktiskt min fru som började lägga ut närbilder, och då tänkte vi ”vi kör”. Två barn senare är vi helt öppna med bilder på barnen.

– Annars kanske barnen, när de vuxit upp, kan tycka det är konstigt att vi undvikit det: ”Skämdes ni för oss? Ville ni inte skryta om oss?”, säger Emanuel Karlsten.

Han ser att vi just nu håller på att söka gränserna för hur mycket och vilken typ av information vi vill lämna ut om våra barn.

– Vi behöver fortfarande vänja oss vid spridningseffekten – att en tokig grej som barnen har gjort kan bli en anekdot som sprids över hela Sverige på nolltid. Där finns det inga generella facit, man får hitta sina egna gränser, säger Emanuel Karlsten.

Men hur mycket kommer att finnas kvar om tio år? Betyder en sociala medier-post att alla kan läsa den i framtiden? Experter säger att det är svårt att sia om. Elza Dunkels, som forskar om säkerhet på nätet och ungas rättigheter vid Umeå universitet, tycker att det är viktigt att inte moralisera kring en fråga bara för att vi inte kan sätta oss in i nya sätt att tänka.

– Att låsa ett konto är en sorts kompromiss, ett försök att återskapa den tid då vi faktiskt kunde gömma en dagbok under madrassen. Det man skriver, både i en dagbok och på ett privat konto på Instagram eller Snapchat, kan ändå sippra ut.

I media har det rapporterats om att privata och till synes oskyldiga bilder på barn, till exempel från badstranden, kan missbrukas och hamna på porrsajter.

Föräldrar bör tänka en extra gång innan de postar bilder på nakna barn i sociala medier

En pojke sitter på pottan.

Snart kommer det normala vara att finnas på nätet. Men tänk en extra gång innan du postar nakenbilder på ditt barn, råder barnrättsjuristen. Foto: Shutterstock.

– Föräldrar och andra vuxna bör tänka en extra gång innan de postar bilder på nakna barn i sociala medier eller på andra ställen på nätet. Bilderna kan komma att missbrukas av någon annan och användas i sexuella syften. Barnet har sällan själv valt att bli fotograferat eller publicerat och bilderna kan spridas och delas i det oändliga. Det kan påverka barnet under en lång tid framöver, säger Isabella Kim, barnrättsjurist på barnrättsorganisationen ECPAT Sverige.

Elza Dunkels menar att vi alltid kommer att ha föräldrar som gränslöst lämnar ut sina barn och pratar om dem på ett sätt som av andra kan uppfattas som kränkande – och det hade vi även innan Facebook och andra sociala medier fanns.

– Den digitala offentligheten har gjort att dessa olika beteenden blir synligare eftersom de hamnar på nätet; därför måste vi hitta sätt att förhålla oss till det här synliggörandet. Sedan kan vi också fundera över hur olika vi människor är. Vissa tycker att det är roligt att dra historier om när barnen gjorde tokiga saker när de var små, medan andra tycker att det är kränkande att lämna ut sina barn på det sättet. Vissa tycker att det är okej att skratta åt yngres konstiga sätt, medan andra tycker att det är tecken på stereotypisering av unga, säger hon.

Elza Dunkels ser dock att den, för vissa, skrämmande ”evighetsdimensionen” – att allt som hamnar på nätet finns kvar för evigt – faktiskt kan vara något bra.

– Tack vare det här får vi lättare syn på sådant som är olämpligt och olagligt, och då kan vi prata om det. Många kränkande saker bygger på att offret tror att hen är ensam om det som händer. Nätet ökar chansen att kunskapen sprider sig. I framtiden kommer det inte längre att vara konstigt att finnas på nätet, inte ens med festbilder eller ogenomtänkta statusuppdateringar. Alla kommer snart att finnas på nätet – och då är det snarare konstigt att inte finnas representerad. Mängden får mycket att drunkna. Ingen arbetsgivare kommer att bry sig om en pinsam bild från barndomen, säger Elza Dunkels.