Varför hyr du barnvakt?

Barnvakt eller inte? Tre familjer berättar varför de hyr barnvakt.

”Vi har ingen nära”

Deborah, 46, Thomas, 46, har barnen Oscar, 12 år, och Olivia, 3 år. Familjen bor i Lund och har tagit hjälp av Föräldraförstärkning.

– När Olivia närmade sig 1 år tyckte vi inte att hon var redo för förskolan, och vi vill arbeta båda två. På nätet hittade vi Föräldraförstärkning. Ingen av oss har vår familj i närheten, så det här var det enda sättet att få avlastning.

Vad hade ni för önskemål?

– Först och främst var det viktigt att barnpassningsföretaget var seriöst. Som barnvakt ville vi ha en äldre kvinna som hade haft egna barn och hade stor erfarenhet. Önskemålet om ålder ändrade vi efter något år, men just då kändes det viktigt eftersom Olivia var så pass liten. Vi gjorde en intervju med barnvakten, och det kändes rätt ganska omgående.

– När Olivia började i förskolan bytte vi barnvakt till en lite yngre tjej. Hon passar Olivia två kvällar i veckan, ger henne mat, badar henne och borstar tänderna. Då kunde Olivia nattas när någon av oss kom hem efter att ha varit med storebror Oscar på hans fritidsintressen.

– När man har barn med stor åldersskillnad känns det extra viktigt att kunna ha lite egentid med varje barn, de har ju så skilda intressen. Vi tycker att det var fantastiskt med avlastningen. För varför ska vi släpa med Olivia på Oscars aktiviteter sent på kvällarna? Sedan har vi även barnpassning några dagar när det är skollov så att barnen får vara hem- ma och varva ner.

Hur har barnpassningen fungerat?

– Jättebra. Olivia älskar våra två ”föräldraförstärkare”. Och Oscar får också ”barnpassning”, ibland i form av en yngre kille som hjälper till med musikläxan genom att ge honom gitarrlektioner. Det är perfekt med en yngre kille som han kan relatera till.

”Min chef betalade”

Karl, 35 år, och Inga, 33 år, har barnet Louise, 8 månader. Familjen bor i Lindome och har tagit hjälp av Västsvenska Barn och Hem.

– Jag (Inga) hade precis börjat arbeta 50 procent efter föräldraledigheten när det plötsligt dök upp ett akut projekt som gjorde att jag var tvungen att arbeta heltid tidigare än planerat. Mina föräldrar bor utomlands och Karls föräldrar var bortresta, så det var svårt att lösa situationen.

– Jag ville slutföra projektet och Karl hade mycket svårt att ta ledigt. Det var faktiskt min chef som kläckte idén om att anlita ett barnpassningsföretag. Tillsammans letade vi upp Svenska Barn och Hem på nätet och kom överens om att mitt jobb skulle stå för alla kostnader.

Hur kändes det att lämna ett så litet barn till en barnvakt?

– Jag valde att jobba hemifrån så mycket som möjligt samtidigt som barnvakten var i bostaden. När jag märkte att personkemin mellan Louise och barnpassaren var bra vågade jag lämna dem i några timmar för att lösa frågor på kontoret.

Hur fungerade det?

– Över förväntan. Jag kunde sitta och jobba ifred medan barnpassaren, en lekglad tjej, underhöll Louise. Louise är envis och vill bli road nästan hela tiden, så att passa henne kan vara en utmaning, men barnpassaren klarade det kanonbra.

Kommer ni att ta hjälp med barnpassning även i framtiden?

– Ja, varför inte? Men jag tror inte att vi kommer att ta hjälp regelbundet, snarare någon timme här och där. Ibland känns det onödigt att föräldrar ska resa i flera timmar för att avlasta oss korta stunder. Det här med barnpassningsföretag är i varje fall en väldigt bra lösning när oväntade situationer uppkommer och man behöver hjälp snabbt.

”Barnen får en extra vuxen som förebild”

Rikard, 37 år har barnen Beata, 5 år, och Hedda, 1,5 år. Familjen (som även består av Rikards partner Arthur, 44 år) bor i Stockholm och har tagit hjälp av Charlies Bästa Änglar.

– Vi har haft hjälp av Charlies Änglar sedan 2008 för att både jag och min partner har krävande och ansvarsfulla arbeten där vi har svårt att komma ifrån. Samtidigt vill vi vara närvarande pappor.

På vilket sätt får ni hjälp?

– Vi har våra döttrar varannan vecka och varannan vecka har deras mammor dem. Två gånger varannan vecka hämtar därför barnvakten Charlotte flickorna på dagis. Hon leker med dem i någon park, sedan går hon hem och lagar middag till barnen. En av oss kommer hem vid 18-tiden, och då går Charlotte hem. Vi har haft en väldig tur eftersom Charlotte varit hos oss sedan starten och är en härlig person. Veckans övriga dagar har vi delat upp hämtningen sinsemellan, och en dag i veckan hämtar vi gemensamt. Det har också hänt att vi frågat Charlotte om hjälp då vi har haft en fest eller liknande.

Vad hade ni för önskemål när ni sökte barnvakt?

– Viktigast var att inte ha flera olika barnvakter utan en och samma. Vi ville ha en kontinuitet.

Har ni dåligt samvete för att ni köper barnvakt?

– Nej, det har vi inte. Tvärtom ser vi det som en tillgång att barnen har så många vuxna som sina allra närmaste, som älskar dem och bryr sig. De har ju två olika mammor med respektive familjer, två pappor och så Charlotte som vuxen förebild. Jag tycker att många har en idealiserad bild av kärnfamiljen med en mamma och en pappa som ensamma tar hand om barnen. En krets med vuxna som barnen känner sig trygga med, men där alla är olika till sättet, ser jag och min partner som något positivt för barnen.