Tågluffa med barn till Italien

Tågsemester – mycket enklare än att flyga, upptäckte Clara "Underbara Clara" Lidström, när hon och familjen tog tåget till Italien.

Hej Clara Lidström! Vad är en bra ålder på barn för att tågluffa, tycker du?
– När vi tågluffade till Italien var Bertil 7 och Folke 3 och det funkade utmärkt. Betydligt enklare än när vi rest med flyg.

På vilket sätt enklare?
– På andra semestrar vill man bara ­komma fram. När vi åkte tåg fanns en stor frihet i att resan fick ta tid, att vi var spontana, följde våra infall och lät alla delar av resan vara en upplevelse. Under längre sträckor spelade vi spel, ritade ­eller övade på att skriva och läsa. Det var på väg mellan Venedig och Rom som 7-åringen knäckte läskoden. Vilken lycka!

Clara Lidström med familj vid Peterskyrkan.

Framför Peterskyrkan: Clara Lidström, 32, bloggare och författare, med Jacob, 31, Bertil, 8, och Folke, 4. Familjen bor i Tvärålund, Vindeln.

Var det något som kändes ­läskigt med resan?
– Ja, innan vi åkte oroade jag mig massor. Men tåg är ju så mycket enklare än flyg. Eftersom man slipper checka in packningen har man ju allting nära till hands ­under resan. Folk var också väldigt hjälpsamma. Och i Italien, där vi huvudsakligen tågluffade, älskar alla barn och vi kände aldrig att vi var till besvär. Vi konstaterade båda att vi aldrig varit med om en så smidig resa någonsin. Charterresor inräknade. Inte en enda avgång var försenad eller strulade på något vis.

Hur planerar man inför en tågluff med barn?
– Ta till ordentligt med tid på v­arje ställe. Vi sov alltid minst två nätter på varje plats vi besökte. Vi valde att åka i första klass vissa sträckor. Det är såklart lite dyrare att boka bättre vagnar – å andra sidan fick vi mat på dessa avgångar och det väger upp. Ett trevligt tidsfördriv för barnen dessutom, att ha mat att pilla med. Annars är ett råd att alltid packa matsäck och sådant som kan distrahera. Som kortspel och målargrejer.

Läs också: 3 barnvänliga storstäder som alla nås med tåg

Hur gjorde ni med barnvagn?
– Vi tog med oss en stor sittvagn och det var väl bra på sätt och vis. Men mest var det besvärligt. För när barnen inte satt i den var vi ändå tvungna att kånka runt på den. Den hade kunnat få stanna hemma och istället hade 3-åringen kunnat få åka på ryggen när han blev för trött.

Någon pryl som är extra bra att ha med sig?
– Åksjuketabletter och spypåsar om man har ett barn som lätt blir åksjukt.

Hur blir resan så bra som ­möjligt för både de vuxna och för barn?
– Sänk förväntningarna. Tro inte att du ska hinna med allting. Vi gick till exempel inte i en enda ­affär ­under resan. En utmaning när man är i Rom. Men det hade inte funkat med barnen. Istället besökte vi massa parker, kyrkor och spännande museum. Och det var dubbelt så härligt!

Kommer du att vilja tågluffa igen?
– Ja! Vi planerar redan för nästa resa. Då kommer vi nog utforska Frankrike istället!

LÄS OCKSÅ: När våra barn blir vuxna – en planet i kaos?

Clara Lidströms tågluffartips

venedig

I Venedig – en oväntat barnvänlig stad.

Boende
”Det är inte dumt att ta en sovkupé på vägen ner i Europa. Men väl där vill man ju sitta vaken på tåget annars ­missar man halva resan. Dessutom är avstånden så korta att man knappt ­hinner somna. Vi bodde på ­hotell, Airbnb och B&B och alla funkade utmärkt. Att välja boende hyfsat nära tågstationen är smart!”

Mat
”Ett tips när man reser med barn är att försökta hitta så ’rena’ rätter som ­möjligt. I pizzan och pastans hemland Italien är det ganska lätt att hitta barnvänlig mat. Men vi beställde bland annat in pastan med såsen i en skål på sidan, eller pizza med minimalt med topping. Då går det lättare. Bröd kan man alltid beställa. Mjukt vitt bröd med smör kan barn leva gott på några dagar på semestern.”

Att göra
”Vi reste i april när snön fortfarande låg tjock i Västerbotten. Så barnens bästa grej var att hitta olika gräs­mattor att springa runt på. Tänk att det är det bestående minnet från tågluffen – alla härliga gräsmattor! Men parker var överlag en hit, och roliga museum. Venedig var också oväntat barnvänligt eftersom det inte finns några bilar.”

Claras resa med barn-tips

  1. Sänk tempot. Både resan och dagarna måste få ta tid. Stressa inte mellan olika orter eller sevärdheter.
  2. Se tågtiden som mysig tid tillsammansnär man kan fika, prata, rita och spela spel.
  3. Använd någon av alla de tjänster som finns för rådgivning när du bokar tågluff ­­(till exempel ­Europarunt.se, Centralens resebutik i Kalmar och Biljettbutiken i Kristinehamn, redaktinens kommentar). De har koll på alla avgångar, specifika rutter och gav massa ovärderliga råd som gjorde vår resa bättre. Och glöm inte att ladda ner interrail-appen. Den funkar även när du är offline. Där syns alla tåg­avgångar och om man måste platsboka. Den hade vi stor glädje av!

LÄS OCKSÅ: Klimatkrisen – 7 saker barn som föds nu kommer uppleva innan de är 30

Familjen Lidströms resrutt

Familjen Lidström valde rutten Zürich, Verona, Venedig och slutligen Rom. En oförutsedd händelse medförde att de flög till Zürich, istället för att, vilket var den ursprungliga planen, åka tåg hela vägen.

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.