Så väljer vi omslag

Cheredaktör Helena Rönnberg berättar.

Tidningen Vi Föräldrar är känd för sina bebisomslag. Men hur väljer redaktionen ut vilka bebisar som ska vara med på omslagen?

– Det är nästan alltid föräldrar som mejlar in bilder och så börjar det så. Men det händer att vi hittar bebisar på stan också, berättar chefredaktör Helena Rönnberg.


Vad letar ni efter?
– Blandningen är viktig. Någon som är blond, någon med tänder, någon med mycket hår, någon liten knubbis. Det är också viktigt att de har en blick med ögon som man fastnar i. Man ska få en känsla av att man vill plocka upp bebisen och ta den i famnen.

Hur gamla ska barnen vara?
– Max ett år. Barn ser alltid äldre ut på bild och vi tar nästan aldrig barn som är över året. Helst ska de vara 6-8 månader och ha lite styrsel i kroppen.

Säljer vissa bebisar bättre än andra?
– Ja, vi har precis tittat på det. Det är svårt att säga vad det är som gör att omslaget säljer, om det är någon bra rubrik och hur mycket bebisen bidrar. Men en gemensam nämnare för de tidningar som sålt bäst är att bebisen är fotograferad ganska nära ansiktet, blicken är mer hjälplös än kavat och bilden är tagen lite uppifrån.

Får bebisen nåt för besväret?
– Man får en bild som ett roligt minne. Det handlar mer om ära och upplevelse, men man får ersättning för resa.

Berätta om tidningens senaste omslag?
– Där var det vi som aktivt letade på ett barn. För en tid sedan hade vi en flicka som visade kläder som hade down syndrom. Vi fick mycket tackbrev och positiva reaktioner, så nu har vi en flicka med downs syndrom på omslaget. Vi vill visa att vi är till för alla föräldrar och alla barn. Det känns som en bra grej som vi vill stå för, vi vill visa alla människors lika värde. Vi fick tag i lilla Elsa från Lidköping, hon är jättesöt och vi är väldigt nöjda. Det blev ett superfint omslag.

Sminkar ni barnen?
– Nej, det gör vi aldrig. Men vi tar bort dregel och snor ibland.

Texten är också publicerad på alltombarn.se