Ikeas byrå Malm återkallas i USA och Kanada – tre barn har dött

Ikeas populära byrå Malm ramlar lätt när den inte är monterad i väggen. Nu återkallas den i USA och Kanada, men inte i Sverige.

Ikea återkallade i veckan sin byrå från Malm-serien, i USA och Kanada. Detta på grund av att byrån lätt ramlar när lådorna är utdragna om den inte är monterad i väggen. Flera barn har skadat sig i tippolyckor när möbeln inte varit fastsatt. I USA har tre barn dött efter att ha fått byrån över sig, rapporterar det amerikanska nyhetsbolaget NBC News.

I Sverige återkallas byrån inte – detta eftersom det inte finns krav på att möblerna ska vara säkra även fristående i Sverige, som det alltså gör i USA och Kanada.

Ikea menar att byrån är säker så länge den är monterad enligt anvisningen.

– Ikea kompromissar aldrig med produktsäkerheten, det är en av våra viktigaste prioriteringar. Efter de tragiska tippolyckorna i USA med byråar som stått osäkra, vill Ikea nu öka medvetenheten kring säkerheten i hemmet och vikten av att följa monteringsanvisningar, säger Elisabet Nilson, säljledare på Ikea, i ett pressmeddelande.

Hög tid att sätta fast byrån i väggen med andra ord, om ni inte redan gjort det! Här kan man beställa tippskydd (gratis).

Vill du läsa fler artiklar som den här? Gilla Vi Föräldrar på facebook för att vara säker på att inte missa något!