Skämmer jag bort mitt barnbarn med kramar?

Barnbarnet som är 18 månader vill ofta att farmor ska ha honom i famnen. Men barnbarnets föräldrar vill inte att farmor ska skämma bort honom.

"Barn kan aldrig få för mycket närhet", säger Vi Föräldrars barnpsykolog Malin Bergström.

Fråga:

Mitt 18 månader gamla barnbarn vill ofta att man ska ha honom i famnen och bära honom. Hans föräldrar säger att jag skämmer bort honom när jag lyfter upp honom så fort han sträcker upp sina armar. Jag har försökt att inte lyfta upp honom, men då gråter han något förskräckligt. Jag uppfattar det som att han vill ha närhet, men jag vet inte vad som är rätt. Snälla, vad ska jag göra? Ska jag strunta i vad föräldrarna säger och fortsätta lyfta upp honom, eller ska han få gråta?

/Orolig farmor

Svar:

Det är svårt det här, när ens egen syn på hur man ska bemöta ett barn skiljer sig från dess föräldrars. Det är en balansgång att följa sin egen röst och erfarenhet och samtidigt respektera föräldrarnas åsikt. Min grundinställning är att det är en rikedom för barn att lära sig att människor är och gör olika. Det är inte förvirrande för dem, utan något de kan förstå från första början. Ditt lilla barnbarn vet mycket väl att du inte har något emot att bära honom, men att mamma och pappa gör på ett annat sätt. Att du lyfter upp honom gör inte att han blir mer klängig när han är med dem, eftersom han vet att ni är olika. Jag tycker också att det är härligt att en farmor kan stå för lite extra mys och guldkant! Föräldrar kan ha fullt upp i vardagen, så det är underbart om det finns en farmor nära med lite extra ork.

Jag föreslår att du pratar med ditt barnbarns föräldrar om att han vet att ni är olika och att du gärna vill ha en farmorsroll där du kan tillgodose hans närhetsbehov. I bästa fall kan de då se att du faktiskt tillför något, inte ställer till det. Och att du faktiskt bidrar till att deras lilla pojke får en massa närhet och kroppskontakt – som ju barn aldrig kan få för mycket av!

/Malin Bergström, barnpsykolog