Tonåringar behöver respekt

"Visa din tonåring respekt även när du själv inte blir respekterad", säger Ingegerd Gavelin.

Tonåren måste inte vara dramatiska, men alla genomgår en stor förändring. För att klara av att frigöra sig från sina föräldrar krävs ibland starka uttryck och då är det lätt att känna sig kränkt och ifrågasatt som vuxen.

ingegerd_gavelin

Ingegerd Gavelin är föräldrarådgivare och socionom. Ingegerd är också mindfulnesslärare och står bakom appen Mindfulness för föräldrar.

I sin bok Lita på din tonåring! – Om trots och tillit (Prisma) ger författaren och socionomen Ingegerd Gavelin tre nyckelord för en hållbar föräldra-barn-relation: uppmuntran, respekt och skydd.

– Försök uppmuntra ditt barn när det går bra och ibland när det inte går så bra. En tonåring tappar tillfälligt självkänslan och behöver få höra att han duger som han är. Att utvecklas kan vara oerhört omskakande, säger hon.

Läs också: ”Barn behöver att vi finns för dem hur det än är”

Ungdomar behöver lära sig att respektera sig själva och det gör de när de möter respekt från vuxna.

– Det här är svårt för många föräldrar, särskilt när de själva inte blir respekterade tillbaka, säger Ingegerd Gavelin, som i sitt arbete på en föräldramottagning mött många tonåringar och deras föräldrar.

Hennes råd är att försöka att inte ta åt sig när barnet verkar förakta allt man gör och står för.

– Ser man sitt barn som ungt och omoget, men på väg att mogna går det ibland lättare. Tonåringen känner ofta inte igen sig själv.

En tonårsförälders uppgift är också att skydda sitt barn från att råka illa ut.

– Det kan vara att inte låta det vara ute för sent, ge sig iväg på olämpliga saker eller att missköta skolan. Men det är lättare att säga nej om man har uppmuntrat och sagt ja många gånger tidigare, säger hon.

Ingegerd Gavelin skrev boken för att ge tonårsföräldrar hopp.

– Frigörelseprocessen är i grunden positiv och nödvändig för att barn och föräldrar ska få en ny sorts relation.

Här kan du läsa fler artiklar av och med Ingegerd Gavelin.
Artikeln publicerades i augusti 2009.