Vart tog sexlusten vägen?


Vart tog sexlusten vägen?

Fråga

Jag och min sambo fick barn för ett år sedan, en helt underbar liten krabat. Jag har en son på 8 år också, sedan ett tidigare förhållande.
Mitt och min sambos förhållande är väldigt spänt just nu därför att jag har tappat sexlusten totalt. Vi har aldrig haft några problem tidigare, men sedan vår son föddes har det varit totalt stopp. Jag älskar min sambo och tänder på honom, men när vi ska försöka ha sex är det tvärstopp efter en stund och sedan är det kört.
Min sambo tror att det beror på honom, men det gör det absolut inte. Något jag försökt förklara för honom, men han tror mig inte. Det här håller på att knäcka mig fysiskt och psykiskt. Vi har försökt med allt men det går inte och jag vill så gärna älska med honom.
Jag är 29 år och min sambo 31. Vi har varit tillsammans i 3 år nu och har aldrig haft sexuella problem. Tvärtom. Men sedan vår lilla krabat föddes har det gått utför.

Orken tar snart slut

Svar

Tyvärr är det inte ovanligt att nyblivna föräldrar har svårt att hitta tillbaka till sitt tidigare välfungerande samliv. Efter förlossningen och under amningsperioden är nivån av ”amningshormoner” hög, vilket gör att äggstockarnas hormonproduktion blir lägre än normalt. Sexlusten kan påverkas negativt av detta.
Den nya familjesituationen med ett litet barn som kräver uppmärksamhet, tröst och mat dygnet runt påverkar också ofta sexlusten på ett negativt sätt. Är man för trött och dessutom har mindre tid för varandra, kan det vara svårt att hitta tillbaka till varandra sexuellt. Det kan därför vara viktigt att försöka hitta ostörd tid någon gång.
De lägre hormonnivåerna kan också göra att underlivets slemhinnor blir känsligare och skörare än normalt. Det kan då vara lättare att drabbas av svampinfektioner samt ”skavsårsliknande” besvär, som i sin tur ger ”torrhetskänsla” och smärta vid samlagsförsök. Det finns möjlighet att behandla detta. Det är därför klokt att gå till en gynekolog för undersökning.

Marie Sennström

Ställ en fråga


Klicka här!