Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hemester med familjen i sommar! 13 roliga saker att göra

Hemester, svemester, staycation … ­Vad vi än kallar det kan en semester hemma bli alldeles, ­alldeles underbar. Här är våra absolut bästa tips på saker att göra med barn i sommar.

Cykla, fiska, vandra – att upptäcka närområdet tillsammans med sitt barn kan bli en härlig svemester.
Cykla, fiska, vandra – att upptäcka närområdet tillsammans med sitt barn kan bli en härlig svemester. Foto: Unsplash/Per Eriksson

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.
Vi vet inte hur coronapandemin kommer att påverka sommaren, men chansen är stor att vi får ännu en möjlighet att upptäcka hur mycket roligt som finns att göra på hemmaplan. Och faktum är att vi är övertygade om att hemester är den bästa barnsemestern! 

Vad får man göra i sommar?

I vår semesterguide har vi utgått från Folkhälsomyndighetens rekommendationer som de såg ut förra försommaren, bland annat att onödiga resor bör undvikas. När vi tipsar om att besöka en djurpark, höghöjdsbana eller mysig badplats är syftet att inspirera till att hitta något liknande i det egna närområdet. Eftersom myndigheternas riktlinjer kan komma att ändras uppmanar vi våra läsare att hålla sig uppdaterade om aktuella rekommendationer på grund av coronakrisen.

Ett bra första tips, när man funderar på vad man ska hitta på, är att kika på den egna kommunens hemsida. De flesta kommuner har bra guider till aktiviteter av många olika slag. Ett annat sätt att få idéer är förstås att googla – oavsett om man vet vad man är sugen på (till exempel ”Skellefteå och höghöjdsbana”) eller inte har en aning (”vad kan man göra med barn i Tomelilla”). En tredje inspirationskälla finns på Facebook, till exempel i grupper som Hemestertips och Semestra i Sverige.

I rutan längst ner i artikeln har vi tipsat om fler ställen att leta inspiration på.

Glad sommar!

1. Besök en nationalpark

När SJ bad svenskar rösta fram bästa alternativen till en utlandssemester hamnade Trollsjön på första plats: ”Med sitt klarblå vatten påminner Trollsjön om italienska Gardasjön” löd motiveringen.
När SJ bad svenskar rösta fram bästa alternativen till en utlandssemester hamnade Trollsjön på första plats: ”Med sitt klarblå vatten påminner Trollsjön om italienska Gardasjön” löd motiveringen. Foto: R Wijtmans/Azote

Bara de finaste och mest värdefulla områdena i det svenska landskapet utses till nationalpark – se där ett skäl att besöka en i sommar! Eftersom Sverige har 30 nationalparker finns det stor chans att någon ligger på rimligt avstånd. Många av parkerna bjuder på spännande saker för barn, som grodsafari, labyrinter, grottor och bäverspaning – och gemensamt för dem alla är att det finns gott om plats för barn med spring i benen. På sverigesnationalparker.se finns alla parker beskrivna. Man kan också spana in sveriges_nationalparker på Instagram. 

2. Paddla kajak eller kanot 

Att stilla glida fram några decimeter ovanför vattenytan i en kanot eller kajak kan vara en magisk upplevelse, både för barn och vuxna. Oavsett var man bor i landet är det ofta nära till ett vattendrag och där det finns vatten brukar det också finnas uthyrare av kajaker och kanadensare (som de öppna kanoterna kallas). När man har blivit varm i kläderna kanske man vågar sig på en längre tur med övernattning i tält? Men precis som när man vandrar eller cyklar med barn är det ofta klokt att planera för kortare turer med täta stopp. Att ha koll på vädret, sin utrustning samt att inte överskatta sin egen förmåga är förstås extra viktigt när man har barn med sig. På många platser finns uthyrare som också ordnar familjepaddlingar för dem som vill ha tryggheten i att paddla i grupp.  

3. Hitta ett spännande badställe 

Få barn säger nej till ett bad. Finns det dessutom sand att gräva i eller pinnar, kottar och stenar att samla på är det i alla fall teoretiskt möjligt för en trött vuxen att få några sekunders andhämtning. Att alltid ha en hink (och en picknickfilt) liggande under barnvagnen är för övrigt ett bra föräldraknep, inte bara när det finns vatten i närheten. På sajten badkartan.se finns en ”Sök nära mig”-funktion som gör det lätt att hitta nya badställen att utforska. Pröva också att googla ”Sveriges finaste badplatser” – kanske finns ett okänt smultronställe i närheten av dig?

4. Fiska tillsammans 

Att fiska tillsammans med barn kan vara tålamodsprövande, det erkänner vi villigt, men om man ser det som en mysig utflykt i första hand och låter själva fiskandet bli en bonus finns alla möjligheter till en härlig stund. För att fiska behövs ingen dyr utrustning; på byggvaruhus och liknande brukar enkla metspön kosta runt en hundralapp. Hyra eller köpa begagnat brukar också vara lätt. Vill man göra fisketuren till ett större äventyr kan man kolla om det finns någon i närheten som hyr ut en roddbåt eller en enkel plasteka med utombordsmotor. Tänk på att flytvästen ska vara på så fort barnet är i närheten av djupt vatten.

5. Cykelsemestra med barn

Oavsett om man ger sig ut på en kortare eller längre cykeltur (kanske med övernattning) ger det chansen att se helt andra vyer av sin omgivning än när man färdas med bil, buss eller tåg. Att ha barnen i en cykelkärra är praktiskt (finns ofta att hyra eller låna) eftersom de kan vila eller slumra lättare än i en cykelsits. Många kommuner har cykelkartor på sin hemsida. Det kan också vara värt att kolla på biblioteket efter böcker som guidar till cykelturer i närområdet. 

3 spännande cykelutflykter

Cykla en cykelled. I Sverige finns gott om cykelleder. Somliga av dem är helt eller nästan helt bilfria, som till exempel Klarälvsbanan genom Värmland (90 kilometer på asfalt utan en bil i sikte!), Ölandsleden och Kattegattsleden. Den sistnämnda utsågs till Årets cykelled vid en internationell friluftsmässa för ett par år sedan och sträcker sig 395 kilometer mellan Helsingborg och Göteborg, så det är bara att välja valfri sträcka – glöm inte att ta många bad- och glasspauser! Googla på cykelleder för fler tips. 

Bullerbyn och Katthult. Från Filmbyn Småland (också värt ett besök förstås!) i Mariannelund utgår flera cykelturer till kända inspelningsplatser från Astrid Lindgrens filmer. Cykelturerna är mellan 13 och 70 km långa och går genom landskap många av oss känner igen från filmerna om Emil och barnen i Bullerbyn. 

Häftigt naturfenomen. Att vandra genom den enorma bergssprickan Skurugata är en riktig upplevelse. Hit kommer man till exempel genom att cykla den småländska Albert Engström-leden, som visserligen inte är helt bilfri men bara lite trafikerad. På vägen passeras såväl bokskog som djup trollskog. Leden startar och slutar i Eksjö.

6. Vandra med barn

Att vandra i närområdet kan bli en perfekt dagsutflykt tillsammans med barn.
Att vandra i närområdet kan bli en perfekt dagsutflykt tillsammans med barn. Foto: Shutterstock

Intresset för att vandra har ökat, sägs det, och det är lätt att förstå varför. Det är en coronasäker aktivitet som dessutom kräver minimalt med förberedelser. För här snackar vi inte vandring i Lapplandsfjällen (om man inte bor i Lappland förstås) med utrustning extra allt utan små, korta dagsutflykter längs vackra vandringsleder i ens absoluta närhet. Fördel: det funkar mycket bättre med barn! Bekväma skor och en bärstol eller bärsele där man kan bära sitt barn på ryggen är praktiskt att ha. Sådan utrustning går ofta att hyra eller hitta begagnad. Hur vet man vart man ska gå? Börja med att googla vandringsled och kommun. Ett annat tips är att kolla naturkartan.se och friluftsfrämjandet.se

Hyr eller låna det du behöver

Om man vill pröva på något bara för en dag, till exempel att paddla SUP (Stand Up Paddle) eller fiska, kan det vara en bra idé att söka efter utrustning att låna eller hyra. Här är några sätt: 

• Gå med i en granngrupp. Många bostadsområden har egna Facebook-grupper. Det är ofta perfekta stället att börja på om man letar efter friluftsutrustning att låna, hyra eller köpa. 

• Låna badmintonracket istället för bok. Fritidsbanken.se fungerar som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar istället för böcker. 

• Hyr av grannar. Det finns flera sajter som sysslar med uthyrning mellan privatpersoner. Det som hyrs ut kan vara allt från lekprylar, som en uppblåsbar vattenrutschbana, kubbspel och krocket, till utrustning som tält, stormkök och bärstol för bebisen. 

• Hyr en flytväst. Vill man inte köpa en flytväst kan man låna eller hyra en billigt på en flytvästdepå. Hitta din närmsta depå hos Svenska Livräddningssällskapet.

7. Hitta en ny lekplats

Att gå till lekplatsen, det kan ju kännas måttligt kul. Så varför inte gå till en NY lekplats? Många kommuner listar lekplatser på sin hemsida, kanske gömmer sig en ny favorit där? Man kan förstås också googla ”lekplats” eller varför inte pröva ”temalekplats” eller ”äventyrslekplats”? 

8. Gå en höghöjdsbana 

Höghöjdsbanan Skypark i Vaxholm.
Höghöjdsbanan Skypark i Vaxholm. Foto: Thomas Jansson

Att gå en höghöjdsbana kan låta lite väl äventyrligt för en familj med små barn. Och det stämmer att det inte är en aktivitet för de allra yngsta, men flera av höghöjdsparkerna har banor på låg höjd för barn från cirka 3–4 års ålder i vuxens sällskap. Men även äldre barn och vuxna har i de flesta parker möjlighet att välja bana utifrån svårighetsgrad och äventyrslusta, det är det som gör höghöjdsbanor till en så rolig sak att göra tillsammans! De flesta parker har infört nya rutiner för att öka säkerheten, som att minska antalet besökare, hålla säkerhetsgenomgångar utomhus och endast tillåta en person i taget på plattformarna. Googla höghöjdsbana för tips. 

9. Besök en djurpark 

Man kan säga hej till Bamse i Kolmården, även i coronatider.
Man kan säga hej till Bamse i Kolmården, även i coronatider. Foto: Rickard Moneus

Förra sommaren höll många av Sveriges djurparker öppet med vissa begränsningar. På Kolmården utanför Norrköping var till exempel djurparken och vildmarks­safarin öppna, liksom berg- och dalbanan Wildfire, men övriga åkattraktioner samt djurshower var stängda. I Bamses värld stod alltså karusellerna stilla men man kunde fortfarande hälsa på Bamse, Skalman och Lille Skutt. I Furuviks djurpark söder om Gävle kunde man titta på djuren och bada, men alla åkattraktioner, utom nya berg- och dalbanan Draken, var stängda. Nordens Ark i Bohuslän, vars syfte är att bevara hotade djur, höll öppet mer eller mindre som vanligt. Eftersom många av parkerna har ett tak för antalet besökare behövde biljetter ibland förbokas på nätet. Läs på respektive hemsida för att ta reda på vad som gäller sommaren 2021.

10. Pröva geocaching 

Skattjakt med geocaching.
Skattjakt med geocaching.

Geocaching kan beskrivas som en enorm skattjakt med deltagare över hela världen. Det som behövs för att vara med är en mobiltelefon eller en gps och ett konto på geocaching.com (finns också som app). Skatterna (cacherna) göms av andra geocachare och koordinaterna får man på sajten eller i appen. Ibland innehåller cachen en liten ”bytessak” (en leksak, en glas­pärla) men oftare bara en loggbok där man själv noterar att man hittat cachen. Själva poängen är alltså inte skatten, utan letandet. Vad är det som är så roligt med geocaching? Här är tre av skälen som anges av geocachare själva på sajten: 

Man upptäcker platser i sitt närområde som man inte visste fanns.

Det är roligt för både barn och vuxna.

Somliga cacher är snillrikt gömda: ”Det är mer än bara att hitta en plastlåda i skogen”. 

Och så kommer man ut, förstås! 

11. Besök en bondgård 

Kanske finns det en bondgård att besöka i närområdet?
Kanske finns det en bondgård att besöka i närområdet?

En halvmulen eftermiddag är ett besök på en 4H-gård ett perfekt utflyktsmål. Här brukar det finnas gosiga katter att klappa och kanske getter, grisar, kaniner eller andra bondgårdsdjur. På många 4H-gårdar finns också enkla kaféer eller möjlighet att grilla korv. 4H är en ideell förening med syfte att lära barn om djur och natur och det finns 4H-gårdar över hela Sverige. Att besöka dem är gratis, men den som vill stötta verksamheten kan bli stödmedlem eller skänka ett bidrag. På många gårdar ordnas kurser och läger för barn, ofta till väldigt låga avgifter. Hitta en 4H-gård på 4h.se. Finns ingen 4H-gård i närheten? Prova att googla ”stadsbondgård” eller ”besöksgård”. 

12. Hyr ett djur 

En egen kanin att pussa på – för en sommar i alla fall.
En egen kanin att pussa på – för en sommar i alla fall. Foto: Shutterstock

Att hyra ett djur är kanske den perfekta hemesteraktiviteten – särskilt om man går i tankarna att skaffa ett husdjur men inte vet om man orkar. Låter det som ett skämt? Det är det inte. På flera platser i landet går det att hyra ett husdjur i några veckor eller månader. Kaniner verkar klart vanligast, men också marsvin och höns finns för uthyrning. Kan det vara traumatiserande för djur att bli uthyrda? Jonas Wahlström, tidigare chef på Skansen-Akvariet, säger till tidningen Aftonbladet att han inte tror det: ­”Kaniner fäster sig inte vid ägare och blir inte präglad som en hund eller katt så länge ägaren behandlar djuret hänsynsfullt”, säger han till tidningen. Googla ”hyra kanin” eller kolla Blocket.

13. Bo på lantgård 

Tänk att vakna på morgonen och klappa en katt, äta frukost i en hammock, med fötterna i daggvått gräs och kanske få följa med och mata höns? Bo på lantgård är en intresseförening som består av 180 gårdar över hela Sverige med möjlighet till övernattning och, i vissa fall, aktiviteter. Det finns gårdar med teman, som fiske och ridning, och gårdar där barn får vara med i ladugården eller hjälpa till att mata djuren. På många av gårdarna erbjuds självhushåll; på bopalantgard.se kan man filtrera gårdar utifrån önskemål. På grund av coronapandemin är av- och ombokningsvillkoren generösa. 

Hitta fler aktiviteter

• Friluftsfrämjandet.se

• Barnsemester.se

• Svenskaturistföreningen.se

• Tripadvisor.se

• Naturkartan.se

• Barnistan.se (Stockholm)

• Facebook-grupper (Hemester, Semester i Sverige m fl)

• Kommuners hemsidor