Läs våra tips om vad som är bra att veta innan du beger dig ut på resa med barnen. Så väl för korta resor som på chartersemester gäller samma sak – var förberedd!

Det råder delade meningar från vilken ålder det är mest lämpligt att flyga med barn. När det handlar om långflygningar förespråkar vissa från 6 månaders ålder. De menar att det är först då som barnets andningscentrum är ordentligt utvecklat och inte påverkas av tryckförändringarna i kabinen. Eftersom det, så vitt jag vet, ännu inte finns några vetenskapliga rapporter om detta, föreslår jag att du pratar med bvc om du är fundersam.

Vid start och landning är det bra att amma eller att ha dricka i beredskap så att barnet kan dricka och därmed undvika att få öronvärk.

När det handlar om längre bilresor gäller helt enkelt sunt förnuft. Många korta stopp och pauser där barnet får vätskepåfyllning och får krypa/springa av sig. Vid bilresor kan en vanlig frukostbricka förvandlas till ett smidigt ritbord. En mängd roliga billekar finns samlade i boken Lekar i bilen för stora och små av Jonas Jepson (Carlstein 2006). Mer om barn och bilsäkerhet på barnibilen.se

Planera

God planering är a och o när man reser med småbarn. Läs på om resmålet. Vad finns att köpa på plats (blöjor, välling, burkmat)? Finns det sjukhus i närheten? Hur är stranden (sand, sten, långgrunt)? Vilka vaccinationer behövs? Hur ser boendet ut (finns mikro, spjälsäng, balkong, barnpool, lekplats)? Hur lång är resan? Är det många flyg-/tågbyten?

Självklart skiljer sig förberedelserna beroende på vilka länder man reser till. De flesta turistbyråer kan ge bra information om vad som finns och inte finns i landet.

Bra att veta och bra att ha med

Spädbarn bör undvika solen, eller vistas i den så lite som möjligt. Planerar ni en resa till varmare breddgrader, glöm inte solskyddskräm, solhatt och solskyddskläder (det finns en uppsjö av effektiva kläder med inbyggd solskyddsfaktor på marknaden i dag).

Varma länder kräver mycket vätska. Amma ofta eller se till att barnet dricker ordentligt. Var försiktig med kranvattnet, köp hellre vatten på flaska, koka vattnet eller rengör det med apotekets vattenreningstabletter.

En vattenkokare kan vara bra för att göra välling. Använder barnet nappflaska kan man köpa steriliseringstabletter på apoteket för att hålla flaskan ren. Bröstmjölksersättning finns i många länder, däremot är välling ett svenskt fenomen.

Myggnät är bra att ha med. Glöm inte heller att kolla vilka vaccinationer som krävs. Hör med bvc eller se vaccinationsguiden.se

Rekommendationerna om vaccinationer är olika för olika länder.

Glöm inte febertermometer och alvedon. På flygplatsapoteket.se får du tips om de nödvändigaste medicinerna du bör ta med.

En ihopvikbar resevagn, en resesäng, samt en smidig reseskötväska kan underlätta resan. Packa ner ombyteskläder samt blöjor i handbagaget!

En lekväska med barnets favoritleksaker gör resan roligare och ger föräldrarna lugn och ro. Kassettband med inspelade sagor eller portabel dvd med roliga filmer uppskattas av lite äldre barn. Små egenhändigt inslagna paket som man får packa upp och som innehåller småsaker som suddgummin, minifigurer, bokmärken, pixiböcker tipsade en väninna mig om. Fungerar perfekt på 2–5-åringar.

Maten

Se till att maten är väl genomstekt. Mjölkprodukter kan också vara ett problem och det är bra om mjölken kan kokas innan man dricker den. Var extra försiktig med grädde, som finns i till exempel glass och bakelser. Undvik majonäs då den oftast innehåller råa ägg som kan innehålla farliga bakterier. Var också extra uppmärksam på att råa grönsaker och frukter inte sköljs i kranvatten. Vill du vara på den säkra sidan, skala frukterna.

Vid magsjuka

Det allra viktigaste vid återkommande diarréer eller kräkningar är att så snabbt som möjligt fylla på med vätska.

Om barnet ammas, fortsätt amma och gärna lite oftare än vanligt. Om barnet har rikliga diarréer och även kräks kan du dessutom ge vätskeersättning. Om barnet inte ammas, ge enbart vätske­ersättning, ca 0,5–1 dl i timmen de första 4–8 timmarna. Mer info: apoteket.se

Vätskersättning i pulver- och brus­tablettform (Resorb) finns att köpa på apoteket. Vätskeersättning kan du också göra själv: 1 liter vatten, 2 msk socker eller druvsocker och 1/2 tsk salt. Drycken kan smaksättas med saft eller läsk.

Försäkring

Se alltid över det försäkringsskydd som du har via din hemförsäkringen. Kontakta ditt försäkringsbolag och be om ett servicekort med telefonnummer till SOS-alarm.

Hemförsäkringen täcker oftast hela familjen i 45 dagar och det skyddet bör täcka alla eventuella sjukvårdsutgifter. Ska man vara bortrest längre än 45 dagar kan man köpa en extra försäkring hos sitt försäkringsbolag. Charterbolagen erbjuder dessutom kompletterande försäkringar. Det kan vara värt att lägga ner lite extra tid på att gå igenom villkoren, många riskerar annars att bli överförsäkrade.

Här hittar du fler artiklar om:

• att resa med barn

• föräldraskap


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren