Sluta med blöja – hur kan förskolan hjälpa till?

Att sluta med blöja kan vara stort - för både föräldrar och barn. Och när man väl har tränat hemma, hur gör man för att det ska fungera lika bra i förskolan?

– Jag tycker att man ska informera förskolan om vad det är som gäller och hur det fungerar hemma för tillfället. De flesta småbarnsgrupper har rutiner för när det ska kissas: efter frukost, innan man går ut, efter lunch och så vidare. Ofta blir det två till tre timmars intervall, vilket passar de flesta barn bra. Och så kan man ladda med extrakläder och vara beredd på att ta hem både två och fyra kissiga ombyten i början, säger barn­läkaren Anna Claesson Ahlin.

Vad kan man kräva av personalen?
– Jag tycker att den i möjligaste mån ska ta den hänsyn som krävs till varje barn. En del barn behöver kanske få hjälp med toalettbesök lite oftare i början, vilket man brukar kunna lösa om bara föräldrar och personal kommunicerar ordentligt.

Och om det ändå inte fungerar?

– När vi tränar lite äldre barn som kissar på sig dagtid använder vi oss av den så kallade klockmetoden. Då får barnet ta med en klocka som ställs in på vissa tidsintervaller. När klockan ringer är det dags för toalettbesök. Man börjar kanske med 1,5 timmes mellanrum i en vecka, sedan två timmar i två veckor och så vidare. Då blir personalen automatiskt involverade eftersom de måste se till att barnet verkligen kissar.