Sara Ask, barndietist och ny bloggare på Vi Föräldrar!

Missa inte Saras blogg som bokstavligt talat innehåller en hel del matnyttigt! Tips och råd blandas med personliga betraktelser.

Hej och välkommen till viforaldrar.se, Sara! Kan du lite kort beskriva vad ditt arbete innebär.
– Ja, jag är barndietist, men det är väldigt brett. När jag bloggar och skriver artiklar fokuserar jag ju på mat för friska barn, men i mitt jobb på Karolinska jobbar jag med barn som föds med ämnesomsättningssjukdomar, väldigt ovanliga sjukdomar som innebär att barnet till exempel måste undvika ett visst protein, annars får barnet en hjärnskada. Kostbehandlingen blir alltså barnets medicin.

Hur kom det sig att du inriktade dig på barn?
– Egentligen var det en slump, det blev några timmar över på barn som jag tog, men jag blev fast direkt. Barn är framtiden, det känns så viktigt att ge dem en bra start! Och det är roligt med variationen, allt från små bebisar till tonåringar.

Vad möter du för olika frågeställningar i ditt jobb?
– Oj, allt möjligt, det är det som är utmaningen! Ofta handlar det om att det har kommit provsvar som visar att barnets mat måste ändras på något sätt. Eller så växer inte barnet som det ska, så att jag får räkna på en berikning av maten. Många föräldrar, oavsett om de har friska eller sjuka barn, funderar över om barnen får tillräckligt med vitaminer och mineraler. Det är en väldigt vanlig fråga.

Lever du som du lär?
– Ja, faktiskt! Jag har en liberal inställning och pratar aldrig förbud och så tycker jag att det är viktigt att inte bara se strikt näringsmässigt till vad kroppen behöver. Själen ska ju ha sitt också! Min gillar både bullar, choklad, brie och lite annat smått och gott. Men som mamma försöker jag vara konsekvent. Inget godis på vardagarna om det inte är något särskilt till exempel.

När stressen slår till som värst mellan dagishämtningar och middagsinköp. Vilka är dina tre bästa råd för en bättre relation till barnet?
– Lägg inte ribban för högt – koka makaroner, stek ett paket köttbullar ät och var glada! Skippa ditt dåliga matsamvete – det leder ingen vart och är dessutom oftast obefogat.
– Och så ett råd på sikt: Försök stå emot tjat om godis på vardagarna. I bästa fall lär sig barnet att det inte lönar sig att tjata och ditt tålamod räcker längre.

Vad är det bästa med att vara mamma?
– Kärleken, tveklöst! Den man får och den man får ge.

Var hämtar du mat-inspiration?
– Från vårt kylskåp! Vi vet aldrig på morgonen vad vi ska äta till middag – det blir ”Här är ditt kylskåp” nästan varenda dag. Idag fanns det både haloumiost, zucchini, svamp, tomat och kalkon och det blev riktigt smarrigt.

Bästa vardagsmaten enligt dig?
– Bulgur! Gott, nyttigt och så snabblagat. Bäst tycker jag om bulgur-från-igår som jag brukar fräsa ihop med ägg, sojasås och grönsaker i en wok. Supersnabbt och jättegott!

Bästa maten om barnen får välja?
– Pannkakor, blodpudding och korv. Hos oss också.

Läser du några andra bloggar?
– Ja, fast ingen regelbundet. Men jag gillar Ninni Schulmans Dagarna, Isobels Text och verkstad och Annas Kaos.

Hur känns det annars med bloggen tycker du!
– Bara bra tack!