Nya vänner

Är man gravid vill man så klart prata mage.

När man står där med det positiva graviditetstestet i sin hand är det tusen tankar som snurrar i huvudet. Ofta kan den första spontana känslan vara att man vill berätta för hela världen om det nya som händer i ens kropp, men många föredrar att vänta med avslöjandet åtminstone några veckor och beger sig i stället ut på nätet för att söka information och dela glädjen med andra gravida där.

Läs våra tips om hur du träffar likasinnade – på nätet, på gravidyogan, genom bekantas bekanta…

Webbplatser att bli beroende av som gravid

viforaldrar.se Vi Föräldrars hemsida innehåller, förutom matnyttig information, även möjlighet att annonsera efter nya vänner (Kontakten) och ett diskussionsforum där man kan prata med andra gravida. Här kan du också skriva en egen blogg, lägga ut bild på bebisen då den är född och mycket mer.

 

familjeliv.se En av de största sajterna för gravida och för föräldrar med flera hundratusen besökare i månaden. Man blir medlem och får möjligheter att skapa bloggar, lägga upp foton och träffa andra gravida från hela Sverige och även utomlands. Här kan man vara anonym och till exempel skriva i forumet att ”Jag är äntligen gravid!”, även om man inte vill avslöja det för bekantskapskretsen.

 

alltombarn.se Nyaste tillskottet bland gravid- och familjesajter, som redan är uppe i samma antal besökare som Familjeliv.se. Här finns bland annat nyheter om barn och förälraskap, och också artiklar från Vi Föräldrar, Vi Föräldrar Gravid, DN, Expressen, Mama och Family Living, samt bloggar och krönikor om graviditet och föräldraskap.

– Det kan vara svårt i början av graviditeten då man påverkas väldigt mycket psykiskt och fysiskt, men ändå vill hålla det hemligt under en period, säger Vicky Spendrup, psykolog på mödravårdsmottagningen Mama Mia i Stockholm.

I början av graviditeten är det vanligt att oroa sig för missfall, men många slappnar av ju närmare den magiska tolvveckorsgränsen de kommer. Ju längre graviditeten går desto fler aktiviteter för gravida finns det, men redan i början kan det kännas skönt att prata med andra i samma situation. Om man har ett stort socialt nätverk med andra gravida är det bara att gratulera, men i många fall finns inte det och man kanske dessutom vill hålla en låg profil i början.

– Den första tiden är det jätteviktigt att hitta andra att dela tankar, känslor och upplevelser med, säger Vicky Spendrup. Mannen kanske inte heller är delaktig på samma sätt som han blir senare och man får ensam bära oro, nya känslor och tankar.

Internet en guldgruva
Att då gå ut på nätet kan vara värt hur mycket som helst. Det kan vara skönt att få prata om illamående, oro för missfall, cravings, oförstående partner och annat graviditetsrelaterat med sådana som man inte känner men som går igenom samma sak. Gå med i någon av de mejlinglistor eller mammagrupper som finns och upprätthåll kontakten under graviditeten, så finns det stora möjligheter till mer långsiktiga relationer då bebisen väl är född.

Kort sagt, internet är en guldgruva för blivande föräldrar. Här finns, förutom rena informationssajter och sajter med bebisshopping, även stora möjligheter att hitta andra gravida att diskutera med. Många nöjer sig med samtal och diskussioner, men det blir allt vanligare att man bestämmer träff irl – in real life.

Att sitta vid en dator och odla relationer kan kännas enklare än att låta munnen gå på exempelvis en föräldrautbildning. Fördelen med att träffas på det här sättet är att om man sedan bestämmer sig för att ses irl så vet man redan ganska mycket om varandra och har oftast redan klarat av den grundläggande presentationen. Är man blyg kan det kännas extra skönt att redan känna sällskapet då man träffas för första gången.

Precis som när man umgås i verkliga livet finns det en del saker man bör tänka på när man umgås på internet. Man kan aldrig veta vem det är man chattar med och om allt det fantastiska man får läsa egentligen är sant. Nu är det nog ändå en väldigt liten risk att träffa på sådana skojare i medlemsgrupper för gravida, men risken finns. Man bör därför inte bli alltför besviken om personen man chattat med helt plötsligt går upp i rök eller avslutar sitt medlemskonto.

Även om diskussionsgrupperna i forum kan kännas intima och nästan skapa känslan av att man egentligen ses hemma vid någons köksbord så är nätet en öppen bok. Allt man skriver på ett forum kan läsas av andra. På Familjeliv behöver man exempelvis inte ens vara medlem för att kunna läsa inlägg i forum och gästböcker. Därför är det viktigt att vara återhållsam med den information man lämnar ut om sig själv. Vill du verkligen att din chef ska kunna läsa om ditt sexliv eller vill du att någon barndomsbekant redan i vecka 4 ska få reda på att du väntar barn?

Man bör alltså fundera igenom vilken information man lämnar ut och även tänka på att det som en gång publicerats på nätet finns kvar för alltid, även om du sedan raderar det.

En trafiklärare sa en gång att den bästa bilföraren utgår från att alla andra bilförare är moraliskt inkompetenta i trafiken. Det förhållningssättet skadar inte att ha i bakhuvudet då man rör sig på olika forum på nätet.

Lämna heller aldrig ut telefonnummer, bostadsadresser och liknande och var försiktig med vilka foton du publicerar på dig själv, din familj och senare din bebis.

Men föräldra- och gravidsajter är trots allt de ultimata ställena att träffa på andra på. Känner du att det inte räcker, så finns det fler forum att ta del av.

Nytt sätt att umgås
– Förr hade vi en mer naturlig kontakt mellan generationerna, säger Vicky Spendrup. Man umgicks på ett annat sätt med mamma, mormor och moster och det fanns helt enkelt en annan kontaktyta mellan kvinnogenerationerna. I dag, då man söker information på nätet, är man ensam, och jag tror att det kan vara en stressfaktor om man känner att man inte har ett så stort socialt nätverk, kanske framför allt om man är den första i bekantskapskretsen att bli gravid.

Hur gör man då för att våga ta kontakt med andra? Till stor del handlar det om att helt enkelt bestämma sig för att göra det och internet är en bra början. Passa på att vara lite egoistisk, du kanske bara är gravid en gång i livet och om du känner ett behov av att hitta andra i samma situation så ska du göra det.

– Om jag ska ge ett enda tips så är det att hitta en mammagrupp att gå med i, säger Vicky Spendrup. Även efter förlossningen är det viktigt att träffa andra i samma situation, det är ett led i omställningen man gör då man blir förälder.

Vi har listat några av de webbplatser som finns för dig som gravid –  och för din partner, såklart! – men även andra ställen där det är relativt lätt att socialisera med andra gravida.

Slutligen, tänk också på att inte tappa bort dina gamla vänner och ditt gamla liv då du går in i det nya som föräldraskapet för med sig. Du och din partner kommer att förändras som personer, men det är upp till er att bestämma hur mycket och på vilket sätt.

Att ha kvar sina gamla vänner är viktigt och även om det kan vara skönt att få grotta in sig i graviditeten med andra gravida så kan det vara lika skönt att komma till sina icke-gravida vänner och få glömma bort att man är gravid för några timmar…


Träffas i verkligheten

Föräldrautbildning: Föräldrautbildningen brukar hållas efter vecka 30 och är helt frivillig. Ofta sitter man vid ett konferensbord och pratar med en barnmorska och fyra fem andra par som ska föda barn ungefär samtidigt. Det är ett jättebra tillfälle att lära känna andra gravida i samma område, men det kräver ofta att man är lite framåt själv och vågar ta initiativ till att byta telefonnummer eller föreslå promenader eller fika.

 

I många landsting finns det speciella föräldragrupper för exempelvis ensamstående, homosexuella eller yngre blivande föräldrar. Man kan även be barnmorskan att hamna i en grupp med andra som exempelvis bor nära.

 

 

Gravidyoga, gravidgympa och andra aktiviteter: Det är inte bara skönt att träna som gravid, att gå på träningspass för gravida är dessutom ett bra sätt att träffa andra. Du är inte ensam om att känna dig som en flodhäst i bassängen och knappast den enda som flåsar redan efter fem minuter. När man tränar tillsammans med andra blir det en form av gemenskap i sig och i omklädningsrummet efteråt finns goda möjligheter att ta kontakt med andra.

 

Bekantas bekanta: Ta chansen att nätverka i din bekantskapskrets om någon känner andra som också ska ha barn. Be era vänner ordna en middag, fika eller annat. Förhoppningsvis går ni bra ihop och kan träffas fler gånger.

Öppna förskolan: Som gravid går du oftast inte hit, men om man inte hittat någon föräldragrupp under graviditeten så kan det vara skönt att veta att det är relativt lätt att träffa andra föräldralediga då bebisen väl är född. På öppna förskolan brukar det finnas särskilda bebisgrupper och aktiviteterna är anpassade för små barn. Känn alltså ingen stress om du inte haft något stort nätverk under graviditeten.

Bvc: Under bebisens första år brukar bvc ordna föräldragrupper. Dessutom är även övriga besök på bvc något man gör med jämna mellanrum. Det gör att det kan kännas ganska naturligt att föreslå en fika eller en promenad efter vägandet eller vaccinationen om man suttit i väntrummet tillsammans.
Många föräldragrupper kommer också överens om att gå långpromenader en eller två gånger i veckan. Det blir ett utmärkt ställe att lära känna varandra under anslappnade former.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 2/2008