Våra bästa semestertips!

Ofta kan andra föräldrar, vänner och bekanta runt omkring en ge kanontips. Därför bad jag mina kollegor på redaktionen om deras bästa restips.
Trevlig resa!
Katarina Markiewicz, reseredaktör

Användbar frukostbricka

När barnen var små använde vi en frukostbricka med ben och tog med oss på alla resor. Barnen satte den över sina ben och vips blev det ett perfekt bord att rita, spela kort eller tärning på.
Pia Carpfelt, formgivare

Barnvänliga Sigtuna

Ett smultronställe, nära Arlanda flygplats och både Stockholm och Uppsala, är idylliska Sigtuna som med sitt lilla format är perfekt för småbarnsfamiljen att besöka. Ligger vid sjön Mälaren, med en lugn gågata kantad av låga trähus som i en saga av Elsa Beskow. Promenera längs Strandpromenaden och låt barnen klättra på pilträden och peka på båtar i hamnen. Se hur en borgarfamilj levde och bodde vid sekelskiftet i Lundströmska gården. Ät en stooor kanelbulle på Tant Bruns kaffestuga från 1600-talet, eller välj ett ätbart konstverk i choklad hos RC Chocolat. Under ”Sigtuna Möte” i augusti då många är utklädda i sekelskifteskläder kan barnen lyssna till ”Tanterna Grön” som läser sagor för barnen och gör promenader med dem i staden. Samma möjlighet finns under julmarknads­dagarna i december.
Mer info: www.sigtunaturism.se
Ett tips: åk vidare till Märsta och besök Steninge Slott där både stora och små kan få blåsa sitt eget glas, till exempel ett dricksglas eller en vacker stor kula. Förhandsboka gärna, se www.steningeslott.com
Anna Gardberg, reporter

Talböcker och Alvedon

Mitt första tips är att låna en massa talböcker på biblioteket (finns bra även för barn!), köpa en portabel CD-spelare och lika många hörlurar som du har barn. Låt barnen lyssna i bilen. Perfekt: Barnen är nöjda och mamma och pappa får möjlighet att prata i lugn och ro.
Mitt andra tips är att inte glömma att ta med sig Alvedon. Det underlättar resan att inte behöva leta apotek det första man gör.
Anna-Maria Stawreberg, redaktionssekreterare

Fossiljakt

Stenstranden vid Grogarnsberget på Gotlands östra sida – inte för att bada, utan för att leta fossiler och stenar. Meditativt rogivande och härligt spännande på en och samma gång, för både barn och vuxna.
Maria Zamore, reporter

Restaurang med lek

Restaurang Räkan i Göteborg är ett suveränt ställe för barnfamiljen. Borden är placerade runt en bassäng där man kan titta på färgglada fiskar samtidigt som man får navigera sin egen räktrålare via radiostyrda båtar och få en ”skepparexamen”. Barnmenyer finns.
Lorensbergsgatan 16, tel: 031-16 98 39
Hasse Wånander, annonsansvarig

Sagor och fiske

Gå på berättarkväll med barnen! I Ljungby i Småland finns Sagomuseet, som drivs av Berättarnätet Kronoberg. Varje sommar ordnas berättarkvällar på olika platser. Då samlas man, fikar och lyssnar på berättelser, om jättar och troll, gamla skrönor från bygden eller kanske spökhistorier. Mer info på sagobygden.se. Om ni ändå är i södra Småland, ta en tur till Wanås slott i Skåne och den fina skulpturparken. Konstupplevelser även för sådana med spring i benen.
Annars är Åland mina barns sommarfavorit. Naturen är underbar, klippor och öar bjuder på bad och fiske. I Geta på norra Åland, där vi brukar vara, finns bland annat en trollstig och en vikingastig.

Helena Rönnberg, chefredaktör

Kakbuffé i mysig Skånelänga

Kaffestugan Annorlunda vid Stenshuvud på Österlen i Skåne, är en omtyckt plats bland barnfamiljer. Här kan barnen springa fritt i trädgården och smaska på kakbuffén som är till fast pris. Kafét är inhyst i en typisk skånelänga och drivs av tredje generationen som fortfarande driver stället med mottot ”Att alla ska ha råd att unna sig en god fika i lugn och gemytlig miljö”.
www.kaffestuganannorlunda.se
Anders Qvandt, formgivare

Planera och läs på

Planera din resa noga. Skriv ner allt familjen ska ha med, sedan är det bara att packa, bocka av och resa (förhoppningsvis utan magont över att man har glömt någonting).
Läs på om platser ni ska besöka. Det gör resan betydligt mer intressant. Det går att skaffa gratis information både genom turistbyråer och via nätet. Många har informationsbroschyrer även för barn.
En plats i Sverige som jag skulle vilja tipsa om är Böda Sand på norra Öland, en barnvänlig sandstrand med riktig utomlandskänsla.
Drömmer du om utlandet men har liten budget och vägrar att sova i tält. Ta in på fyrstjärniga campingar och hyr en sk ”mobilhome”, en slags husvagnar med kök, wc, dusch samt ofta en liten veranda. Barnen älskar den här semesterformen eftersom de flesta lyxcampingar verkligen satsar på barnfamiljer med stora poolanläggningar och massor av barnaktiviteter, se t ex www.eurocamp.se
Katarina Markiewicz, reseredaktör

Fjäderholmarna och Londonutflykter

Stockholm: Ta båt till Fjäderholmarna, strosa runt på ön och ät sedan rökta räkor från Rökeriet på bryggan vid vattnet.
London: Passa på att göra dagsutflykter med tåget till kusten, till exempel till Southend-on-sea (glöm inte att besöka den berömda piren) eller mysiga Brighton. Ät fish and chips på någon mysig restaurang vid havet.

Mia Coull, reporter

Portabel dvd och Jamtli

En portabel dvd-spelare med dubbla skärmar så att barnen har varsin skärm eftersom vi ofta åker bil eller tåg så långt på semestern, oftast 8–9 timmar åt gången. För en 4-åring med massor av myror i benen funkar ingen bil-lek i hela världen så länge. Och snackar – det gör man i ungefär 5 minuter. Vår räddning är att starta en bra film.
Ett annat restips är att besöka Jamtli Historieland i Östersund. En fest för alla barn, som får kela med djuren på fäbodvallen, åka på tidsresor, leka och ”ta körkort” i Barnens Trafikskola. Här finns också en öppen förskola i historisk miljö, samt trevliga och barnvänliga matställen. www.jamtli.com
Åsa Albinsson, redaktionschef

Olivlundar, kalla dopp och nougat

Jag och min familj är ofta i Spanien. Mitt tips är att göra utflykter upp i bergen ovanför Benidorm. Där ligger Fuentes del Algar där det finns vattenfall och iskalla småsjöar att doppa sig i när det är riktigt varmt. Ta med matsäck och njut av den vackra naturen med oliv- och apelsinlundar samt många små mysiga ställen att stanna till vid. Här kan man också köpa honung, viner och nougat.
Ann Melin, sekreterare

Djur och koppargruva

Som gammal boråsare vill jag självklart föreslå Borås Djurpark som är spännande för hela familjen. Parken är en av Sveriges största djurparker, och har 80 olika djurarter. Stora afrikanska djur på savannen, fina grönområden och gott om platser att äta medhavd matsäck på
www.borasdjurpark.se
Liseberg i Göteborg är ett givet utflyktsmål på sommaren. Har åkattraktioner som passar alla, från småbarn till tonåringar, www.liseberg.se
Falu koppargruva är en otroligt spännande upplevelse för hela familjen. Att vandra runt i gångar, och höra berättelsen om Fet-Mats, titta ner i schaktet och höra om gruvans historia. Kanske inget för de allra yngsta barnen. En del branta trappor. Gruvan är med på Unescos världsarvslista,
www.kopparberget.com
Anna Grandin, AD

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 8/2007