Ta för dig av livet!

Janas krönika. Passa på att lyfta livet en bra bit över överlevnadsstrecket under sommarledigheten. Njut det där lilla extra som du kanske egentligen inte behöver...

”Nej, det behövs inte.”
En fras jag alltid fick som svar av min mamma då jag frågade om hon önskade något.

”Vad önskar du dig på din födelsedag?” besvarades alltid med ”Jag önskar mig ingenting.”. Frågar jag ”Vad vill du dricka till maten, mamma?”,  ”Det spelar ingen roll.”.

Oh, vad jag hatade dessa ord när jag var barn. Alla chanser att göra henne lycklig rycktes bort.

En mamma ska ge upp allt för sina barn, det var det tydliga budskapet jag växte upp med. Det tog mig många år att skapa en egen målbild av min egen mamma- och kvinnoroll.

Idag har jag bestämt mig. Jag vill ta plats, vill ha egna behov och vill lära mina barn att även en mamma är mer än bara mamma.

Men igår så aktiverades knappen plötsligt igen. Min man och jag diskuterade upplägget för kvällen och i min ivriga glädje över min ledighet hade jag massvis med idéer för en trevlig middag. I stugan på Gotland finns nu äntligen tid att leva ut mitt intresse för nya recept och min oändliga glädje över att samla hela familjen runt middagsbordet.

Men entusiasmen bromsades genast när min man tittade oförstående på mig och sade de magiska orden ”Men älskling, det behövs inte, det går lika bra att göra något lätt.”!

”Oh nej, inte du också.” skrek en inre röst. Men jag vägrar att låta mitt liv styras av att allt ska vara så lätt hela tiden.

Ställer vi på allvar frågan kring våra behov, är det inte särskilt mycket vi behöver för att överleva. Mat kan snabbt handlas färdigt från frysdisken. Barnkalas kan köpas i simhallar, på McDonalds eller 4H-gårdar, och lösningen för våra livsproblem kan vi få serverat av livscoacher eller en bra terapeut. Enkelt och ofta väldigt rätt och bra när schemat är tight och livet handlar just om att överleva det omtalade vardagspusslet.

Men min grundambition är inte sökandet efter överlevnadsstrategier, utan att så ofta jag bara kan hitta det onödiga, det ”lilla extra” som ger mig upplevelse av lycka. En kyss mitt i kaoset när barnen skriker och maten står på spisen – behövs inte, jag vet. Men Gud, vad lycklig jag blir. Ett glas champagne en vanlig onsdag – onödigt, ja. Men oförglömligt! En bit choklad till en kopp te på kvällen – behövs inte, men mmm…, vad gott!

Nu när vi är lediga några veckor i detta härliga sommarväder, så tycker jag att vi har all rätt att lyfta livet en bra bit över överlevnadsstrecket och ge oss det som inte behövs men som själen mår bra av. Den där lilla överraskningen i vardagen som vi i stressen lätt glömmer bort.

”Nice to have eller need to have?” är faktiskt ingen dum fråga.

Jag önskar dig en underbar vecka med många små stunder där du glömmer att titta på klockan och försöker anpassa middagen till Bollibompa-schemat.

Kram, Jana