”Julen kostar oss en månadslön”

Julen kostar. Det vet vi, men hur mycket? Mer än vi kanske tror – eller vill veta …

– Julen blir jättedyr för oss, berättar trebarnsmamman Tyril, 32 år. Jag skulle gissa att en hel månadslön går åt, eller i alla fall 10 000 kronor. Men det är ingenting som vi sparar till, det kommer som en chock varje år. Fast det är ju roliga pengar att göra av med, julen är härlig. Och på något sätt är man förberedd. Man vet att det kommer att kosta skjortan.

I år har de bestämt sig för att köpa lite färre julklappar till barnen Frida, fem månader, Ruben, snart tre år och Sofie, sex år.

– Barnen blir ju inte gladare för att sakerna är dyra, menar Tyril. Totalt lägger vi säkert ut mellan 3 000 och 3 500 kronor på julklappar till våra barn och våra närmaste släktingar. Sedan blir ju maten dyrare än annars. Och utgiften för resor – jag har min familj i Norge…

”Minst 8 000”

Ylva Yngveson, chef för Institutet för privatekonomi, Föreningssparbanken, tror att en barnfamilj får punga ut med mellan åtta och nio tusen kronor för en ordinär jul. Minst.

– Säg att man lägger 2 000 kronor på julklappar till två barn, och så köper man kanske julklappar till varandra för 1 000 kronor var. Det blir 4 000, bara det, säger hon.

Maten kan i och för sig vara billig.

– Skinka, köttfärs och rödkål är inte så dyrt. Men med många rätter och tillbehör blir det mycket på en gång. Och kanske man är flera personer i hushållet till jul. Och så ska man ha glögg och snaps… Maten kostar säkert några tusenlappar mer i december, kan jag tänka mig säger Ylva Yngveson.

Utöver detta får många plussa på med kostnaden för julklappar till mormor och farfar och moster och kusinerna, och kanske också för den årliga julresan till släkten i andra änden av landet, eller till ett annat land.

Men inte ens här tar det slut. För mitt i den redan så ansträngda decemberbudgeten behövs kanske så småningom en gran. Och luciakronor och tomtedräkter till barnen. Och julpresenter till personalen på förskolan.

Om man dessutom helt nyligen har bildat familj kanske det måste skaffas en komplett basutrustning – adventsljusstake, adventsstjärna, julgardiner, julgransfot, julgransbelysning, julgranskulor eller vad man tycker hör dit.

– Med den dyrare maten, julklapparna och lite kringgrejer så kan julen lätt kosta mellan 8 000 och 9 000 kronor, säger Ylva Yngveson.

”Underlättar att spara”

Långt ifrån alla barnfamiljer kan hosta upp summor i den storleksordningen utan vidare.

Det kan underlätta att spara, säger Ylva Yngveson.

– Kostar julen 9 000 så bör man spara 750 kronor i månaden för att ha råd. Över huvud taget brukar jag säga att man i genomsnitt behöver spara mellan 1 000 och 2 000 kronor i månaden för att ha råd med julklappar, födelsedagar och presenter till släkt och vänner.

Och så börjar hon prata om det där som för så många låter så präktigt och så tråkigt – att planera sin ekonomi, att upprätta en budget och att spara.

– För dem som just har bildat familj gäller det att vara medvetna om att det kostar väldigt mycket att ha hushåll med barn, och att se till att spara för att ha en buffert.

– Det kanske låter tråkigt, men det handlar om hur du vill leva ditt liv – om du vill ha mer lugn och kunna göra det du vill, eller om du ständigt ska känna den där oron över om pengarna ska räcka den här månaden också. Det är för att få bättre kvalitet i livet och slippa bli besviken varje gång det dyker upp utgifter som du inte har planerat för.

”Sträva efter buffert”

Ylva Yngeson tycker att man bör sträva efter att ha en buffert på åtminstone två månadslöner.

På frågan om det verkligen är realistiskt, svarar hon:

– Det handlar om inställning, tror jag, helt och hållet. Äldre människor har oftast inga problem med det här, fast de i regel har en lägre inkomst.

Men att spara ihop till två månadslöner kan säkert låta oöverstigligt i mångas öron. Om man inte får budgeten att gå ihop under årets övriga elva månader, hur ska man då ens kunna tänka tanken att spara? Och om man nu har det knapert ekonomiskt, hur sjutton firar man då jul med sitt barn?

En del kan förlita sig på föräldrars eller svärföräldrars förbarmande. Barnens far- eller morföräldrar kanske står för såväl julmat som klappar och eventuella resor.

Annars är det ju så att julen blir vad man gör den till. Och även om många vill låta den kosta så är det inget som säger att det måste vara så, tvärtom. En lågbudget-jul kan många gånger bli godare än en där pengarna har flödat fritt.

För tänk efter: Vi som anstränger oss för att få en så bra jul som möjligt gör det ofta för barnens skull. Men för barnen är det sällan eller aldrig presentens värde som är det viktiga, utan presenten i sig, inslagen i vackert papper med krulligt snöre. Sedan kan det lika gärna kan vara en billig eller dyr sak som ligger där inuti, i alla fall när barnen är små.

Och att köpa julpynt är ju lite som att gå över ån efter vatten när man har barn. Barn älskar ofta att tillverka julpynt själva, eller tillsammans med mamma eller pappa. Och inte nog med att det är roligt – det blir billigt också, och väldigt mycket mer personligt.

Och om familjen är nybildad: Var medveten om att det är nu, under de första jularna, som nivån för julfirandet sätts.