11 lekland farliga för barn

Håll koll på barnen på lekland. Det sker ofta olyckor visar en färsk undersökning.

I takt med att antalet lekland har ökat dramatiskt de senaste åren har även olyckorna blivit fler med bland annat allvarliga skallskador och frakturer, skriver Testfakta. Därför har Konsumentverket besökt 11 svenska lekland och resultatet är nedslående. Alla dessa har allvarliga säkerhetsbrister.
    – Det är mycket oroväckande att det finns så många allvarliga brister i säkerheten. Tyvärr finns det en stor okunskap bland dem som driver leklanden, säger Annika Ahlberg vid konsumentverket till Testfakta.

Riskerar strypas på flera ställen

Bland de allvarligaste felen man hittade var olika ställen där barnet riskerar att strypas. Detta fanns på alla undersökta lekland.
    – Det handlar om snören och sladdar eller hål i nät som blivit större där barn kan fastna med huvud och hals. Det rör sig både om rena konstruktionsfel och slitagefel. Här måste man bli mycket bättre på att utföra regelbundna kontroller av leklanden.
Ett annat vanligt fel är att det inte finns tillräckligt med stötdämpande material kring hoppborgar. Konsumentverket är också kritiskt till att många lekland säger att ”all lek sker på egen risk”. Enligt myndigheten kan företagen inte friskriva sig från ansvar på detta sätt.


Digital prenumeration
Digital prenumeration för endast 79kr/mån

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren