Så här fixar du julkorten i datorn

Här är en snabb nybörjarguide, vare sig du vill göra dem själv i datorn eller beställa dem på nätet. Det är enkelt!

Fixa julkorten i datorn

Innan du sätter igång…
Vi gjorde en rundringning till en rad foto- och julkortsföretag, här är några av deras bästa tips!

1. Lägg ner tid och planering på själva fotot. Försök fota i så bra ljus som möjligt och få bort så mycket överflödig ”bakgrund” som du kan. Bilden på julkortet blir ofta mycket mindre än du tror, så försök göra personerna på fotot så stora som möjligt.

2. Använd en så bra kamera som möjligt. Om du inte har en riktigt bra kamera i din mobiltelefon blir mobilbilder ofta ”gryniga” när du framkallar dem, det kan vara värt att tänka på.

3. Många beställningssajter talar om att du ska skicka så ”högupplösta” bilder som möjligt.
Upplösningen ser du enklast genom att se hur stor bilden är på din dator. Generellt är allt över 1 MB mycket bra, allt under 100 KB är däremot mycket tveksamt huruvida det blir fint i framkallning. Ring den aktuella sajten och fråga om du är tveksam.

4. Vill du printa korten själv?
De flesta skrivartillverkare (till exempel Canon, HP och Samsung) har egna julkortsprogram som du kan köpa för några hundralappar, speciellt anpassade för just deras maskiner. Prova dock först att skriva ut några testbilder hemma för att vara säker på att din skrivare är av tillräckligt hög kvalitet för att du ska bli nöjd.

5. Papper kan bli dyrare än man tror när man ska göra egna kort.
Kolla en sväng på Blocket och Tradera efter fynd. Bokaffärerna säljer dessutom ibland tjocka ark i större format jättebilligt, som du kan beskära själv.

6. När du ska skicka bilder till en beställningssajt: Ring alltid och fråga först om du är tveksam.
Om du till exempel själv har redigerat dina bilder i datorn är det inte alls säkert att de ändringarna blir lika snygga i framkallning.

Programmen som hjälper dig göra egna julkort

Gimp. Ett gratisalternativ till Photoshop, och nästan lika bra. Kan dock vara lite väl avancerat för julkortstillverkande och kräver en del instruktionsläsning.

FastStone ImageViewer. Har ramar och effekter, men även olika filter (till exempel vintagefilter, som får bilderna att se ut som gamla 50-talsfoton.)

PhotoCard (Endast för Mac).
Perfekt bildprogram anpassat just för vykort och julkort, för dig som har Mac och har svårt att få PC-programmen att fungera.

Paint.net. Ett otroligt komplett ritprogram, i klass med Photoshop i de flesta funktioner. Super­bra för fotomontage men också ganska avancerat och knixigt att lära sig.

Photoscape.
Har alla de grundläggande funktionerna för bildredigering, som beskärning, effekter och olika roliga filter.

Picasa. Är Googles eget bildhanteringsprogram, har alla de grundläggande funktionerna och är framför lättanvänt när du vill ändra färger på dina bilder.

PhotoFiltre.
Gör på ett smidigt sätt ramar, utklipp, färgeffekter och så vidare. Kan laddas ner gratis och finns även i en mer avancerad betalversion.