Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Välja fadder eller gudförälder – det här ska du tänka på

Vad innebär det att vara gudförälder, eller fadder? Och kan man välja en fadder till sitt barn även om barnet inte döps i kyrkan? Prästen Gabriella Johansson berättar.

Att vara gudmor eller gudfar är inte juridiskt bindande.
Att vara gudmor eller gudfar är inte juridiskt bindande. Foto: Shutterstock

Vad innebär det att vara gudförälder och fadder?

Prästen Gabriella Johansson om vad du ska tänka på när du väljer faddrar till ditt barn.
Prästen Gabriella Johansson om vad du ska tänka på när du väljer faddrar till ditt barn. Foto: Svenska kyrkan

– Att vara fadder handlar om att vara en del av barnets liv. På dopet brukar jag säga att det är så lätt att köpa oss fria, men att det viktigaste vi kan ge barn är tiden; att ta plats i barnets liv och vara delaktig. Det är det största vi kan ge, säger Gabriella Johansson, präst i Engelbrekts församling i Stockholm.

Är det någon skillnad på att vara gudförälder och fadder?

– Nej, det är exakt samma sak. Fadder är den officiella benämningen, men många säger gudförälder. Det är lätt att tro att fadder är ett modernt ord, men det sträcker sig väldigt långt tillbaka. I folkmun säger vi däremot oftast gudförälder. Jag säger själv att jag är gudförälder till tre barn, eftersom ordet fadderbarn får oss att associera till att skicka pengar till ett barn i ett annat land.

Har man som gudförälder ansvar att ta hand om sitt gudbarn om barnets föräldrar dör?

– Nej, det har man inte. Det finns ingen juridisk innebörd i att vara fadder. Vill man att fadderskap ska ha det bör man kontakta advokater och skriva ett testamente.

Hur väljer man vem som ska vara fadder?

– Det finns något väldigt fint i att välja fadder eller faddrar till sitt barn. Att vara fadder är ett hedersuppdrag. Man blir lite mer familj med varandra, innan var man kanske bara vänner.

Att vara fadder är ett åtagande för livet, påpekar Gabriella Johansson.

– Så välj personer som du tror alltid kommer att finnas i ditt liv. Av det skälet kanske inte din syrras nya kille behöver väljas – det är min personliga åsikt. Men personen ska vara en vettig vuxen för barnet. Tänk på det som ett sätt att ge barnet fler vuxna som kommer att bry sig om det. Och därför behöver du inte välja din syrra eller brorsa, de är ju redan släkt med barnet.

Måste en fadder vara döpt?

– Ja, dopet är en kristen handling, och faddern ska vara ansvarig för barnets kristna fostran. Därför måste faddern vara kristet döpt. Det finns inga undantag, man måste vara döpt, men det behöver inte vara svenskkyrkligt. En fadder kan till exempel vara katolskt eller ortodoxt döpt.

Vad gör man om den tilltänkta faddern inte är döpt?

– Det har hänt att jag döpt faddrar innan dopet, för att de skulle kunna bli faddrar.

Hur många faddrar kan ett barn ha?

– Det finns ingen gräns för hur många faddrar man kan ha, men det vanligaste är två, skulle jag säga. Det spelar ingen roll vilket kön faddrarna har. Det finns inte heller någon officiell åldersgräns.

Brukar man välja samma faddrar till barn som är syskon?

– Jag får känslan av att man oftast väljer olika personer till olika barn. Det är kanske ett rättvisetänk, att man väljer olika faddrar.

Kan man ta bort en fadder, om man ångrar sig?

– Nej. Det kan man inte. Faddrarna fylls i på blanketter. De finns sedan registrerade hos kyrkan och det finns inget sätt att avregistrera det. Man kan inte heller avsäga sig fadderskapet i efterhand.

Kan man bli fadder till ett barn även om barnet inte döps i kyrkan?

– Nej, inte i svenska kyrkan. Fadder blir man via dop. Vill man göra på något annat sätt är det namngivningsceremonier som gäller, men då är det inte ett kyrkligt dop.

En namngivningsceremoni kan utformas precis som man vill. Det finns inga regler kring hur de ska gå till, och inte heller några formella krav.

– Väljer man att döpa sitt barn i svenska kyrkan blir det barnet medlem i kyrkan.

Färre barn döps

Antalet barn som döps har minskat i Sverige under de senaste åren. 2017 döptes 42 procent av barnen i Sverige i Svenska kyrkan, men det är stora skillnader mellan olika delar av landet. I områdena kring storstäderna döps färre barn än på landsbygden, enligt statistik från Svenska kyrkan. Många väljer numera att ha en namngivningsceremoni istället för ett dop.

Märker du några trender kring dopet?

– Generellt minskar alla kyrkliga handlingar. I vår församling döper man fortfarande barnen, men det är stor skillnad mellan olika församlingar. Däremot tror jag att det här med drop in-dop förenklar för människor och får fler att välja att döpa barnen, i och med att dopet blir mer lättillgängligt.

– Med drop-in ser man kanske att det är skönt att bara få fokusera på dopet och slippa allt runt omkring. Jag tror att det ofta är just allt runt omkring som stoppar folk, inte nödvändigtvis teologin. Många gör det svårt för sig, till exempel genom att försöka fixa en hundrapersonerslunch när man fick barn för tre månader sedan. Men utöver de här förändringarna är det mesta sig ganska likt ur ett historiskt perspektiv, säger Gabriella Johansson.