”Tänk energismart när du köper bil”

Snart finns det inga vanliga bilar kvar på marknaden, spår Jakob Lagercrantz på Gröna Bilister. "Sälj din bensindrivna bil så fort du kan, det är mitt råd", säger han.

Miljöbil – javisst. Men hittills har det inte varit ett alternativ för barnfamiljerna som ofta kräver en något större bil med bra bagageutrymme.

Nu har marknaden för miljöanpassade familjebilar börjar ta sig, menar Jakob Lagercrantz. Men den kan bli bättre.

Mer om testet

Att utse årets miljöbästa bil är ett sätt för Gröna Bilister att påverka bilindustrin.

I år fick förutom barnfamiljerna också nya pensionärer, miljöchefer och sportjournalister utse en gemensam vinnare.

Ford Focus Flexifuel blev totalvinnare i Miljöbästa Bil 2008. Det är tredje året i rad den etanoldrivna Focus vinner.
Gröna Bilisters hemsida finns en kort beskrivning av samtliga bilar som testats.

– Jag hoppas att biltillverkarna tar ännu mer hänsyn till barnfamiljernas synpunkter, säger han.

Påverkan och vägledning
Gröna Bilister är en ideell organisation med drygt 1 000 medlemmar som startade 1994. På olika sätt vill de delta i samhällsdebatten och vara med och påverka. En av föreningens kärnpunkter är att man vill värna den frihet och rörlighet som bilen innebär, men bara under förutsättning att bilen miljöanpassas.

För att påverka bilindustrin att tillverka fler miljöklassade bilar utser de varje år årets miljöbästa bil. Utnämningen är också en vägledning för människor som går i bilköpartankar.

– I början fanns det bara ett fåtal bilar som vi testade utifrån hur mycket av­gaser som släpptes ut. Nu finns det över hundra miljöklassade bilar och bilmodeller på marknaden. Ingen kan längre säga att de inte kan hitta en miljöbil som passar, säger Jakob Lagercrantz.

Hittills har bedömningarna bara gjorts av motorjournalister och Gröna Bilister. Men under senare år har han märkt att människor velat ha fler perspektiv med, inte bara miljövänlighet och säkert. Därför ombads Vi Föräldrar att delta med en av expertgrupperna.

– Jurygrupperna är helt överens om att bensin och diesel tillhör gårdagen. Ingen fossilbränsledriven bil fick en enda poäng av våra jurymedlemmar – en viktig signal till både konsumenter och biltillverkare, säger Jakob Lagercrantz.

Kostar mycket att äga
Han vill också få oss att omvärdera vår syn på bilen. Visst behövs bilen – men måste man nödvändigtvis äga den? frågar han sig. I Göteborg finns det ett flertal fungerande bilpooler. Att hyra en bil den där veckan man ska till fjällen är också ett alternativ fler borde överväga, menar han.

– Det kostar mycket att äga en bil. Man kan åka taxi, eller hyra bil vid många tillfällen för de pengar det kostar att ha en bil stående på garageuppfarten, säger han.

Om man nu ändå vill äga sin bil är han tydlig med vilket bränsle som är bäst för miljön.

– I första hand är biogas bäst. Etanol som tagit ett stort kliv framåt kommer som god tvåa, säger han. Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 10/2008


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
" data-post-promotion="false" data-post-campaign_id="" data-post-campaign_name="" data-post-client_id="" data-post-client_name="" data-post-article_id="" data-post-advert_id="" data-post-word_count="540" data-post-img_count="0" data-is-premium="true">