Spara till barn – experternas bästa tips

Hur sparar man bäst pengar till sina barn? Och vad bör man tänka på? Privatekonomen ger sina bästa tips. Behöver ni hjälp med att spara för att få ihop ekonomin? Läs bästa råden från Konsumentverket.

”Om man sparar på lång sikt kan man spara i aktiefonder”

Ekonom Arturo Arques om bästa sätten att spara till sitt barn.

Arturo Arques, ekonom.

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank.
Här är hans bästa spartips till nyblivna föräldrar.

 • Hur mycket man kan spara beror helt på hur familjens ekonomi ser ut. Vissa kanske kan lägga undan barn­bidraget, andra har svårt att överhuvudtaget få ekonomin att gå runt. Jag tycker att det är viktigt att man inte får dåligt samvete om man inte kan lägga undan pengar till sina barn – det viktigaste måste alltid vara att familjen går runt här och nu och att du som förälder mår så bra du kan.”
 • Om man har råd att lägga undan en mindre eller större summa varje månad ska man alltid prioritera ett buffertsparande för familjen. En bra tumregel är att ha motsvarande två månadslöner efter skatt på ett sparkonto som kan användas till oförutsedda utgifter. De här pengarna ska man inte ta några risker med.”
 • Om man utöver det har möjlighet att lägga undan lite mer pengar, som man sparar på väldigt lång sikt, kanske till barnen när de fyller 18, kan man spara i aktiefonder. Dra en summa varje månad direkt efter lön – vi har alla en tendens att göra av med alla pengar som finns på kontot.”
 • Om man sparar till barnet kan jag dock rekommendera att man gör det i föräldrarnas namn, på ett gemensamt konto, det vill säga ett konto som båda föräldrarna har tillgång till. Efter många år som vigselförrättare vet jag att hälften av alla par som gifter sig skiljer sig. Och då är det tyvärr väldigt vanligt att pengar i barnets namn blir föremål för en tvist. Dessutom är det ju inte alla barn som är mogna för att ta hand om en större summa pengar direkt när de fyller 18, och det kan vara bra att som förälder att ha valet att i så fall portionera ut pengarna i omgångar.”

Läs mer: 69 smarta spartips för barnfamiljer

7 sätt att spara pengar!

Margareta lindbergs bästa spartips.

Margareta Lindberg, utredare.

När man är föräldraledig kan det vara svårt att öka sina inkomster. Då får man helt enkelt skära ner på utgifterna. Här är tips som genast kommer att göra skillnad i plånboken.

 1. Gör en hushållsbudget. Det vill säga sammanställ hus­hållets alla inkomster och utgifter så att du får koll på läget. Det låter inte så kul kanske, men om du kan lägga 4 minuter på att borsta tänderna varje dag kan du investera 15 minuter i en budget. På Hallakonsument.se finns verktyget Budget­kalkylen.
 2. Storhandla, fast köp inte mer än du gör av med. Gör storkok och, om du jobbar, ta med lunchlåda. Töm frysen innan du handlar igen.
 3. Se över dina fasta avgifter. Försäkringar, el, lån och annat kan ofta förhandlas ner.
 4. Köp barnkläder, leksaker och annan utrustning begagnat. Vältvättade kläder är bra för bebishud och miljö och många gånger har utrustning för en bebis använts under väldigt begränsad tid.
 5. Rensa förråden och sälj det du inte behöver, exempelvis på loppis eller någon sajt som Blocket eller Tradera.
 6. Strunta i statusprylar! Små barn bryr sig inte om dyra presenter – det finns massor av roliga, billigare grejer. Och kanske kan ni önska er sparpengar istället för presenter av släktingar och vänner?
 7. Träffa andra föräldralediga hemma istället för på fik eller restaurang. Många små kaffeinköp blir stora pengar till slut.

Källa: Margareta Lindberg, utredare på Konsumentverket.

 

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.