Romantisk supé

Fin fisk med sås på grönsaksbädd – och en härlig sorbet till efterrätt.

Duka klassiskt med vit duk, levande ljus och farmors gamla kristallglas.  

Vill ni ha en fördrink föreslår jag färs­kpressad apelsin och grape med is, några droppar grenadine och ett par blad mynta.

Förrätten består av en enkel sallad med blandade salladsblad. Spetsa gärna med några droppar honungs- och valnötsdressing. En matsked vardera av valnötsolja, balsamvinäger och honung ger en fin balans.

Fisksåsen är gjord på vitt vin där alkoholen kokats bort. I glasen däremot serveras ett avalkoholiserat vitt vin, Sutter Home Fre Chardonnay (196901) från Systembolaget. Det är torrt med smak av äppeljuice och en aning äppelvinäger. Drick det riktigt svalt.

Fin fisk, sås och grönsaksbädd

Lägg upp hela rätten direkt på förvärmda tallrikar och servera genast. Hajmal (Pangasius) är en odlad fisk från Vietnam som är ”tillåten” för gravida. Den kan ersättas av annan vit fisk som hoki, alaska pollock och rödspätta. Odlad fisk som är okej är liten hälleflundra.

2 port:
400 g fiskfilé
1 msk salt  
1 dl vitt vin
1,5 tärningar fiskbuljong eller 1,5 msk fiskfond

Sås:
1,5 msk vetemjöl
25 g + 25 g smör
1,5 dl grädde
 0,5 dl vitt vin
1 dl fiskbuljong (från fiskkoket)
1 krm vitpeppar
salt
dill

Grönsaksbädd:
300 g färsk potatis
2–3 små morötter, gärna i olika färg eller 1 paket ( 200 g) regnbågsmorötter
100 g sockerärter eller sugarsnaps
1 litet stånd fänkål

Gör så här: Börja med att skölja fisken och rimma den lätt genom att lägga filéerna i ca 0,5 liter vatten och 1 msk salt. Låt gärna fisken ligga i 0,5–1 timme.
Skrubba potatisen och skiva den tunt. Skala och skiva morötterna.
Koka potatis och morötter i ca 8–9 minuter tills de börjat mjukna.
Skölj sockerärter och fänkål. Halvera fänkålen, skär bort rotstocken och strimla.
Koka upp en liter vatten och fiskbuljongen. Vik ihop fisken och lägg den i den kokande buljongen. Låt koka upp och drag ned på lägsta värme. Lägg på lock och låt efterkoka i 6–7 minuter. Fisken ska vara vit rakt igenom.
När fisken ligger i buljongen är det dags att tillsätta resten av grönsakerna till potatisen, låt koka ett par minuter.

Fortsätt med såsen: Smält 25 g smör i en kastrull. Vispa ut vetemjölet i smöret. Späd med grädde och vitt vin. Koka upp under omrörning till en riktigt tjock sås. Sätt åt sidan.
När fisken är klar, spara 1 dl fiskbuljong. Koka åter upp såsen och späd med buljongen. Låt koka och rör då och då i någon minut. Drag åt sidan igen.
Bottna två förvärmda tallrikar (låt dem ligga en stund i hett vatten) med potatisskivor och grönsaker. Lägg på fiskfiléerna.
Rör ut 25 g smör i såsen. Smaka av med vitpeppar och kanske lite salt.
Häll ungefär hälften av såsen över fiskfiléerna och servera resten vid sidan om. Garnera med en liten dillvippa.

Sorbet

Det finns flera olika sorters färdig sorbet i butikernas frysdiskar som är jättegod: citron, mangon, hallon. Här har vi valt en sorbet med passionsfrukt och garnerat med röda vinbär, blåbär och en pinne mörk choklad. Andra bär eller skivor av frukt går förstås lika bra