Att börja med sex igen när man blivit föräldrar kan kännas ovant. Särskilt om det var länge sedan man rörde vid varandra på det viset …

När familjen utökas med en ny liten människa hamnar det mesta i skym­undan, även sexlivet. Åtminstone för de flesta av oss.
Det är inte konstigt med tanke på den stora förändring det innebär att bli förälder.

Få saker kan vara så uppslukande som ett litet barn. Man är inte bara man och kvinna längre, utan även pappa och mamma med ytterligare en individ att älska och ta hand om.

Att använda sängen till annat än att sova är kanske inte aktuellt på ett tag.

Att få pirret – och orken – att återvända kan ta olika lång tid. En vanlig uppfattning är att alla andra har ett spännande sexliv. Men sanningen är att var femte nybliven förälder inte återupptar sitt intima samliv förrän ett halvår efter barnets födsel. Och det kan dröja längre än så innan kärlekshormonerna gör sig påminda igen, med tankar om att jag vill, med dig – nu.

Eller så bara händer det – tidigare än man tror. Eller så bestämmer man sig för att ikväll ska vi älska och försöka få igång ett fungerande samliv igen.
För Caroline, 33, och hennes sambo Peter, 31, var det inget problem att återuppta sex­­­livet igen efter förlossningen. Så här berättar Caroline:

”Vi var fortfarande ganska nykära när Adam föddes. Vi hade sex ända fram tills veckorna innan förlossningen.

Jag och Peter hade i förväg pratat igenom hur sexlivet skulle komma att bli efter det att vi blivit föräldrar. Vi målade upp två bilder framför oss: Den första var att vi skulle fortsätta leva som tidigare och i det ingick också att vi skulle ha samma sexliv som innan. Det var så vi hoppades att det skulle bli.

Men några kompisar till oss som precis blivit föräldrar bara garvade åt våra drömmar och sa att vi nog snarare skulle ställa in oss på motsatsen. Vår barnmorska, en robust dam av den gamla stammen, sa samma sak. Vid ett av besöken hos henne spände hon ögonen i Peter och berättade att de allra flesta väntar med sex i upp till tre månader efter förlossningen.

Så, i slutet av graviditeten hade vi nog båda ställt in oss på att vi varken skulle ha lust eller ork med sex på länge. Det kändes heller inte som något större problem.”

Fick lust igen

”Och så kom Adam. I förlossningsrummet kände jag verkligen att Peter fanns där för mig, vad som än hände. Att lämna ut sig så totalt till en annan människa och ändå se att han finns kvar, det gjorde onekligen att jag fick ett ännu större förtroende för honom. Vårt förhållande fick ytterligare en dimension när vi blev föräldrar.

Första gången vi hade samlag efter att Adam föddes var han bara tre veckor. Det var absolut inte planerat. Vi låg och pratade och höll om varandra när Adam sov sin eftermiddagslur. Jag tror att Peter kände sig sugen redan då. Han gav mig komplimanger, sa att jag var sexig. Jag kände att han verkligen menade vad han sa. Och sedan bara det blev så. Plötsligt märkte jag att jag hade lust igen, trots att Adam låg och sov i vaggan intill ­sängen.

På sätt och vis kändes det som när jag var 15 år igen och hade sex för första gången. Mysigt är nog rätta ordet, det var stillsamt och innerligt och jag kände mig väldigt, väl­digt nära Peter. Och Peter var försiktig, som om det var första gången.

Efteråt kände vi oss fånigt busiga och skrattade när vi tänkte på vad den där ordentliga barnmorskan skulle säga om hon såg oss. Hon skulle nog tycka att vi var helt förkastliga.”

Närhet utan sex

Har sexlivet gått på sparlåga en längre tid efter förlossningen kan det vara svårt att komma igång spontant igen. Snarare blir det kanske något man planerar, och förhoppningsvis ser fram emot.
– Vi hade inte pratat något alls om hur sex­­livet skulle bli efter att vi blivit föräldrar till vår Anton, nu 9 månader. Vi visste att hela livet skulle bli annorlunda. Det hade ju alla förberett oss på. Därför blev det väl ingen chock att varken min sambo Anna-Karin eller jag brann av lust, berättar Jörgen, 36.

De första veckorna, när de satt som utmattade vrak i soffan på kvällarna, kunde de ändå skämta lite: ”Ska vi spela yatzy eller ta en svängom i sänghalmen?”. Att de kunde skoja om bristen på sexuell lust gjorde att det inte blev så laddat. De var också noga med att hela tiden ta på varandra, kramas, hålla var­andra i handen.

– I början blev det en annan, icke-sexuell närhet mellan oss. Närheten fanns ändå och det kändes ganska stort, tycker Jörgen och fortsätter:

– Anna-Karin berättade att hon var rädd för att hon gått sönder helt och hållet i underlivet eftersom hon blivit sydd några stygn. Och att hon kände sig orolig inför att ha samlag igen. Därför väntade jag tills hon tog initia­tivet. När hon varit på koll hos barnmorskan, kom hon hem och var mycket lugnare. Barnmorskan var tack och lov en klok människa. Därför hade hon berättat för Anna-Karin att det såg helt okej ut i underlivet och att hon läkt fint.

Det visade sig också att Anna-Karin kände sig ledsen över att hennes kropp hade förändrats efter graviditeten. Jörgen tycker själv att han nog varit dålig på att ge komplimanger. Men menar också att det vore konstigt om det inte syns att hon fött barn. Och att han gillar hennes nya kropp.

En morgon när Jörgen gick till jobbet och det gått tre–fyra månader sedan Antons ­födelse, sa hans sambo Anna-Karin att Jörgen skulle köpa hem lite god mat för att de ”skulle ha mys” på kvällen.

– Det kändes nästan lite pirrigt att gå till jobbet och vänta hela dagen, minns Jörgen, som gick ut och köpte en stor bukett blommor på lunchen, precis som om de skulle ha sin första dejt.

När han kom hem hjälptes de åt med ­Anton.

– När han somnat var vi konstigt nog smånervösa och fumliga båda två. Fånigt, eftersom vi känt varandra ganska länge innan Anna-Karin blev gravid. Vi vågade absolut inte gå in i sovrummet, vi var rädda att Anton skulle vakna. I stället blev vi kvar i vardagsrummet i vår smala, obekväma, stickiga soffa, berättar Jörgen.

– Det var en häftig upplevelse, minns han. Inte häftig i den bemärkelsen att vi var avancerade på något sätt. Det var snarare häftigt att ta det så försiktigt som vi gjorde, att bara smekas utan att ha samlag och att vänta in varandra. Det kändes som om vi började på nytt igen. Vi väntade med att ha samlag ända tills Anton var uppåt halvåret. Innan dess hade vi sex där vi bara smekte varandra.

Jörgen ser det inte som ett problem att deras sexliv fick vänta ett tag efter förlossningen. Han upplever att de var nära var­andra ändå, och säger:

– Vad gjorde det att vi inte hade samlag under en period? Jag hoppas ju att vi ska leva med varandra hela livet…