”Tänk om jag är gravid igen…”


”I veckan har det gjort ont och stramat till i min mage – precis som när jag upptäckte att jag väntade vår son. Gjorde därför ett graviditetstest, som  visade att jag troligtvis väntar barn igen.” Läs hela brevet och experterns svar.

Signaturen ”Kanske blivande tvåbarnsmor” har skrivit till vår avdelning Fråga Experten. Hon undrar om det finns något särskilt hon och hennes man bör tänka på nu när hon verkar vara gravid igen efter bara tio veckor.

Så här svarar barnmorskan Christina Wahlström:

”Grattis till graviditeten, om det visar sig vara så! Ja, det blir tätt mellan barnen, men så fantastiskt roligt (själv har jag 14 månader mellan mina döttrar – underbart).

Det är viktigt med rutiner när barnen kommer tätt, till exempel vardagliga rutiner som måltider, vilostunder och lek. Samt att skapa rutiner vid sängdags så att alla blir glada och nöjda så att kvällarna räcker till för er som föräldrar.

Då du så småningom kommer att känna av din graviditet betydligt mer, och i synnerhet när du fullammar, behöver du stöd och få tid och vila. Runt graviditetsvecka 20 kan du behöva börja med järntillskott.”