Suddiga, oskarpa bilder med plottrig bakgrund och blinkande ögon. Nej, gör dåliga bilder till ett minne blott. Fotografen Carl Bengtsson delar med sig av sina bästa tips på hur du tar riktigt bra bilder på barnen.

1. Ha kameran framme.
”Ofta tar man en bild och sen stoppar man ned kameran i sin väska och lägger undan den. Har man den framme tar man fler bilder. Om du tar med kameran ut, håll den i handen i stället för att ha den i väskan.”

2. Ta alltid flera bilder.
”Tar man bara en bild är det alltid någon som blinkar. Tar du däremot tre bilder på samma motiv så blir oftast i alla fall en av bilderna bra.”

3. Planera in tid för fotografering.

”Om du verkligen vill ta bra bilder så sätt av en halvtimme för fotografering. Då letar du aktivt efter bra vinklar och hittar nya vinklar som du inte tänkt på innan.”

4. Fota barnen i deras naturliga miljö.

”Lägg inte bebisen i en miljö den inte är bekväm med.”

5. Kolla hur bakgrunden ser ut.
”Bakgrunden behöver inte vara helt ren, men för mycket saker är inte bra. Det ska inte kännas stökigt. Känns bilden stökig så är det alltid bakgrunden som är orsaken.”

6. Undvik blixt om det är möjligt.

”Naturligt ljus är bäst, men undvik direkt solljus. Ljus från ett fönster brukar vara bra. Om ni är utomhus kan man till exempel fota under ett träd så att man får lite skugga.”

7. Variera mellan att fota hela barnet och att fokusera på detaljer.
”En bild på bara en hand eller en fot kan bli väldigt fint.”

8. Var lekfull.
”Var inte för allvarlig när du fotograferar. Lek i stället med barnen och ha kameran i närheten.”