Priset skiljer sig mycket mellan olika blöjor. Men hur stor skillnad är det på hur bra de är? Det har vi tagit reda på!

Ett barn använder i snitt 5-6 blöjor per dygn under sina första levnadsår, ofta ännu fler i början. Det blir en hel del blöjor på ett år – och ganska mycket pengar. Priset på olika blöjmärken skiljer sig kraftigt, så vi undrade: är blöjorna som kostar dubbelt så mycket, dubbelt så bra? På uppdrag av Vi Föräldrar har Testfakta jämfört 10 olika blöjmärken i ett laboratorium.

Med hjälp av kissande pojk och flickdockor (kisset landar lite olika när pojkar och flickor kissar) har man undersökt hur blöjorna håller tätt och hur bra de håller barnets hud torr under natten och ”andas”. I labbet testades även hur bra tejpen fäster och hur mjuka och följsamma blöjorna är. Testerna visade att blöjorna överlag höll en hög kvalitet.

– Resultaten är ganska likvärdiga. Det är inte säkert att man som konsument märker någon större skillnad mellan olika fabrikat, säger Cedric Schoorens, testledare på det franska laboratoriet SGS, där blöjorna är testade.

Två av de billigare blöjorna – Toujour från Lidl och blöjan från Citygross – sticker ändå ut som sämre än övriga i testet. Framför allt när det kommer till att hålla barnets hud torr under natten.

Bäst resultat får blöjorna från de stora tillverkarna Pampers och Libero. Men Icas blöja, som bara kostar hälften av testvinnarna, ligger bara marginellt efter. Här går det alltså att spara nästan 3 500 (!) kronor på ett år utan att tumma på kvaliteten.

Olle Larkö, hudläkare och professor vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, är inte förvånad över det goda testresultatet. Att blöjorna håller huden torr och ”andas” kan förebygga röd rumpa och eksem. Och idag är det sällan blöjorna orsakar röda barnstjärtar, menar han.

– För tjugo år sedan hade vi en del problem med blöjorna, men idag verkar de kunna suga upp hur mycket som helst och ändå kännas torra, säger Olle Larkö.

Att lufta hjälper mot röd rumpa

– Det är också fantastiskt hur dagens blöjor kan separera urinet från avföring – åtminstone de blöjor jag använder på mina barnbarn, säger han.

För det är just när kisset och bajset blandas som de värsta hudproblemen kan uppstå. Då bildas ammoniak som är irriterande för huden.

Att ett blöjbarn får röda utslag och sveda någon enstaka gång är heller inget att oroa sig för, enligt Olle Larkö. Oftast hjälper det att byta ofta och lufta. Däremot ska man vara försiktig med att tvätta barnets stjärt för mycket eftersom man då riskerar att tvätta bort hudens naturliga fuktgivande ämnen.

– Skulle problemen hålla i sig finns medicinska hjälpmedel. Men innan man tar till det bör man vända sig till sin barnavårdscentral då det kan vara andra orsaker som ligger bakom eksemen, som man behöver utreda, säger han.

Är det bara positivt med bra blöjor? Vissa menar att produktutvecklingen försvårar potträningen eftersom barnet knappt märker att det kissat eller bajsat.

– Det tycker jag är ett gammaldags synsätt. Det är bra att vi har bra blöjor och det går att träna på andra sätt, säger Olle Larkö

Det här undersökte vi 

1. Håller blöjorna tätt?

I labbet användes särskilda flick- och pojkdockor (eftersom kisset landar olika i blöjorna) som kissade ut en syntetisk urinliknande vätska. Sedan jämförde man hur mycket vätska blöjan klarade innan den började läcka.

2. Håller de torrt?

Dockorna kissade totalt 200 ml vätska. Sedan la man en särskild binda i blöjan. Bindan vägdes innan och efter för att ta reda på hur mycket den sugit upp. Ju mer vätska bindan tog upp, desto sämre håller blöjan torrt.

3. Hur väl ”andas” blöjorna?

Labbet mätte andningsförmågan i yttermaterialet med hjälp av en vapometer. Det är ett instrument som mäter hur mycket vattenånga ett material släpper igenom. (Andningsförmågan mäts i g/m2h).

4. Hur bra sitter de på bebisen?

Labbet mätte hur mycket kraft tejpen på blöjan klarade innan den lossnade. Detta undersöktes både när den satt på den tänkta fästytan och på blöjans utsida. Labbet mätte också hur elastiska blöjornas sidopaneler är. Ju mer elastisk blöjan är, desto lägre kraft behöver tejpen klara.

5. Hur sköna är de?

En expertpanel bedömde hur mjuka och följsamma blöjorna är, på en skala från
1–20.

Blöjtest – vilken blöja är bäst?

Artikeln publicerades 2016.