Var kan jag få juridisk hjälp?

Var kan jag få juridisk hjälp?

Fråga

Jag bor utomlands med min sambo och mina två barn på 1 och 4 år. Min sambo och jag har inte kvar kärleken till varandra, och jag vill flytta hem till Sverige med barnen. Pappan vägrar eftersom hans karriär finns här. Han säger att ”vill du flytta så flytta, men lämna barnen här”. Det är omöjligt för mig att komma någon vart med detta.

Jag har inga pengar och ingen som kan hjälpa mig. Vart ska jag vända mig för att få juridisk hjälp? Vi har gemensam vårdnad om 4-åringen medan jag har hela vårdnaden om 1-åringen, som föddes i det land där vi bor nu.

Vi  har varit tillsammans i åtta år. Vi är båda väldigt kärleksfulla och uppmärksamma föräldrar som sätter barnen först, men just nu är det viktigt att jag kan göra mina barn till lyckliga människor, och för det måste jag själv hitta tillbaka till livsglädjen.

”Rådvill”

Svar

Svenska ambassaden eller konsulatet i det land där du bor bör kunna hänvisa till en rådgivare. En rådgivare kan ge vägledning om i vilket land du bör väcka talan och vilket lands lag som bör tillämpas.

Om samtliga familjemedlemmar är svenska medborgare finns det möjlighet att väcka talan om vårdnad, boende och underhållsbidrag i Sverige, trots att familjen inte bor i landet. Om någon eller några familjemedlemmar flyttar hem till Sverige går det alltid bra att väcka talan i Sverige och att tillämpa svensk lag. Vid svensk domstol finns i vissa fall möjlighet att tillämpa utländsk lag.

Katarina Rogeman