Barnvagnar återkallas

800 barnvagnar återkallas i Sverige sedan flera olyckor har inträffat i och med att handtag har brustit.

Anna och Romain Haettel bor med sin ettåriga son Felix i en lägenhet i Stockholm.

En kväll i november förra året drog Anna som vanligt upp barnvagnen, en Urban Jungle från One Tree Hill, i husets entrétrappa.

– Precis när jag hade kommit upp så hände det, berättar hon. Handtaget går av. Jag står där med handtaget i händerna och ser hur vagnen faller bakåt och hur Felix, med huvudet upp och ner, är på väg mot golvet – och allt går så otroligt fort att jag inte hinner reagera.

Felix klarade sig utan skador. Hans fall dämpades av såväl vagn som åkpåse och mössa.

– Det var nog värst för oss föräldrar. Vi blev så chockade. Vi insåg att vi verkligen hade änglavakt, för tänk om det hade hänt innan jag hade kommit upp för trappan helt och hållet, eller någon annanstans – hur hade det gått då? Det hemska är att det hade kunnat gå hur som helst, säger Anna Haettel.

Flera återkallelser

Singelvagnen Urban Jungles handtag har dragits med problem en längre tid. Tidigt förra året upptäcktes brister med en del av vagnens handtag. Luftbubblor i de justerbara handtagsknutarna av plast skulle kunna medföra att handtagen knäcktes, befarades det. Leverantören One Tree Hill återkallade en specifik produktionsserie från 2005 års modell.

Men detta var inte tillräckligt, skulle det visa sig. Leverantören utökade återkallelsen för att byta handtag på alla singelvagnar av 2005 års modell med grå handtagsknutar.

Att familjen Haettels vagn omfattades av denna återkallelse fick Anna veta först när hon, efter olyckan, själv sökte information på internet.

Nu har det visat sig att inte heller de nya handtagen håller måttet alla gånger. Under senvintern har åtminstone fyra olyckor inträffat som inneburit att föräldrarna har blivit stående med handtaget i händerna medan vagnen åkt i väg på egen hand.

Upprörd över barnvagnens brister

Anna Haettel är upprörd över vagnens brister.

– Men för mig handlar inte bara om Urban Jungle-vagnarna, det handlar också om att vi som konsumenter måste bli varse om att höj- och sänkbara handtag kan utgöra en svag länk på alla vagnar med en sådan konstruktion.

Höj- och sänkbara handtag – eller reglerbara handtag, som de också kallas – kan vara praktiska, säger hon.

– Som jag ser det är det dags att ifrågasätta om den bekvämligheten är värd våra barns säkerhet. Jag anser inte det, inte mot bakgrund av vad som hände oss. Och sådant här inser man ju inte som förälder när man väljer vagn. Man tänker att eftersom vagnen finns – och säljs – så är den testad och säker. Men så är ju bevisligen inte alltid fallet.

Konsumentverket har varnat

När barnvagnar för några år sedan började utrustas med reglerbara handtag uppstod nya säkerhetsproblem. 2003 varnade Konsumentverket för att barnvagnar från fem barnvagnstillverkare hade farliga, reglerbara handtag som plötsligt kunde brista. Orsaken antogs vara en kombination av dålig konstruktion, brister i tillverkningen samt att vinterns torra klimat gjorde plasten i handtagen skör.

Numera innehåller den europeiska säkerhetsstandarden för barnvagnar krav på att handtagen ska kunna stå emot ryck, vilket avgörs i ett så kallat rycktest. Däremot finns inga krav på handtagens förmåga att klara låga temperaturer, något som Erica Waller, sektionschef och ansvarig för barnvagnstester på Sveriges provnings- och forskningsinstitut, SP, är kritisk mot:

– Eftersom rycktestet är så nytt vet vi ännu inte om det är tillräckligt, men vi rekommenderar att man för skandinaviska förhållanden även gör rycktest i kyla. När vi via testföretaget Consumer Content testade barnvagnar för Vi Föräldrars räkning så lade vi till ett sådant moment vid en temperatur på minus 30 grader, säger hon.

I Vi Föräldrars test, som publicerades i december 2005, fick Urban Jungles handtag inga anmärkningar. Den vagn som då testades hade dock inte sådana handtag som de som nu återkallas.

Enligt uppgift ska inga allvarliga skador ha uppstått i samband med de aktuella olyckorna.

Vad gör man om man har en Urban Jungle-vagn?

Totalt är det 800 enkelvagnar i Sverige och 200 i Norge som berörs av den nya återkallelsen och ännu en gång ska få nya handtagsknutar.

– Alla handtagsknutar med färre än tre prickar runt metallknappen ska bytas ut (se bild nedan). Det gäller framför allt vagnar från 2005 års modell, men även en del tidigt levererade vagnar från 2006 års modell, säger Helena Edberg från Edberg & Company, One Tree Hills representant i Sverige.
De butiker som har sålt Urban Jungle-vagnar ska ha informerats för att kunna ge information vidare till kunderna.

Råd från barnvagnens återförsäljare

En del av vagnens återförsäljare har på sina hemsidor gett råd om hur man kan använda sin Urban Jungle tills handtagen har bytts ut:

  • Undvik att köra vagnen i trappor eller håll vagnen i ett stadigt grepp under det ledbara handtaget.
  • Undvik rulltrappor eller håll vagnen i ett stadigt grepp under det ledbara handtaget.
  • Belasta inte handtaget i onödan vid kall väderlek. Undvik om möjligt att köra i uppförsbackar eller på ojämnt underlag.

Råden är bra, tycker Ursula Cronsten, byråchef på Konsumentverkets rättsavdelning.

– Vi anser i och för sig att man ska kunna använda sin vagn i trappor, men detta är bra råd att rätta sig efter tills man har fått nya handtag på sin vagn.

Kan man lita på att de nya handtagen är säkra?

Många barnvagnar med ställbara handtag har numera metallförstärkta handtagsknutar, berättar Erica Waller på SP.

– Det kanske kan påverka utseendet negativt, men ur säkerhetssynpunkt är det en bra lösning. Metallers egenskaper försämras inte av kyla eller ålder på samma sätt som plasters egenskaper gör. Plast åldras mer eller mindre med tiden.
De nya handtagsknutar som de återkallade Urban Jungle-knutarna ska bytas ut till är av plast. One Tree Hill har bedömt att de ändå har fullgod kvalitet.

Den plast som har använts till de återkallade handtagsknutarna kan bli skör när vagnen under en längre period förvaras torrt och varmt, exempelvis i en centraluppvärmd bostad, säger Urban Jungles tillverkare Mountain Buggy i Nya Zeeland i ett pressmeddelande. De nya handtagsknutarna ska vara tillverkade av ett annat och tåligare plastmaterial.

Konsumentverket har begärt – och fått – dokument som visar att de nya handtagen uppfyller säkerhetskraven i europeisk standard.