Vi bara grälar sedan vi fick barn

Vi bara grälar sedan vi fick barn

Fråga

Jag, och min sambo sedan två år tillbaka fick en dotter för sex månader sedan, och sedan hon föddes har det varit mycket bråk. Första tiden efter förlossningen var jobbig och jag mådde stundtals riktigt dåligt, var apatisk och uppgiven.
Min sambos bror dog när vår dotter var tio dagar gammal och jag blev helt knäckt över situationen, samt att bli lämnad hemma själv med ansvaret.
Jag och min sambo är mycket olika och har svårt att prata med varandra, vi tycker olika i allt och kommer sällan till några gemensamma beslut. Vi tjafsar mest om småsaker, men det övergår alltid till jättegräl. Han blir arg när jag inte förstår vad han menar i diskussioner och idiotförklarar mig. Jag känner mig ofta nertryckt, ledsen och att jag inte får någon respekt.
Det känns som det är en kamp om makten och jag är dålig på att argumentera och förklara vad jag känner och menar.
Tänker nu ta tag i förlossningsdepressionen och prata ut hos en psykolog men tror inte att detta löser våra gräl. Min sambo säger ofta att han inte längre orkar med alla bråk och jag börjar känna att det kanske borde vara bättre om vi delade på oss – något jag innerst inne inte vill. Har föreslagit familjeterapi, men min sambo tycker att det är jag som har problem. Kan man lära sig prata med varandra eller är det kört för oss?

Ledsen

Svar

Att det kan bli gräl och elände när man nyss fått barn, är inte ovanligt. Det är en stor omställning när två blir tre och det är inte så lätt att finna nya positioner gentemot varandra.
Det är bra att du vänder dig till en psykolog för att få hjälp med den eventuella förlossningsdepressionen. Att jag skriver eventuella, beror på att jag tänker att den nedstämdhet du känner kanske främst handlar om sorg över er relation.
Du frågar om man genom familjeterapi kan få hjälp att kommunicera bättre. Jag arbetar själv med par sedan 25 år och min erfarenhet säger mig att det är just kommunikationen som är det största problemet för de allra flesta. Och – visst går det att få hjälp med det! Jag tror att det är en god idé att ni börjar gå hos en familjeterapeut, så att ni tillsammans kan få hjälp att se vad som är bästa möjliga väg framåt.
Om relationen är alltför destruktiv och inte går att förändra är det naturligtvis bäst att dela på sig, men om ni kan börja lyssna bättre på varandra och ge varandra respekt för vars och ens särart, kan ni få en levande och konstruktiv relation att hämta kraft och glädje från.

Lena Melin