Så viktigt är det att ha en barnförsäkring

Det bästa tillfället att försäkra ditt barn var (förmodligen) igår. Det näst bästa tillfället är idag. Här förklarar vi varför det är så viktigt att teckna en barnförsäkring.

Mellan 1 400 och 3 200 kronor per år är vad en individuell barnförsäkring brukar kosta (avgiften varierar beroende på hur mycket försäkringen ska täcka). Det kan låta dyrt – men är väl investerade pengar, tycker de som behövt använda den.

hakan_carlsson

– Man tecknar framför allt en barnförsäkring för att ha ett ekonomiskt skydd för de värre saker som kan hända, sådant man inte ens vill tänka på – till exempel att barnet får så allvarlig sjukdom att det aldrig kommer ut i arbetslivet, säger försäkringsexperten Håkan Carlsson, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå, en byrå som ger oberoende och kostnadsfri vägledning om försäkringar till privatpersoner.

Teckna en barnförsäkring direkt!

Hans råd är tydligt: Teckna en barnförsäkring tidigt, bums efter att barnet är fött.

Varför är det bråttom? Jo, för att ju längre du väntar, ju fler läkarkontroller hinner barnet vara med om. Det ökar risken för att läkaren upptäcker åkommor hos barnet, som till exempel allergi, vilket kan leda till att försäkringsbolaget bara kan ge försäkringen med vissa begränsningar, eller att den blir dyrare. Om något mer allvarligt skulle upptäckas kan det i värsta fall innebära att barnet inte får någon försäkring alls.

Varför är det viktigt att försäkra sitt barn?

Det är viktigt att det är en försäkring som gäller både sjukdom och olycksfall, enligt Håkan Carlsson. För ett barn som blir invalidiserat och aldrig kommer att kunna jobba fullt ut kan försäkringen bli den grundplåt som ger barnet ett drägligt liv.

– En barnförsäkring behövs. Den allmänna sjukförsäkringen, som alla har, ger visserligen ett grundskydd mot sjukdomar och olyckor, men ersättningen är låg. Barn som invalidiseras och aldrig kommer ut i arbetslivet får cirka 9 000 kronor per månad – och det är pengar som man ska skatta för, säger han.

Ett annat skäl att försäkra sitt barn är den så kallade vårdkostnadsersättningen som man kan få från sitt försäkringsbolag. Om barnet, på grund av skada eller sjukdom, behöver extra tillsyn och du beviljas vårdbidrag från Försäkringskassan kan man dessutom få extra pengar – vårdkostnadsersättning – om man har en barnförsäkring.

Det ekonomiska stödet kan göra stor skillnad, vet de som behövt ­använda det. Det kan ibland göra att en familj kan fortsätta att betala av på lånen och bo kvar i sitt hem.

Men ett barn i skolan eller förskolan är väl försäkrat genom kommunen?

– Den försäkringen täcker bara olycksfall – inte sjukdom, säger Håkan Carlsson. Och den är begränsad. I vissa kommuner gäller försäkringen dygnet runt, i andra bara under den tid barnet tillbringar i barnomsorgen. Det handlar också om ganska låga belopp, framförallt från de försäkringar som även gäller utanför skoltid (kolla gärna upp detta med just din kommun).

– Ett annat viktigt skäl att teckna en privat barnförsäkring och inte nöja sig med det allmänna skyddet, är att fler barn blir invalidiserade på grund av sjukdom än efter olycksfall, säger Håkan Carlsson.

Vilket försäkringsbolag är bäst på barnförsäkringar?

Vilket försäkringsbolag som är bäst beror på vad som händer barnet och i vilken ålder. Det är alltså omöjligt att säga på förhand.

Det viktiga, som sagt, är att se till att försäkringen, förutom olycksfall, även täcker sjukdom.

– Alla som vill kan få kostnadsfri hjälp med att jämföra barnförsäkringar på Konsumenternas försäkringsbyrå eller genom att ringa oss. Det kostar inget, vi är oberoende och vi vill hjälpa till, säger Håkan Carlsson

6 viktiga saker att tänka på när du väljer barnförsäkring

Vi föräldrar skriver om hur viktigt det är att försäkra sitt barn.

  1. Vänta inte! Försäkra ditt barn tidigt, gärna så fort som ni är hemma från BB (eller gör det på BB!). Ju äldre barnet blir, desto fler läkarkontroller hinner ni med då eventuella åkommor hos ditt barn kan hittas, och desto större är risken att försäkringsbolaget höjer premien (avgiften för försäkringen) eller nekar dig att teckna försäkring.
  2. Vad är viktigast för er familj? En tumregel: Det är viktigt att barnförsäkringen gäller för både sjukdom och olycksfall, och täcker både ekonomisk och medicinsk invaliditet. Ersättning för ekonomisk invaliditet betalas ut om barnet aldrig kommer ut i arbetslivet till följd av skada eller sjukdom.
  3. Var ärlig. Var noggrann när du fyller i din ansökan och ta med alla läkarbesök, även banala saker som en stukad fot. Har du inte gjort en sanningsenlig ansökan kan försäkringen betraktas som ogiltig och bolaget befrias från betalningsansvar.
  4. Anmäl allt! Många är osäkra på vilka skador och sjukdomar de ska anmäla till sitt försäkringsbolag. En tumregel är att du hellre ska anmäla för mycket än för lite.
  5. Om du får nej. Om du blir nekad hos ett försäkringsbolag, försök med ett annat; alla gör inte samma bedömning. Får du nej hos alla (ofta på grund av att en läkare upptäckt ett allvarligare problem): undersök om du får teckna en gruppförsäkring via din arbetsgivare eller ditt fackförbund. Den ger inte ersättning för de problem som fanns vid tecknandet men kan ersätta andra skador eller sjukdomar.
    Om man får avslag på sin ansökan om barnförsäkring har man rätt att få en individuell motivering av avslaget. Ett avslagsbeslut från försäkringsbolaget kan också prövas av Personförsäkringsnämnden och slutligen av allmän domstol.
  6. Fråga om råd. Gratis hjälp med att jämföra barnförsäkringar kan du få hos Konsumenternas försäkringsbyrå.

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.