Sambons bror bara stövlar in


Sambons bror bara stövlar in

Fråga

Jag har nyligen fått en underbar liten pojke, mitt andra barn. För min sambo är det första barnet. Han är ganska oerfaren med barn, men jättestolt över sin son som han gärna visar upp för nära och kära. En av dem är hans bror, som är tokig i barn och nästan besatt av vår son.
Brodern och hans sambo vill gärna ha barn och har försökt ganska länge.
Problemet är att brodern börjar gå mig på nerverna. Han kommer ofta hem till oss och kan klampa rakt in i sovrummet även om jag ligger och vilar. Om han inte besöker oss ringer han i stället och frågar om pojken hela tiden.
Har försökt prata med min sambo, men han förstår inte problemet. För mig är privatlivet viktigt, särskilt när man nyss har fått en baby och ofta är trött.

Överdriver jag?

Svar

Egentligen skulle ditt problem (och många andras i samma situation) vara så lätt att lösa. Det vill säga om vi redan från början sa ifrån till alla nära och kära och mindre nära och kära. Så här skulle vi säga: ”Först när vi är redo för det kommer vi att ta emot besök av er under den här första tiden och ingen får komma hem förrän vi säger att det är okej”.
En svårighet är att de flesta inte lyssnar till detta, även om vi säger det högt. En annan svårighet är att kanske inte ens vår partner förstår vad vi menar. För det här handlar om känslor – känslor om att värna och skydda våra små . Sådana här känslor är svåra att beskriva och vi är aldrig så fulla av dem som då vi väntar och nyss har fått barn. De här känslorna måste vi ta på allvar. De är viktiga. Men de krockar också ofta med känslor av att vi måste vara hyggliga mot våra nära och kära. Lyssna till era känslor när ni är nyfödda mammor med nyfödda bebisar.
Och du, dina känslor är verkligen inte överdrivna. De ska tas på allvar av både dig och din sambo.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!