Magdalena och Linus om mvc

Det är bra att träffa andra i samma situation på mvc, tycker Magdalena och Linus som väntar sitt första barn.

Magdalena ringde till mödravårdscentralen i Jönköping i sjunde veckan. Först fick hon och hennes man Linus komma på ett besök i graviditetsvecka åtta, tillsammans med fem andra par. Gruppen fick information om graviditeten och fick se en film om alkohol.
– Det var bra att få träffa andra par i samma situation, som inte heller visste någonting om vad som skulle hända under de kommande månaderna, säger Magdalena.
I vecka tio var det dags för den vanliga inskrivningen.
– Linus och jag gick dit tillsammans. Jag mådde bra förutom en konstant trötthet, men det är ju inte så ovanligt. Jag blev ordinerad extra folsyra och så fick jag en liten bok om att vänta barn. I den står allt som jag behövde veta.
– Min vikt har kontrollerats tre gånger. I början gick jag ner i vikt. Men nu mot slutet har jag gått upp, allt som allt 15 kg.

Missförstånd om ultraljudet
– Vi gjorde vårt ultraljud i vecka 18. På något sätt blev det missförstånd med tiden. När vi satt i väntrummet var det ingen som kom och ropade in oss. Det skulle bli så spännande och jag var så glad, men när allt blev fel började jag gråta. Men som tur var väntade ett annat par till senare samma dag, så vi fick komma in i alla fall, berättar Magdalena Anderås.
– Ultraljudet var riktigt coolt. Jag förstod lite bättre att det faktiskt finns ett litet barn där inne. Det var som en förberedelse på vad som ska komma. Och så var det anpassat för två, till skillnad från de flesta besöken hos mvc, som känns väldigt fokuserade på mamman, säger Linus.
– Jag fick mitt moderskapsintyg av barnmorskan efter vecka 20. Försäkringskassan ordnade en speciell träff under en kväll. De propagerade mycket för att pappan ska ta ut mer föräldraledigt. Men vi lärde oss mycket om hur det fungerar. De rekommenderade att man går in till sin närmaste försäkringskassa och pratar enskilt, berättar Magdalena.

Svårt att veta i förväg
Magdalena tycker att det är svårt att i förväg veta vilken smärtlindring hon kommer att behöva.
– I min förlossningsplan står det ”smärtlindring vid behov”. Jag är egentligen inte orolig alls. Om det gör för ont finns det hjälp, fast jag tänker nog att jag inte behöver någon smärtlindring. Linus tror att jag behöver allt som finns, säger hon och skrattar.
– Jag föreställer mig att förlossningen blir jobbig och att jag kommer att känna mig hjälplös. Nu under graviditeten har jag försökt hjälpa till så mycket jag har kunnat för att kompensera allt Magdalena måste gå igenom, säger Linus.
Föräldrautbildningen i Sävsjö, dit Magdalena och Linus gick, var förlagd under en heldag. Alla hade rätt att ta ut föräldraledighet under den dagen.
– Vi var sju par. Eftersom Sävsjö är en liten stad var alla olika långt gångna. Först fick vi prata med varandra om våra förväntningar. Det var intressant att få ta del av andra personers erfarenheter. Därefter kom en psykolog från mvc och bvc som pratade om parrelationen och vi fick själva komma med idéer på hur man kan jobba på relationen när bebisen kommit, berättar Magdalena.
Därefter pratade barnmorskan om förlossning, om smärtlindring och när man ska åka in till sjukhuset.
– Här i Småland är det så självklart att man ska föda vaginalt. De pratar om förlossningen så att man ska känna sig trygg och de propagerar för att föda vanligt, säger Magdalena.
Sedan delades paren in i tjej- och killgrupper. Tjejerna fick information om amning medan killarna fick prata med en ”vanlig” pappa.
– Den uppdelningen var onödig, tycker jag. Vi hade kunnat vara med på informationen om amning, säger Linus.
– Föräldrautbildningen var bra och de flesta var i vår ålder. Men de pratade inte så mycket om tiden efter, om smärtan efteråt, säger Magdalena.
Vid ett senare tillfälle fick paren besöka förlossningsavdelningen i Eksjö.
– Linus kunde tyvärr inte följa med, men jag åkte själv. Det var bra information. Vi fick bland annat titta på förlossningsrum och en kuvös.

Den 12 januari, två veckor efter beräknat förlossningsdatum, föddes Magdalenas och Linus son Viktor. Han vägde 4 784 gram och var 58 centimeter lång.

Magdalena och Linus är båda 26 år och bor i Sävsjö i Småland.

Fler röster om mvc

Frida, väntar sitt första barn:
– Mitt mvc känns hemtrevligt och väldigt välkomnande. Min barnmorska är snäll, men en aning förvirrad och “gammalmodig”. Hon vet till exempel ingenting om vegetarisk kost och hon brukar glömma bort vad jag heter. Men det gör inte så mycket, så jag kommer inte att byta.

Fredrik, ska bli pappa för första gången:
– Jag har inte fått någon information alls om eller från mvc. Det skulle ju vara bra och kul om jag också blev kontaktad och inbjuden att vara med, så att vi båda får den information vi behöver. Då hade det nog känts lite lättare att följa med…

Ros-Marie, mamma till fyra barn:
– Jag tyckte att det var roligt och mysigt att gå till mvc. Det har aldrig varit några problem och alla har varit så vänliga.

Jenny, väntar tvillingar:
– Jag gillar mitt mvc. Ett ganska litet ställe som känns personligt och mysigt. Så småningom kommer jag att få gå till special-mödravård också, eftersom vi ska ha tvillingar. Men kontrollerna hos min vanliga barnmorska fortsätter under hela tiden.

Lina, väntar sitt andra barn:
– Den här gången trivs jag med min barnmorska, hon känns kompetent och är trevlig. Under förra graviditeten tyckte jag inte så bra om min barnmorska. Hon var osäker och stirrig och vi var inte alls på samma våglängd. Jag var alldeles för feg för att byta, men såg till att jag inte fick henne den här gången.
– Förra gången hade vi föräldragrupp vid varje bm-besök. Ofta kändes själva infon alldeles för tam och meningslös  men det var ett väldigt bra sätt att lära känna varandra. Vi är fem mammor som fortfarande umgås.

Källor: vardguiden.se

Ultraljudet är frivilligt

På en del mvc fixar de en tid för ultraljud åt dig. På andra får du ringa till sjukhuset själv och boka tid. Ultraljudet, som brukar ske runt vecka 18, är frivilligt, gratis och de flesta kvinnor väljer att göra det.
På ultraljudet får du veta det beräknade förlossningsdatumet. I början av graviditeten växer alla foster lika fort och det är därför man kan beräkna en ungefärlig förlossningsdag. Efter vecka 20 börjar fostren växa i olika takt och då blir det näst intill omöjligt att beräkna när bebisen ska födas.
Man kontrollerar även om det är en tvillinggraviditet och moderkakans läge.
– Man tittar också noggrant på fostrets skelett och inre organ för att upptäcka avvikelser, berättar barnmorskan Anette Ledel-Carlström.
På vissa sjukhus kan man få veta om det är en tjej eller kille i magen.

Fler än en bebis i magen?

En tvilling- eller trillinggraviditet upptäcks ofta vid ultraljudet som görs runt vecka 18.
– En kvinna som väntar fler än en bebis följer ett speciellt program på mödravårdscentralen. Hon får träffa en läkare tidigare än vanligt, hon får göra fler ultraljud och får gå på tätare kontroller på mvc. Många sjukskrivs redan från vecka 28. En tvillinggraviditet är fullgången redan i vecka 38. En ”vanlig” graviditet är 40 veckor, berättar Anette Ledel-Carlström.

Depression och förlossningsrädsla

Många gravida kvinnor kan känna sig oroliga inför den kommande förlossningen. Det är något som barnmorskor är vana vid, därför ska man alltid ta upp sin oro med barnmorskan.
– Oftast brukar det lösa sig efter några samtal. Men om kvinnan är riktigt rädd skickas hon vidare till en Auroramottagning (kan heta olika på olika platser i landet), där det finns personal som är specialister på förlossningsrädsla. Ungefär sex procent av alla gravida kvinnor har svår förlossningsrädsla, berättar Anette Ledel-Carlström.
Din barnmorska är alltid uppmärksam på hur du mår och om du känner dig nedstämd och ledsen.
– Vi är uppmärksamma på depression både före och efter förlossningen. Ungefär 25 procent av alla gravida kvinnor blir nedstämda, säger Anette Ledel-Carlström.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 3/2007

>> Läs mer om mvc