Sexlusten kan förändras när man får barn

Både sexlusten och sexlivet kan förändras när man får barn. "En avstängd lust är inte samma sak som att inte vara attraherad", ­säger ­sexolog ­Charlotte ­Makboul och ger råd om hur man kan hitta tillbaka.

Varför kan sexlivet bli svårare när man får barn?

– Det kan handla om att relationen alltid ändras efter ett par år och när man kommit nära en ­annan människa, oavsett om man får barn eller inte. När jag som sexolog börjar rota i det här, med par som vill ha hjälp med sitt sexliv, visar det sig ofta att den ena partnern brukar säga nej till sex, och det är lika ofta mannen som kvinnan. Man kanske säger till den andra ”Jag tycker fortfarande att du är snygg, men jag KÄNNER ingenting”. Men en ­avstängd lust är inte detsamma som att inte vara attraherad längre. Längtan finns ofta där, men ­jobbiga känslor ligger i vägen och gör att man inte får tag i sin glädje och lust. Då handlar det om att lyfta upp de där jobbiga känslorna och våga prata om dem. Om man vill göra det, för det kräver ju en vilja från båda ­parterna.

Sexologen Charlotte Makboul svarar på frågor om sex efter barn.

Vad kan det vara för känslor?

– Om man känner oro, ­osäkerhet och nervositet så sätter sig de känslorna lätt i magen, och magen är nära könsorganen. Det gör att man spänner sig sexuellt. Det gäller både män och kvinnor och är vanligt när man nyligen fått barn, det kan ju vara lite läskigt i början. Men som sagt, då handlar det om att kommunicera med sin partner om känslorna man har. Det brukar hjälpa.

Varför är det svårt att ställa om från förälder till sexpartner?

– Småbarnsföräldrar sätter ­barnens behov först och så måste det ju vara; blöjan ska bytas genast, det kan inte vänta. Men i det här finns en konflikt, för sex går ju ut på att vara i sina egna behov. Men många nyblivna pappor och mammor tycker att det är lättare att vara i omhändertagandet. Så man trycker ner sina egna behov, och då trycks lusten bort.

– Många är också alldeles för ­oroliga för att bebisen ska vakna. Man behöver ha skills i att slappna av och att vara i det som händer. Man får lita på att ”om barnet skriker till, kommer vi att höra det”. Men den här oron är vanlig, och gäller i lika hög grad för pappor och mammor.

Läs också: Det här ökar sexlusten – enligt studie

Så man ska vara lite mer ego ­emellanåt, om man vill ha ett härligt sexliv som småbarnsförälder?

– Ja, och komma ihåg att andas. Långa lugna andetag, ända ner i­ ­magen. Så att du slappnar av.

Men om det känns som att tiden och orken för sex ALDRIG finns; när livet går i ett och det ska fixas mat, bråkas, badas, nattas och man är som en vandrande vålnad ­efteråt. Hur ska man göra då?

– Om man vill ha in sex i ett ­fullspäckat liv och känner sig som en vålnad så får man väl göra det? Men om att kolla tv-serier är viktigare än sex, nästan varje kväll, då kanske det är något annat än trötthet som ligger bakom? Man kanske har en jobbig känsla i magen vid tanken på att ha sex med sin partner. Det kan vara känslor som äckel, skam, skuld som man inte vill visa, eller det kan vara en tio år gammal sorg. Sorg och kärlek hör ju ihop och kan komma fram när man har sex; det är vanligt att gråta efteråt. Ja, alla känslor kan bara välla fram. Men om man kan kommunicera om det, är det oftast ingen fara.

Om man är ovan vid att prata om sex och inte vet hur man ska börja. Hur kan man säga?

– Ärlighet varar längst. Försök att vara öppen, känn efter inåt och säg hur det känns för dig. De paren som lyckas komma ur kriser är ofta de som vågar prata om hur sexlivet är. ”När du säger så här, känner jag så här …”. Oftast borrar vi i terapin ner till att ena eller båda parterna har något problem med känslor och relationsmönster med sig, som ­kanske visar sig först efter ett par år i en relation. De mönstren har vi ofta lärt oss i vår ursprungsfamilj.

Om man känner att man behöver hjälp med sitt sexliv utifrån. Var vänder man sig?

– På de stora sjukhusen i ­städerna finns samlevnadsmottagningar och kommunen brukar ha familjerådgivningar med sexologisk kunskap. Eller så kan man söka privat, det är bara att googla ”sexolog” eller ”parterapi”.

Här kan du läsa mer om livet med bebis.