Saker bara pappor får höra – som vi är SÅ trötta på

Sju pappor berättar om osköna kommentarer de fått från sin omgivning – som mammor antagligen aldrig skulle få. Känner du igen dig? 

”Min sambo har varit hemma med vårt barn i snart ett år och nu ska jag vara hemma i fyra månader till att börja med. Har fått höra ’åh, vad duktigt’ väldigt många gånger. En del andra män har undrat vad jag ska göra så länge, och sagt ’fy vad tråkigt, det skulle jag aaaldrig klara, jag skulle klättra på väggarna’ …”
Dennis

”När jag är ute själv med vår son får jag ibland höra: ’Vart är mamman?’. Man ba ’Varför frågar du?’. Som att jag inte kan vara ute med mitt barn. Eller så har jag fått höra: ’Oj, vabbar du, varför gör inte mamman det?’. Men det är ju inte bara mamman som kan vabba och ta hand om vårt barn. Jag blir riktigt irriterad!”
Sebastian

”Får ofta höra att jag duktig och ansvarstagande. Och att det är ’SÅ imponerade’ att jag tar hand om min son ­eftersom jag var så ung när jag blev pappa. Ingen har sagt ­någonting sådant till min tjej även om hon är yngre.”
Jimmy

”Jag fick höra: ’Men va fan! Har du ingen kärring hemma!?’ av min chef när jag skulle vara föräldraledig.”
Björn

”Jag får ofta höra att jag är en ­fantastisk pappa för att jag är med mina barn när min fru och barnens mamma har egentid. Vi bor tillsammans, lever tillsammans och har barn tillsammans, med ­betoning på tillsammans. Vi har ­gemensamt ansvar för våra barn. Min fru kallas inte för barnvakt när jag är borta. Det vill inte jag heller när jag är ensam med barnen. Vi är båda föräldrar. Alla ni som kallar mig en ­fantastisk pappa, kallar ni alla mammor som, statistiskt sett tar större delen av all föräldraledighet, ­vakennätter med mera, också ­fantastiska? Det är i så fall det alla ­föräldrar, som faktiskt är föräldrar, är.”
Stefan

”När jag pluggade och ville vara ­pappaledig i ett år fick jag först nej – men efter mina protester och möte med skolans ledning gick de med på det. Tycker det var märkligt och diskriminerande. Jag har också haft en chef ­som uttryckt stor oro över att jag vabbat så mycket med min yngsta som hade öron­inflammation ofta, och sa till mig att jobba in tiden på kvällar och helger. Jargongen på jobbet var i den ­riktningen – chefen sa alltid att han skulle ’vara barnvakt’ om han ­behövde vara hemma till exempel.”
Demitri

”Under en termin tog jag ­nästan all vabb, och en kollega sa något i stil med: ’Har du blivit toffel?’. Det var lite ­skämtsamt ­menat, men jag tror inte man skulle skämta så med en ­mamma. Det ­snarare förutsätts att mammor vabbar när det ­behövs. Jag har bara hört det en gång och andra kollegor ­reagerade direkt, som tur var.”
Michael