Underbara Clara blev utbränd: ”Jag glömde hur man öppnar dörren”

Många blev förvånade när den populära bloggaren Clara Lidström, Underbara Clara, som verkar leva så harmoniskt med sina barn på landet, blev sjuk av stress. Nu har hon skrivit en bok om det.

Hej Clara, hur mår du?

– Idag mår jag bra! Bättre än på många år.

Du har skrivit en bok om utmattningsdepression, och du fick själv den diagnosen för ett par år sedan. Vilka var dina symtom?

– Det visade sig först som en stor trötthet som inte gick att vila bort, molande oro, olustkänslor inför det som tidigare varit kul, stark irritation och huvudvärk. När sömnen sedan slutade fungera helt tog det bara några veckor innan jag kraschade. När det var som sämst glömde jag bort hur man öppnar dörren. Jag minns hur jag stod och liksom krafsade på den utan att förstå att jag skulle trycka ner handtaget. Det var hemskt.

Då hade du en liten bebis; kände du att det fanns en förväntan att du skulle vara lycklig i det läget?

– Nej, det kände jag faktiskt inte. Jag tycker att vi idag är så mycket bättre på att prata om hur jobbig småbarnstiden är och dela den erfarenheten med varandra. Däremot är vi ju många föräldrar som försöker kombinera karriär med småbarn och det är väldigt svårt. Och om det pratar vi inte så mycket. Kanske för att det går emot våra förhoppningar om ett jämställt samhälle där småbarnsföräldrar kan göra karriär utan problem. Riktigt så ser det ju inte ut.

Vad ska man göra när man börjar känna sig stressad, tycker du?

– Det första man ska veta är att stress inte är farligt men att brist på återhämtning är farligt. Vi kommer aldrig helt få bort stressen i våra liv men om vi lyckas med återhämtningen så kan man stävja utmattningstendenserna. Tyvärr är vi inte så bra på återhämtning idag. Vi scrollar i telefonen eller ser kanske på en serie. Men aktiv vila – som verkligen återhämtar – det kräver någonting annat. Färre intryck för hjärnan och ett större lugn. Det kan vara att ta ett skönt bad, att ligga och lyssna på musik (utan en telefon i handen), att gå en promenad utan att ringa ett telefonsamtal eller lyssna på en pod. Och det är viktigt att vila ofta!

Läs också: Bloggaren UnderbaraClara fick utmattningsdepression – nu hjälper hon andra

Du bor ju på landet och blev ändå sjuk av stress. Det räcker alltså inte…?

– Nej, det är en förenklad tanke, även på landet kan man såklart bli utmattad om belastningen är för hög. Det är inte städerna i sig själva som gör oss utmattade. Däremot kan en stadsmiljö bidra till trötthet genom höga ljud, för lite natur, hetsigt tempo och många människor.

Vad har du lärt dig av din sjukdomstid?

– Att det viktigaste är att vi hittar sätt att återhämta oss – och att vi gör det regelbundet. En lång sommarledighet väger inte upp för ett helt år av överarbete och hetsigt tempo. För att verkligen få balans gäller det att hitta vila varje dag. Och se till så att sömnen fungerar. Det kan låta som ett hån för småbarnsföräldrar som kämpar för att få några timmar per natt. Men sömnen är verkligen A och O för att man ska klara av att läka sig själv från den stress och belastning man exponeras för varje dag. 

Clara Lidström har skrivit boken Hjälp jag är utmattad.
Clara Lidström, 32, entreprenör, författare och bloggare på Underbaraclaras.se, bor med Jakob, 31, och barnen Bertil, 7, och Folke, 3, i Tvärålund utanför Umeå. Aktuell med boken Hjälp jag är utmattad skriven tillsammans med Erica Dahlgren samt En underbar Pod.

Clara Lidströms må bra-strategi

  • ”Jag lägger först in ledigheten i schemat och sedan lägger jag in jobbet på tiderna som blir kvar.”
  •  ”Jag ser till att återhämta mig efter en stressig dag genom aktiv vila och eventuellt schemaförändringar – så att jag får det lite lugnare dagen därpå.”
  •  ”Jag är noga med att motionera eftersom träning läker stresskadade hjärnor.”
  •  ”Jag reglerar mina arbetstider noga och försöker undvika kvällsjobb eller helgarbete.”