Säkrare vagnar och gåstolar

Ny Europastandard för barnvagnar och gåstolar ska öka säkerheten.

Ny Europastandard för vagnar och gåstolar ska öka säkerheten.

I en gåstol kan barn få upp en hög hastighet. Det kan leda till att stolen inte stannar när den kommer fram till ett trappsteg, en tröskel eller en trottoarkant, och detta är en av de vanligaste orsakerna till olyckor med gåstolar.
I USA infördes en ny standard för gåstolar, med krav på bland annat automatisk stoppfunktion, år 1996. Sedan dess har antalet olyckor halverats.
Nu har samma krav börjat gälla i Sverige.
– Denna standard är mycket efterlängtad eftersom vi vet att det nya kravet minskar antalet olyckor med produkten, säger Karin Zetterberg på Konsumentverket.
Samtidigt skärps kraven på barnvagnars säkerhet.
I Sverige inträffade under åren 1999–2003 flera olyckor med handtag som gått sönder på barnvagnar. Detta har nu lett till ett tillägg till Europastandarden, med helt nya krav och testmetoder.
– Självklart kan standarder inte skydda mot alla tänkbara olyckor, men med hjälp av dem kan föräldrarna känna sig tryggare i vetskapen att de kan köpa en snygg designad gåstol eller barnvagn som samtidigt är säker, säger Louise Herrmann, projektledare på SIS, Swedish Standards Institute.
Nya och bättre säkerhetskrav är också på gång för bland annat bärstolar, nappflaskor, muggar, cykelsitsar, barnselar, babyliftar och nappar.