Slipp julstressen i december: 5 smarta spartips inför julhelgen

Känns det både oklimatvänligt, oekonomiskt och stressigt att ägna december månad åt att köpa julklappar för tusentals kronor? Vi har pratat med Maja Englund, sparekonom på försäkringsbolaget SPP, om hållbara julklappstips!

Maja_Englund_ekonom

Maja Englund, sparekonom på försäkringsbolaget SPP.

Nummer 1

Prata med varann innan julstressen slår till

”Sätt dig ner med familjen, eller boka in ett gruppsamtal, där ni planerar julklapparna innan köphetsen slår till på allvar. I år har vi turen att få en riktigt bra julledighet, med många röda
dagar. Det ger en utmärkt möjlighet att hitta på roliga aktiviteter med familjen! Se till att snacka ihop er om vad ni egentligen ska lägga tid och resurser på, så att ni kan fokusera på att skapa minnen istället för hål i plånboken.”

Nummer 2

Köp endast julklappar som personen kommer ha nytta och glädje av

”Många familjer kör den klassiska julklappsleken, där alla köper varsin klapp och tärningen avgör vem som får vad, som en kul grej istället för eller vid sidan av de vanliga klapparna. Nackdelen med detta är att fokus ofta hamnar på kvantitet före kvalitet, då alla köper opersonliga klappar med fokus på leken före innehållet. En rolig och mer hållbar variant är helt ersätta klapphetsen med att lotta ut ansvaret att köpa en julklapp till en person i familjen. Sätt en prisgräns (tänk på att vi blir som mest kreativa under begränsningar – utmana gärna med att sätta en lägre summa!), och låt alla fokusera på vad just sin person behöver och vill ha.”

Nummer 3

Tänk hållbart – köp årets julklapp

”Årets julklapp 2018 är det återvunna plagget – klockrent för plånboken och planeten! Enligt siffror från Naturskyddsföreningen sparar begagnade plagg upp till 97 procent av energin som skulle använts för att tillverka ett helt nytt. Du får ett rent samvete, och schyssta grejer till en spottstyver av priset för nya kläder. Om du inte har en bra second hand-butik i närheten kan du surfa in på datorn eller mobilen, och shoppa loss bland alla grymma appar och onlinebutiker som erbjuder återvunna kläder.”

Läs mer: 8 steg till en bättre privatekonomi

Nummer 4

Tänk på miljön – gå på loppis i hemmet

”Hur länge var det sedan du rensade ut garderoben? Eller förrådet? Ofta finns den största guldgruvan för second hand i det egna hemmet. Chansen är stor att du hittar något som
någon av dina nära eller kära skulle ha mycket större nytta av. Putsa upp och slå in, och voilà – en gratis klimatsmart klapp!”

PS. Vi är nog många som har en uppsjö av gamla leksaker hemma, som andra barn skulle ha mycket större glädje av. Tänk bara på att inte ge bort plastsaker som är tillverkade före 2013. De kan nämligen innehålla farliga kemikalier som numera har förbjudits.

Nummer 5

En bild säger mer än tusen (onödiga) klappar

”Idag fotograferar vi mer än någonsin, men många minnen försvinner i det digitala bruset. Äldre pappersfotografier har därför fått en känsla av exklusivitet, vilket gör dem till en
perfekt present. Googla fram någon av alla sidor där du kan printa digitala fotografier, eller damma av några äldre favoriter ur ett bortglömt fotoalbum. Hitta sedan en schyst (begagnad) ram och slå in i ett fint paket, så får du en väldigt personlig julklapp som väcker nostalgikänslor.”

Läs mer: Fem tips för en jämställd jul – för barnens skull!

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ
VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp