Storebror bråkar med lillebror hela tiden

Fråga:

Vår 4-årige son är väldigt fäst vid sin 7 månader gamla lillebror, och det är tyvärr ibland ett problem.

Så fort vi inte ser till att 4-åringen aktiveras är han på sin lillebror. Han leker och stojar runt eller på lillebror, han slår, sparkar, kramar, pussar och petar på ögon, mun och kinder, han nästan sitter/ligger på lillebror och leker med leksaker på honom.

4-åringen har i stort sett helt slutat leka med sina egna leksaker och leker nästan bara med lillebrors saker. Oftast tar han sakerna ifrån lillebror när han vill leka med dem.

All vår energi går åt till att försöka förklara, stoppa och förklara ännu mer: ”Man gör inte så”, ”Låt honom vara” och ”Sluta nu!”. Vi frågar ”Varför?”. Och han svarar ”Man får inte göra så…”. Vi frågar ”Men varför gjorde du så då?”. Han svarar ”Förlåt”. Sedan dröjer det ungefär två minuter innan han är på sin lillebror igen. Detta pågår från uppvaknandet till sängdags, såvida inte jag eller deras pappa leker med honom. När vi har lekt klart för en stund går han raka spåret till lillebror för att berätta vad han har gjort – och sedan börjar det igen.

Vad ska vi göra? Är detta vanligt?

En mycket desperat mamma

Psykolog Catarina Furmark svarar:

Många flerbarnsföräldrar kan känna igen sig i dina funderingar. Vi föräldrar vill ju så förtvivlat gärna att våra barn ska älska varandra – varje minut. Vi önskar att de ska hålla sams, visa hänsyn, dela med sig och bete sig på ett schyst sätt mot varandra – både för deras egen skull och, om vi ska vara ärliga, för vår skull.

Det finns få saker som kan vara så tärande att lyssna till, och avvärja, som syskonkonflikter. Och det är precis det vi inte ska göra. Visst är det så att vi vuxna har det yttersta ansvaret för att ingen kommer till allvarlig skada. Det gäller särskilt om ett eller flera barn är små. Men vi behöver också lära oss när vi ska lämna barnens konflikter ifred. Konflikter är mer regel än undantag i en syskonskara, och barn behöver etablera hierarkin mellan sig, ibland flera gånger per dag. Särskilt små syskon med liten åldersskillnad behöver ofta jobba mycket med den inbördes hierarkin.

Vi kan hjälpa barnen. Vi kan träna dem i att säga vad de vill ha och inte ha. De behöver hjälp med och träning på att sätta sina egna gränser. I likhet med föräldrarna behöver de hitta sina egna uttryck, hur de kan visa auktoritet med respekt utan att kränka varandra. De behöver också hjälp med att lära sig att respektera andra, även om den andra är fysiskt svagare. Därför är den viktigaste frågan till både små barn och tonåringar: ”Vad är det du vill?” ”Berätta för mig, berätta för X, hur du tänker.” Barn behöver också några få, men viktiga, grundregler som kan hjälpa dem att undvika konflikter, och som kan hjälpa dem att hantera konflikter. Det känns tryggt att veta vad som gäller. Fundera över vad som är viktigt i just din/er familj. Och tänk på att inte ha för många regler.