Styvfamiljen – Tema Familj

När två personer som har barn på var sitt håll sedan tidigare träffas och bildar en ny familj, involveras en massa människor i deras beslut: deras barn, deras tidigare partners och många andra. Inte minst barnen och före detta partners blir personer som det nya paret ska samspela med i sin nya kärleksrelation som kan leda till ytterligare barn.

Barn om styvfamilj, ur BRIS stödverksamhet:

Jag vet att de är kära, men det känns så fel att han inte är min pappa och att ingen har frågat mig vad JAG tyckte om honom.“ (Flicka 10 år)

“Jag vill ha min mamma för mej själv hon blir så konstig när hon har träffat en ny. Jag har sagt det till henne men hon säger bara att hon är en vuxen människa som kan ta hem och göra vad hon vill att jag inte ska lägga mej i.“ (Flicka 13 år)

Låt dina barn få plats i din nya familj

Barn behöver båda sina föräldrar. Det är sällan eller aldrig ett barns beslut att föräldrar ska skilja sig – men lite äldre barn kan inse att det är det klokaste som sker när föräldrar inte längre klarar av att leva med varandra. Barn har rätt att även efter en skilsmässa ha tillgång till båda sina föräldrar.

I den nya familjen behöver man därför ta hänsyn till hur de barn som redan finns ska få sina behov av båda sina föräldrar tillfredsställda samtidigt som de är medlemmar av den nya familjen. Om barnets båda föräldrar bildar nya familjer kan barnet i värsta fall känna sig utanför i båda – och i bästa fall ha fått två familjer där det finns många vuxna som bryr sig om barnet.

Har du barn sedan tidigare och håller på att bilda en ny familj? Oavsett om ditt barn bor hos dig eller inte, behöver ditt barn känna att det finns plats för det i din nya familj. Om ditt barn bor hos dig hela tiden har han eller hon sitt rum, sina saker, sin plats vid matbordet etc, och allt sådant hjälper oss att känna oss hemma.

Ett barn som bara bor hos dig halva tiden behöver också känna sig hemma, och det behöver även ett barn som enbart kommer på besök vissa helger eller lov. Få känna att man räknas i mammas eller pappas nya familj. Saker som att man har en egen tandborstsmugg i badrummet (om alla andra i familjen har det) kan vara jätteviktigt! Sådant visar att man hör till, även om man inte alltid är där.

Träffa någon som redan har barn

Ska du eller har du flyttat ihop med någon som redan har barn? Deras pappa eller mamma har valt dig – men det har inte hans eller hennes barn gjort. Det är bara att inse. Tycker de om dig från början och det håller i sig är det bara att gratulera. Men det kan lika gärna vara så att de tycker att du kommer och tar deras mamma eller pappa ifrån dem. De kan ha förhoppningar om att deras föräldrar ska bli ett par igen – och då kommer du och förstör. Ur ett barns perspektiv kan det bli så.

Det är ganska vanligt att barn och vuxna är i otakt i sin skilsmässoprocess. Barnet har inte kommit lika långt i sin skilsmässoprocess som de vuxna. Kan du som vuxen förstå det här och se att det inte handlar om dig som person utan om situationen, då blir det också lättare för dig att låta din nya partners barn få den tid på sig som de behöver för att finna sig tillrätta i något som de inte egentligen har frågat efter själva – men som på sikt kan bli hur bra som helst.

 

Läs mer på Barnperspektivet.se, Tema Styvfamiljen (direktlänkad med url: http://www.barnperspektivet.se/teman/familj/styvfamiljen  Du hittar även fler teman som är relaterat till styvfamiljen, tex tema Om skilsmässa.

Forum på Barnperspektivet.se
Rådgör, diskutera och dela dina erfarenheter med andra föräldrar på Barnperspektivet.se, Forum (direktlänkad med url: http://www.barnperspektivet.se/forum/

Barnperspektivet.se, BRIS för vuxna (direktlänkad med url: http://www.barnperspektivet.se/ )