Dela på pussarna!

"Allt måste inte vara lika, nej. Men det går inte att komma ifrån att kvinnan fortfarande ses som 'förälder nummer ett' och att det får konsekvenser", skriver Vi Föräldrars chefredaktör Sara Tuncel.

Jag fick ett mejl häromdagen från en förälder som tycker att Vi Föräldrar har för mycket fokus på jämställdhet. Hon hade bland annat läst artikeln Saker som bara pappor får höra i förra numret.

Jag tror att hon har rätt i att det finns en uppfattning som ­genomsyrar många av våra artiklar, och den är att det är bra (för barnet, för kvinnor, för män och för samhället) att föräldraskapet blir mer jämställt. Det vet vi nämligen, genom forskning. På samma sätt finns det andra underliggande uppfattningar i många artiklar i Vi Föräldrar som också har med tidsandan att göra. Som att ett lyhört föräldraskap, där barns åsikter och vilja respekteras, är bra. Eller att det inte går att skämma bort en bebis. Eller att trots är bra och nödvändig utveckling och inget som man kan, eller ens ska försöka, få slut på genom att hota med ”konsekvenser”. Eller att bebisen knyter an till de vuxna som tar hand om den; lika mycket till pappan/partnern om hen är närvarande och delaktig, som till den som fött ­barnet. Allt det här är sådant vi VET nu.

Men det här med att dela på föräldraskapet är ju också en politisk fråga, vilket skiljer ut den från ämnena ovan. Det tycker jag är bra eftersom jag personligen tycker att politikers uppgift är att styra samhället i den riktning som är bra för de flesta. Såklart kan det finnas massor av skäl till att man inte kan dela. Och vill man inte dela behöver man inte. Föräldern som skrev till mig tyckte såhär: ”Jag har gjort ett val i mitt liv och det är att ha möjlighet att vara mer med mina barn. Allt måste inte vara exakt lika.”

Allt måste inte vara lika, nej. Men det går inte att komma ifrån att kvinnan fortfarande ses som förälder nr 1 och att det får konsekvenser. De dåliga har vi hört: lägre lön, risk för utbrändhet, sämre karriärmöjligheter, låg pension. Men belöningen för alla blöjbyten, trotsbråk och allt snorsnytande är ju, för barnet och för den vuxne, en möjlighet att få älska, krama, pussa och – i bästa fall – lägga grunden för en nära relation som håller livet ut. Något som väldigt många går miste om, enbart för att de fötts med snopp. Är det rättvist?

Krönikan publicerades i november 2016.