London: två trötta mammor tar time-out

Egen tid – får och kan man unna sig det som småbarnsförälder? Vår reseredaktör Katarina tog en barnfri snabbis till London över en helg med en annan mamma för att testa om det var möjligt.

Det började med att min väninna undrade om jag visste att jag ständigt gick och nynnade på signaturmelodierna till ”Lilla röda traktorn” och ”Postis Per”.
Det visste jag inte.
Inte heller tänkte jag på att mina shoppingrundor numera utgjordes av idel barnklädesaffärer och leksaksbutiker (när shoppade jag senast något bara för mig själv? Jag minns inte). När jag senast läste jag ut en hel bok (obs! vuxenbok) minns jag inte heller.
Dessutom hade min väninna som bor i Frankrike precis besökt mig med sin man (utan barn) och haft en lång utläggning om hur viktigt franska föräldrar tycker att det är med egen tid.
Hennes teori är att föräldrar som aldrig unnar sig egen tid blir gnälliga och bittra.
”Snacka om bra föräldrar”, sa hon ironiskt och fortsatte:
”I själva verket gör de barnet en otjänst.”
I Frankrike däremot är det självklart att ha egen tid och har man inte mormor och farmor får man leta rätt på en pålitlig barnvakt.
”Ni svenskar förstorar upp allt till jätteproblem, sedan mår ni bara dåligt eftersom ni under så lång tid inte gjort något annat än bytt blöjor och pratat bebisspråk”.
Efter hennes utlägg var jag ännu mer säker. Det var helt klart dags för en time-out från mammarollen.

London nästa
Jag och min väninna Magda (även hon mamma) beslöt oss för en weekend i London. Det kändes som ett bra val eftersom resan dit inte tar så lång tid och vi hade bara två dagar på oss.
Två hela underbara dagar utan skrik, Byggare Bob och makaroner över hela golvet. Två hela dagar där hjärnan får vila, rensa, tömma och glömma. Himmelskt skönt!
Fast det konstiga var att så länge resan var på planeringsstadiet kändes allt jättekul, utan minsta orosmoln. Men så fort allt var bokat, kom den där lilla otäcka klumpen i magen och hemska skräckscenarion om vad som kunde hända med mig eller sonen medan jag var borta. Jag införde en egen ”vifta-bort-terapi”, så fort tankarna dök upp så släppte jag dem genast genom att tänka: Gör jag inte det nu, gör jag det aldrig och hur begränsat kommer mitt liv att bli då?

”Svårt att lämna sin gullunge”

Torsdag morgon, avresedagen: Aj, det skär i hjärtat när jag vaknar tidigt och ser min gullunge sova så sött. Nu måste jag lämna honom. Jag väcker honom försiktigt (trots att det är alldeles för tidigt) men jag har läst någonstans att det är viktigt att ta ett ordentligt hej då. Han grymtar något, tittar på mig och somnar om.
Jag kollar en sista gång att hans kläder är framme, lapparna med instruktioner hänger på kylskåpsdörren och att det finns tillräckligt med blöjor i blöjpåsen (ja, jag vet att han har en pappa också, men jag är tyvärr en obotlig kontrollfreak). Säger hej då även till maken och sätter mig i en taxi på väg mot Arlanda. Tystnaden i bilen ger mig en försmak av de kommande två dagarna.

Torsdag lunch: Vi bor centralt, precis vid Piccadilly Circus med alla sina affärer. Vi besöker det anrika varuhuset Fortnum and Mason och jag shoppar hem väldoftande tvålar, te och senap. Sedan fortsätter shoppingen för hela slanten. Det kryllar av affärer på Oxford street och jag och väninnan gör bokstavligen verklighet av uttrycket ”shop til’ you drop”. Jag hade glömt bort hur roligt det var att handla kläder (okej, jag ska erkänna en timme tillbringar vi i diverse barnklädes-affärer).
På kvällen promenerar vi till Soho och äter middag på den trendiga nudelrestaurangen Yauatcha. Det smakar himmelskt gott och det är så otroligt skönt att bara få sitta och smutta på ett glas vin och prata utan att bli avbruten.

Fredag: Seven Dials heter några shoppingkvarter i London vi blivit tipsade om. Om­rådet är inte jättekänt bland turister men otroligt läckert. Här samsas alternativa affärer med chica modebutiker och trendiga inredningsaffärer. Även restaurangutbudet varierar, allt från engelska pubar och franska bistroer till små kryp-in som serverar vegetarisk och ekologisk mat. Flera hus är målade i starka färger, som påminner mer om ett kvarter i ett karibiskt land än hus i centrala London.
I en designerbutik berättar expediten för oss om fenomenet ”Bag Boys”. Det är ett antal unga, snygga män som bildat ett företag vars uppgift är att ge shoppande kunder en hjälpande hand genom att bära deras shoppingkassar, ringa efter en taxi och ge upplysningar om Seven Dials shoppingutbud. Rolig idé. Vi hälsar på en Bag Boy och känner oss plötsligt som två fnittriga tonårstjejer, i stället för två trötta småbarnsmammor.
Efter Seven Dials bär det iväg på ytterligare shopping. Men den största tiden tillbringar vi på det flera våningar höga leksaksvaruhuset Hamley’s. Shoppar två jättefina gosedjur till sonen. Mitt på dagen tar vi en paus från all shopping för en klassisk afternoon tea på kända Brown’s hotell. Det var över 15 år sedan jag var där senast men snittarna, sconsen, bakelserna och teet smakar lika ljuvligt. Att gå på Afternoon tea på Brown’s är inte billigt men jag tycker det är värt pengarna. På kvällen är vi så trötta att vi bara orkar ta en öl på en närliggande pub. Ringer hem för att höra att allt är okej, det är det. Sedan stupar jag i säng.

Lördag: Vad vore London utan besök på en marknad? Eftersom vi hört att Camden market blivit ganska dyrt åker vi i stället till Notting Hill och Portobello Road. Här finns allt i överflöd för alla smaker, från eleganta pashmina-sjalar till coola, egentillverkade smycken. Vi avslutar förmiddagen med lunch på en indisk restaurang. Sedan är det dags för hemfärd. Strax efter 18 öppnar jag ytterdörren och möts direkt av små, springande steg. En glad liten krabat skiner upp, sträcker ut armarna, kastar sig runt halsen och undrar var ”senterna” finns?

Bra hotell kostar

I London är det svårt att hitta ett bra hotell för en billig penning. Hygglig standard kostar. Här är några prisexempel:
Lyx
22 Jermyn Street: Litet personligt town-househotell som varit i samma familjs ägo sedan 1915, och vunnit massor med priser och finns med på Condé Nast Travelers lista över Världens bästa hotell. Rummen är stora och kanonfina, läget perfekt intill Piccadilly Circus och servicen oklanderlig. Frukost på rummet. Men smakar det så kostar det, dubbelrum från 3 000 kr: www.22jermyn.com
Medelklass
Regent’s Palace: Helt okej med centralt läge precis vid Piccadilly Circus. Dubbelrum från 850 kr:
www.theregentpalacehotel.co.uk
Budget
Bo på vandrarhem från ca 200 kronor per person: www.picadillyhotel.com

(Man kan också söka efter enklare boende, som Bed & Breakfast, på Britiska turistbyråns hemsida: www.visitbritain.se)
Londontips – Vi Föräldrar