Hur stärker vi självkänslan?

Hur stärker vi självkänslan?

Fråga

När vår son var 4 år och började på dagis hade han det jobbigt. Han kunde inte koppla av och leka det första halvåret. Han ville hela tiden ha koll på var fröknarna var och om han inte såg dem fick han panik. Han var rädd för de andra barnen.
Nu är han 6 år och har fortfarande problem med kamratrelationer. Han själv vill gärna leka, men blir ibland avvisad. Han är osäker, har låg självkänsla och svårt att säga ifrån när andra barn busar med honom. Jag är orolig för att han ska bli mobbad och utanför.

Hur kan vi stärka hans självkänsla och lära honom att säga ifrån? Har vi gett honom för lite kärlek? Har vi gjort honom otrygg? Man vill ju att ens barn ska få goda förutsättningar att klara av livets alla påfrestningar och krav.

Orolig mamma

Svar

Tänk att vi alltid är oroliga för de här barnen som står lite utanför och vill iaktta världen lite på avstånd och i närhet av en trygg vuxen. De som ofta ser och vet mer om sin omvärld än många andra barn. De som är försiktiga i sitt sätt att vara, eftersom de vill göra rätt och vet vad som är bra. Dessa små juveler, som vi borde vara extra rädda om, men som vi ofta tycker skulle vara annorlunda. Därför försöker vi pusha på dem och få dem att göra saker som inte passar just dem.

I stället, anser jag, bör vi se och synliggöra deras fina egenskaper och uppmuntra deras avvaktande sätt. Nu får de ofta i stället höra att det är ”fel” att vara som de är.

Vi föräldrar respekterar oftast de här sidorna hos våra barn, eftersom vi känner dem och vet hur kloka de är, men när de kommer ut bland andra barn och ska in i kollektivet, då platsar de inte riktigt.

Tänk om de kunde få vara som de är och få hjälp med det av de vuxna, då skulle deras självkänsla öka och de skulle ha lättare att säga ifrån.

Lyssna till barnen och förmedla detta till dagis och skola, tycker jag.

Och du – var stolt över din fina 6-åring. Du vet ju egentligen hur fantastisk han är och hur mycket kärlek ni gett honom.

Tala med honom om hur han skulle vilja vara i olika situationer och vad han skulle vilja säga och göra, till exempel när han inte får vara med och leka.

Diskutera också vad som händer i honom, då det inte blir som han vill och vad han kan göra i stället. Kanske kan ni träna olika sådana här situationer i en lek. Låt honom berätta om och få rita olika situationer han varit med om, och som blivit både bra och dåliga.

Och glöm inte att berätta om hur det var då ni föräldrar var små, både det roliga men också hur ni försökte lösa livets svårigheter.

Malin Alfvén, psykolog