Önskas: Service på tåg för barn som åker ensamma!

När blir det möjligt att skicka ensamresande barn med tåg på samma sätt som med flyg? För den som vill leva klimatvänligt är frågan aktuell. Men vad säger tågbolagen?

Många barn behöver resa ensamma för att de pendlar mellan sina föräldrar eller för att kunna åka till far- eller morföräldrar över ett lov. På flyget finns en service (ofta mot en extra avgift) där flygbolagets personal tar ansvar för barnet under resan men eftersom vi är alltfler som vill minska vår klimatpåverkan har behov av nya tjänster uppstått.

Får barn åka tåg själva?

Tänk om det vore möjligt att skicka sitt barn med tåg lika

Så funkar tjänsten ”børneguide”

  • Servicen är för barn mellan 4 och 15 år som behöver resa ensamma med tåg på helgen.
  • Det gäller resor på ”längre” sträckor, till exempel nämns Köpenhamn–Ålborg (ca 30 mil).
  • Guiden hjälper barnet under resan och ser till att barnet kommer av på rätt station samt blir hämtat som avtalat.

smidigt som med flyg? I Danmark finns den möjligheten redan. Hos järnvägsföretaget DSB finns en service som kallas Børneguide” där barn mellan 4 och 15 år som reser långt ensamma har tillgång till en personlig guide under resans gång. Guiden ser till att barnet kommer av vid rätt station och hämtas enligt överenskommelse.

Vi Föräldrar har kontaktat några av Sveriges största aktörer för tågtrafiken i Sverige för att fråga hur de ställer sig till en liknande service. Här är de svar vi fick!

Snälltåget

(Stockholm, Malmö, Berlin samt flera svenska fjällorter)

Marco Andersson, marknadschef:
– Vi har i nuläget inte planer på att utveckla en sådan tjänst. En av anledningarna är att den skulle bli för dyr. Flyget kan använda flygplatsens personal och kabinpersonalen för detta uppdrag, men vi har ingen personal på stationerna och tåget stannar flera gånger under resan, vilket gör att vi måste ha dedikerad personal för uppdraget. Efterfrågan kommer troligen dessutom främst att vara på helgen, när alla andra också vill resa, vilket också kommer att vara en komplicerande och fördyrande faktor, inte minst att få tag på rätt personal för ett sådant här uppdrag.

Skånetrafiken

(All buss- och tågtrafik i Skåne)

Joakim Borgudd, kommunikationsansvarig:
– Vi har inga åldersgränser för när ett barn får resa ensamt eller ej utan det är upp till föräldrarna att avgöra när hen är mogen för det. Men det som gäller då är att barnet självt måste kunna klara sig under resan.
Vi har inte haft några diskussioner om att införa en tjänst liknande den hos flygbolagen, helt enkelt för att den skulle vara oerhört resurskrävande. Vi kör både tåg och bussar i Skåne och även våra tåg är ofta lokaltåg som kör många stopp vilket skulle ställa höga krav på personalen om de skulle ha ansvar för barn som reser ensamma.

Västtrafik

(All buss- och tågtrafik i västra Sverige)

Mette Ramquist, presschef:
 – Barn är varmt välkomna hos oss. Av säkerhetsskäl måste barn under 6 år resa med en vuxen eller ungdom som tar ansvar för dem i trafiken. Som det ser ut i dagsläget så har vi ingen extra service för barn som reser själva.
Vi tittar just nu på hur vi kan inkludera barnens perspektiv mer i kollektivtrafiken. Exakt vad det kommer mynna ut i för tjänster är för tidigt att säga. Men barnen är viktiga och har ju lite andra behov än ungdomar och vuxna.

LÄS OCKSÅ: Klimatkrisen – 7 saker barn som föds nu kommer uppleva innan de är 30

SJ

(Tågbolag som trafikerar stora delar av Sverige)

Tobbe Lundell, tf presschef:
– På vår hemsida finns ett avsnitt ”Resa ensam som barn” där det framgår vad som gäller. Vi har inga planer på att förändra något. 

På SJ:s hemsida står att barn under 6 år inte får resa ensamma, i övrigt är det upp till föräldern att bedöma om barnet klarar att resa på egen hand. Barn som reser utan vuxet sällskap ska kunna ansvara för sig själv under resan, även vid till exempel en trafikstörning, skriver SJ.

MTR Express

(snabbtåg Stockholm-Göteborg)

Ida Liedberg, marketing manager:
– Vi gör alltid vårt yttersta för att ensamåkande barn ska känna sig trygga hos oss. Vid bokning av ett ensamåkande barn så tar vi automatiskt uppgifter till barnets anhöriga. Innan resan ser våra servicevärdar att de har ett ensamåkande barn med på resan. De har då som rutin att de tar kontakt med barnet och berättar vad de heter, samt meddelar vart barnet kan hitta dem. I övrigt tar man för vana att alltid kolla till så att barnet har det bra. Om en störning skulle uppstå så tar alltid servicevärdarna kontakt med barnet före alla andra och informerar anhöriga.

Hur ser ni på möjligheten att utveckla en service som gör det möjligt för föräldrar att skicka sina barn med tåg?

– Vi anser att vi redan har en service som gör att föräldrar på ett säkert och bra sätt kan låta sina barn resa ensamma, men om det skulle finnas ett förslag som skulle kunna förbättra vår befintliga service så hade vi varmt välkomnat det. Vi vill alltid förbättras, och har alltid våra ögon och öron öppna för förslag som kan få detta att hända – både externt och internt.

Skulle det vara möjligt att göra som i Danmark?

– Tyvärr har vi i dagsläget ingen möjlighet att genomföra utvidgad service till och från tåget med egen personal.

LÄS OCKSÅ: Clara Lidström tågluffade med familjen till Italien

Vy ( fd Tågkompaniet)

(Norrtåg, X-Tåget, Krösatågen och Värmlandståg)

Har ej återkommit med svar på våra frågor.

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ
VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp