Sexologen: ”Prata om hur ni känner”

Även om lusten har minskat kan man utveckla förhållandet under graviditeten. "Sex är så mycket mer än samlag. Och det går att ha mysigt ändå", menar sexologen och barnmorskan Suzanne Lindström.

Sexologen: ”Prata om hur ni känner”

Under graviditetens nio månader förändras den blivande mamman både psykiskt och fysiskt.  Det är egentligen en självklarhet att denna förändring även påverkar sexlivet. Den som hänger över toalettstolen varje morgon kanske inte i första hand tänker på sex. Men eftersom sex är bra för både kropp och själ kan det ändå vara bra att försöka hålla igång samlivet.

Mot slutet av graviditeten kan det vara fysiskt svårt att ha sex som vanligt och bäckensmärta och andra besvär kan göra att sexlusten avtar. För andra blir graviditeten tvärtom en nytändning och en ökad blodgenomströmning i underlivet gör att många kvinnor tycker att sexet är skönare än vanligt.

Även om sexlusten varierar är en gemensam nämnare hos de flesta att behovet av närhet och ömhet ökar under en graviditet. Därför är det viktigt att ägna lite extra uppmärksamhet åt varandra som par innan bebisen kommer.

Har man haft svårt att bli gravid eller drabbats av missfall började är det lätt att man överbeskyddar sin graviditet och avstår från sex.

– Par som blivit gravida till exempel genom IVF överskyddar gärna sin graviditet, och det är inte så konstigt. Men har man inte blivit avrådd av sin barnmorska på grund av någon komplikation, finns det inget som säger att man ska avstå från sex, säger Suzanne Lindström, som är sexolog och barnmorska.

Den som drabbats av många tidiga missfall brukar få rådet att ta det lugnt med sex de första 12 veckorna, till dess att missfallsrisken minskat. Men det betyder inte att man ska sluta med kärlek och närhet, tvärtom!

Det är inte bara kvinnors sexlust som ändras under graviditeten, relationen förändras och även män kan få mindre eller större lust att ha sex.

– En del män tycker att hela grejen med att få barn blir så stor att det känns övermäktigt och de kanske också är rädda för att skada bebisen.

Andra kan däremot känna större lust än vanligt.

– För en del killar är en gravid kvinna liksom urmodern. Brösten och magen sväller och man får plötsligt klart för sig vad kvinnokroppen egentligen är gjord för.

Även om behovet av sex minskar för många under graviditeten minskar inte behovet av ömhet och närhet.  Det är lätt att tänka och planera så mycket för den kommande bebisen att man glömmer bort varandra som kärlekspartners. Många kvinnor är extra känsliga under graviditeten och behöver få känna att de  inte bara är blivande mammor utan också kärlekspartner. Lika viktigt är det att uppmuntra sin partner, som ibland kan känna sig undanskuffad av all fokus på det kommande barnet. Att inte vilja ha sex är inte detsamma som att inte älska varandra, men om en av parterna i ett förhållande hela tiden blir avvisad kan det uppfattas så.

– Det viktigaste är att ha en tydlig kommunikation med varandra. Även om man inte är sugen på samlag finns det mycket man kan göra för att ha mysigt ändå. Sex kan vara så mycket mer! Att duscha tillsammans och hålla om varandra som bara älskande par gör är också intimitet. Sådant kan inte överskattas!

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 2/2008


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån – eller 39 kr/mån för tidningsprenumeranter)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren