Vårt sexliv har blivit så dåligt


Vårt sexliv har blivit så dåligt

Fråga

Jag är gift med en man som har tre barn sedan tidigare. Vi har även ett gemensamt barn – och nu längtar jag efter fler. Vi pratade om barn före giftermålet, så det kommer inte som någon nyhet för honom hur jag känner det.
Men när det kommer på tal blir han tvär och påpekar nackdelar, som att det inte finns plats i bilen för fler barn under semestern. (De andra barnen bor hos oss varannan helg.)
Vårt sexliv har blivit sämre sedan vi fick barn. Jag har tröttnat på att bli avvisad och har tappat lusten. Han sitter uppe sent och spelar datorspel när jag lägger mig. Kanske beror hans vägran att närma sig mig på att jag vill ha fler barn och att han är rädd.
När jag blir ledsen och berättar hur det känns blir han också ledsen och säger att han vet att han är en dålig människa, att allt han gör blir fel. Han säger att han älskar mig, men inget förändras.
Vi har bara varit gifta i två år och hade ett bra sexliv tidigare. Det sårar mig så innerligt att ingenting fungerar längre. Men mina tårar visar jag inte. Han köper blommor ibland och kramar mig nästan varje dag. Men det hjälper inte mot smärtan eller gråten inombords.
Den enda glädjen i mitt liv är min son, som jag avgudar. För hans skull vill jag hålla mig uppe. Ska jag nöja mig med det här och ge upp min dröm om en lycklig familj och fler barn?
Jag vill tro att det finns en lösning, vi älskar varandra och jag vet att min man innerst inne vill att det ska fungera, men han är rädd för konflikter.

En olycklig fågel

Svar

Det känns verkligen i hela ditt brev hur du har vridit och vänt på din livssituation under några månader. Från att ha varit världens lyckligaste kvinna och mamma befinner du dig nu i ett stort tomrum. Inget sexliv, inga viktiga samtal mellan er och inget nytt barn i sikte – det vill säga alla dina drömmar om ett rikt liv har grusats.
På ett sätt skulle det kanske vara enklare om det inte funnits några känslor kvar mellan er, men så är det inte. Ni älskar ju fortfarande varandra. Fast frågan är hur länge. Du håller på att sprängas av alla dina känslor och det gör säkert han också.
Att gråta kräver mod. Mod att våga erkänna hur små och arga vi kan känna oss när vi längtar efter någons kärlek. Båda är ni modlösa. Jag tror att enda vägen för dig just nu är att utmana livet: använda dig av den ilska och frustration som ligger bakom din gråt och ställa livet på sin spets. Ingen genomgripande utveckling, varken för oss vuxna eller våra barn, sker utan frustration, ilska och gråt.
Just nu håller ni båda på att gå under, trots att ni älskar varandra. Men att älska varandra betyder också att vi måste kunna tala med varandra om det som gör ont: om besvikelser, om längtan, om framtiden och så vidare. Annars dör kärleken.
Så mitt råd till dig blir att du beställer tid på familjerådgivningen och att ni går dit båda två.
Ni är värda ett bra liv tillsammans och ni har förutsättningarna, tänker jag.

Redaktionen

Ställ en fråga


Klicka här!