Så börjar du blogga om föräldralivet

Glöm högstadietjejer och medelålders mediemän, i bloggvärlden regerar nämligen sedan länge småbarnsföräldrarna. Kanske funderar du själv på att starta en nu när ni blivit en till i familjen? Vi ger dig några enkla råd för hur, var och varför du ska sätta igång.

6 bra frågor att ställa dig själv innan du startar en blogg

1. Vad är syftet med bloggen?
För vems skull bloggar du? Vilka gränser tycker du och din partner att du bör hålla dig till? Diskutera innan så undviks många bråk och missförstånd.

2. För vem bloggar du?
Tänk på att vem som helst kan läsa bloggen. Många bloggverktyg har funktioner där du kan göra inlägg ”privata”, och själv välja vem som får tillgång.

3. Hur påverkar det här dig på Google?

Bloggar hamnar generellt väldigt högt i söklistan på Google. Om du bloggar under ditt riktiga namn är detta troligen alltså det första dina framtida arbetsgivare hittar om de söker på dig där. Att blogga under ett ”artistnamn” kan vara värt att tänka över.

4. Ska du lägga upp bilder av dina barn?

Det bestämmer du förstås själv. Känner du dig osäker i början är ett tips att skriva ”vill ni se bilder av bullbaket in action så finns de på Facebook” så får läsarna adda dig där.

5. Vad kommer dina barn tycka om bloggen när de blir tonåringar?

Du har alltid en skyldighet att värna om dina barns integritet, men även blogginlägg och bilder kan raderas i efterhand. Kolla redan från början hur det fungerar på det bloggverktyg du väljer.

6. Hur mycket tid får bloggen ta?

Flera barnmorskor och barnpsykologer har oroat sig över föräldrabloggandet den senaste tiden, bland annat med orden ”laptopen åker upp i knät innan det nyfödda barnet”. Prata med din partner om det här, och sätt gränser redan från början.

Här kan du starta en blogg

Nätet svämmar förstås över av gratis bloggverktyg, men här listar vi de vanligaste:

– Kvällstidningarnas bloggplatser (blogg.aftonbladet.se och expressen.se/blogg).
Bloggverktygen är lättanvända och ofta bra för nybörjare, men bered dig på att figurera bredvid tidningarnas egen reklam.

– blogger.com
Ett av de största och vanligaste bloggverktygen, drivet av Google. Har många funktioner för bildhantering, mobilbloggande och privata inlägg men får ibland kritik för att vara lite oflexibelt.

– blogg.se
Ett av de mest populära verktygen i Sverige, smidigt att registrera och enkelt att använda. Kul om du vill nå en större publik eftersom sajten själv länkar till nya inlägg och har egna topplistor.

– wordpress.com
Ett av världens största bloggverktyg, som är speciellt bra för dig som vill integrera bloggen på en större hemsida. Ska du däremot ”bara” blogga och inte är så tekniskt intresserad kan det vara lite överkurs.

– Familjesajternas bloggplatser (familjeliv.se och alltforforaldrar.se)
Enkelt för nybörjare, och kul att blogga i ett nätverk där alla andra också är föräldrar. Sajterna modereras hårdare mot elaka kommentarer än vanliga bloggverktyg. Du måste dock vara medlem på sajten för att kunna blogga.

Funktioner som är bra att kolla innan du väljer bloggverktyg

– Hur bra funkar det att lägga upp bilder?

– Hur funkar det att blogga från mobilen om du vill det?

– Kan inläggen göras privata och lösenordsskyddas?

– Hur bra funkar det att själv redigera och radera, om du skulle få icke önskvärda kommentarer?

– Hur bra funkar det att lägga upp videoklipp? (Till exempel att bädda in ett klipp från Youtube.)

–  Har sajten en support? Provring eller provmejla gärna!

– Hur funkar det att radera bloggens innehåll om du vill sluta blogga?

Artikeln är publicerad i Vi Föräldrar Första Året nr 6, 2010