Semester med flyt

Allt fler barnfamiljer får upp ögonen för kryssningar, en resform som passar för både slappa och mer ­aktiva. Softa på båten hela veckan, eller samla på ­intryck och upplevelser i varje ny hamn.

Senaste restrenden bland barnfamiljer är kryssningar, och redan nu börjar nästa sommars kryssningar bli fulll­bokade. Men är inte kryssningar något som bara blåhåriga amerikanskor och medelålders tyskar åker på?
Jag och barnen ska på Medelhavskryssning för att se om resformen är något för barnfamiljer.
Före resan är barnen, Emma, 15 år, och ­Matilda, 12 år, mest intresserade av att vi ­kommer att besöka fyra länder under kryssningen, som börjar Italien, fortsätter till ­Tunisien, Spanien och slutligen Frankrike.
Jag är mest fokuserad på det faktum att man ska ha med sig finkläder för en eller två middagar ombord. Varje dag kommer man få ett nyhetsbrev till hytten där kaptenen föreslår kvällens klädsel. Minst en, troligen två, kvällar under veckan kommer dresscoden bli gala eller formell klädsel. Nu har jag inte så många galaklänningar i min garderob så vi packar helt enkelt ner varsin finare sommarklänning. Vad kan de göra – slänga oss överbord?
Efter flygturen ner till Italien och Neapel, där vi ska stiga ombord, är vi ivriga att få se vår hytt.

Familjesvit
Vi har något som kallas familjesvit, som innebär lite större rum (22 m2) och både fönster och balkong. Visserligen kostar det mer, men som van Ålandskryssare vet jag hur instängt det kan kännas i en hytt utan fönster. Med tanke på att kryssningen pågår en vecka är det värt den extra kostnaden, ­känner jag direkt när jag jag kliver in i hytten. Där finns gott om plats, en stor garderob, badrum med badkar, en dubbelsäng, en bäddsoffa och tv. På vår balkong (där personalen satt skyddsnät för relingen) kan vi sitta och se eftermiddagssolen glittra över Medelhavet. Snart är det middagsdags.
Kvällens klädkod är ledig, skönt. Det visar sig att alla gäster ombord har en fast matplats. Man kommer alltså äta middag med samma sällskap hela veckan. Då hinner man faktiskt lära känna sina bordsgrannar.
Alla får menyer att välja från, även barnen, och en massa servitörer ilar diskret fram och tillbaka med våra beställningar av för-, ­mellan-, varm- och efterrätter. Vi hinner bli proppmätta på de två timmar vi har på oss innan nästa sittning, kl 21.00.
Om vi blev överväldigade av middagen är det precis samma känsla vid frukostbuffén. Så mycket godsaker, från frukter och söta yoghurtar till bakverk och, glädjande nog, grovt bröd! Den här resan kommer vi inte gå hungriga.

Lugnt på pooldäck
Maten är genomgående god både till lunch och middag, och pricken över i är varje eftermiddags afternoon tea, med små bröd med pesto och mozzarella och annat smått och gott.
Barnen vill helst hänga på pooldäck första dagarna. De tar sig runt överallt och lär sig hitta snabbare än jag. Men jag skulle inte våga släppa lös en vild treåring på översta däck. Där känns relingen lite gles och det blåser en del. Här borde de ha skyddsnät, precis som vid vår balkong i hytten.
Om man vill kan man slappa på båten hela veckan. Solstolar finns det gott om, och det är otroligt skönt att bara hasa upp till poolen efter en lång frukost och lägga sig och läsa i väntan på lunchbuffén.
Tröttnar man på bubbelpoolerna och de två saltvattenpoolerna finns det gym, spaanläggning,  hockeyspel, rithörna och mini­golfbana. Barnklubb och ungdomsklubb finns också, med bland annat pyssel och film­visning. Inne i barnklubben, som är för barn mellan 3 och 8 år, finns bollhav och klätterställningar. Barn under tre år får också vara där, men i förälders sällskap, eller om man bokar barnvakt för 15 euro per barn och ­timme. Barnklubbspersonalen berättar att en del gör det för att se kvällens show eller åka på en utflykt i land.

Utflykter – i grupp eller på egen hand
Varje resmål erbjuder flera utflykter att välja mellan, men i Tunis bestämmer vi oss för att gå iland på egen hand. Vi vill till souken, marknaden, och strosa runt där i vår takt och insupa Tusen och en natt-känslan.
Vi blir direkt överfallna av en massa taxichaufförer. Taxichaufförerna vet att vi inte hinner till souken till fots och därför är vi hög­intressanta kunder. Första budet vi får är 2000 kronor, enkel resa. Till slut kommer vi överens med en chaufför som kör oss till souken och tillbaka för 300 kronor. Det lönar sig att pruta.
Kryssningens mest barnanpassade utflykter är parken Marineland utanför Palma på Mallorca och ett akvarium i Genoa. Men i Marineland har vi varit förut och tittat på papegojshower och delfiner, så veckans utflykt blir istället (efter övertalning från mig) en Gaudí-tur när vi kommer till Barcelona. Jag har alltid velat se kyrkan Sagrada Famiglia.

Medelålders par
Det är bara jag som har barn med mig, resten av bussen är medelålders par utrustade med midjebälten, solhatt och guidebok. Det är också efter dem guiden anpassar sin information, och barnen tröttnar fort på hans ­malande av årtal. Nästa gång ska vi göra ­Barcelona på egen hand.
Så hur var galamiddagen? Jo, många var verkligen uppklädda, i fantastiska lång­klänningar och håruppsättningar à la Nobel­festen. Hos frisersalongen är det fullbokat de här dagarna får jag veta. ­Kvällen börjar med att vi passagerare får ta kapten i hand, och barnen niger som om de hälsat på kungen. Sedan går han och hans underchefer (alla i finuniformerna) upp på scen, får applåder som rockstjärnor och skålar med oss passagerare.
Och plötsligt känns det lite högtidligt. Nästa gång ska jag ta med mig en tiara och långklänning, så blir känslan av lyxkryssning total.

Bra att ta med

• Barnmat och blöjor. Visserligen finns det små butiker ombord,  men räkna inte med att de har särskilt mycket för barn.
• Varma tröjor, det kan blåsa ordentligt till havs.
• Badtofflor – för varma pooldäck.

Plus och minus med kryssning

+ Det blir inte så långtråkigt som det kan bli på en vanlig charter. Varje dag är en ny plats att upptäcka, något som de äldre barnen tycker är spännande.
+ Det var i princip ingen fylla ombord. Jätteskönt att slippa när man reser med barn.
+ Alla är på ett ställe hela veckan, vilket gör det lätt att umgås utan att ”tappa bort” varandra. Om barnen går vilse kommer de inte långt, och man slipper oroa sig för biltrafik.
+ Skönt med all inclusive. I princip kan du gå ombord, logga ur hjärnan och bara ta det lugnt på båten i en vecka.
– Det kan gunga en del ute till havs, så har någon i familjen anlag för sjösjuka kan det bli en tråkigare semester.
– Barnlyssnaren fungerade inte, troligen på grund av all metall i fartyget.

Tänk på att…

• Även om det heter all inclusive så förväntas man lämna en sorts dricks till all personal för hela veckan (för vår del drygt 800 kr).
• Går ni i land, så passa tiden då det är dags att gå ombord igen. Annars är det hej då, båten!

Kryssfakta

En Medelhavskryssning pågår i sju dagar, man flyger till en ort, stiger ombord och kliver av i en annan en vecka senare. Kryssningar kan bokas genom rederierna direkt eller genom vanliga researrangörer, som säljer paket där både flyg och kryssning ingår. Kolla vilka rabatter man erbjuder för barn. Till exempel har Fritidsresor något man kallar Cruise Kids, som innebär att barn under 12 år får 75 procents rabatt och en gratis utflykt.
Genomsnittspris för en kryssning i Medelhavet är ungefär 1000 kronor/dag och vuxen, men räkna med cirka 10 000 kronor per vuxen/vecka på de bättre fartygen. Då ingår all mat, barnklubbar och underhållning ombord.

 Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 10/2006